Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Proch fotobłyskowy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16, 17, 18  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin

PostWysłany: Czw Gru 14, 2006 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poon napisał:
Jeżeli chodzi o mieszanki petardowe to często BT wylicza się nawet do 6:4

Wiesz - ja to sprawdzałem w praktyce i dużo lepsze efekty są przy składze takim jak podałem. Spróbuj a sam sie przekonasz.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
zagubiony

PostWysłany: Czw Gru 14, 2006 4:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

strzelałem z poonem jego i moimy petardami efekt akustyczny jest calkiem inny przy 6/4 niz 8/2 dopalajacy sie pyl pozwala usłyszec silny basowy i dlugi huk przy SSA np huk jest krótki i całkiem inny nie da sie tego opisac..

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie....

probowal ktos moze zrobic czzerwony blysk? bo jakby zrobic mieszanine na gwiazdki (czerwone) tylko nie dodawac dekstryny to moze daloby rade.... bo dekstryna spowalnia mieszanke ale nie wiem na jak bardzo....

chcialem zrobic test ale nie mam SrNO3 bo Mene2 sie obija Confused i nie przysyla mi paczki Confused

MnichU

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 2:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WieseK napisał:
mam pytanie....

probowal ktos moze zrobic czzerwony blysk? bo jakby zrobic mieszanine na gwiazdki (czerwone) tylko nie dodawac dekstryny to moze daloby rade.... bo dekstryna spowalnia mieszanke ale nie wiem na jak bardzo....

chcialem zrobic test ale nie mam SrNO3 bo Mene2 sie obija Confused i nie przysyla mi paczki Confused

Witam.

Jak na moje oko pewnie wyszła by ci bez dekstryny predzej flara czerwona niż Flash.
Chociasz nie jestem pewnien w 100%Very Happy

Pozdrawiam
MnichU

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm nigdy nie robiłem...
Trzeba zacząć mam azotan strontu wiec zrobie ale zeby było widać błysk poczekam aż zrobi sie ciemno
co powiecie na skład:
40%KClO3
30%Sr(NO3)2
30%Al bright 250mesh
Jeszcze nie robilem nic na bazie Sr(NO3)2 przydałoby sie PCV do podkreślenia korolu niestety nie mam.
boje się, że glin zagłuszy kolor wiec zrobie jeszcze jedna próbke z Mg zamiast Al i wszystko będzie jasne Smile

Ostatnio zmieniony przez zagubiony dnia Wto Gru 19, 2006 5:00 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
MnichU

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 3:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zagubiony napisał:
hmm nigdy nie robiłem...
Trzeba zacząć mam azotan strontu wiec zrobie ale zeby było widać błysk poczekam aż zrobi sie ciemno
co powiecie na skład:
40%KClO3
30%Sr(NO3)2
30%Al bright 250mesh
Jeszcze nie robilem nic na bazie SrNO3 przydałoby sie PCV do podkreślenia korolu niestety nie mam.
boje się, że glin zagłuszy kolor wiec zrobie jeszcze jedna próbke z Mg zamiast Al i wszystko będzie jasne Smile

Witam.

Ja bym proponował może troche inne proporcje jak już
50% KClO3
40% Sr(NO3)2
10% Al lub Mg

jak dasz 30% to bedzie za jasne może wyjść taki bardzo jasny czerwony jeśli wogóle bedzie czerwony. Ale warto popróbować.

P.S. Kiedyś na PP chyba pisało o flashu na SrNO3

Pozdrawiam
MnichU

Ostatnio zmieniony przez MnichU dnia Sro Gru 20, 2006 12:38 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
IrkaceK

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 3:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cala gama fotoblyskow: PFP

Miedzy innymi
Degn, Lippy, Palder
Redflash

Sr(NO3)2 - 50
Mg pyl - 50

Pozdro!

P.S. Co to do licha jest SrNO3 ?

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
kaco1

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Zgadzam sie z IrkaceK poszukajcie na tej stronie co podał Very Happy

FB Czerwony:
Sr(NO3)2 - 50
Mg proszek - 50

FB Zielony:
Azotan Baru - 50
Mg proszek - 50

FB Pomarańczowo-żółty:
Azotan Sodu - 50
Mg proszek - 50

Ja te FB stosowałem do szelek kilka prób, i ładnie niektóre wychodziły Very Happy

Pozdrawiam Kaco1

Ostatnio zmieniony przez kaco1 dnia Sro Gru 20, 2006 8:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
bono13

PostWysłany: Wto Gru 19, 2006 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polecam ten FB
Sr(NO3)2 - 50
Mg proszek - 50
bardzo fajny efekt daje w małych szelkach (u mnie kulistych) , np. 1,5" takie hukowe , może troche oślepiać ale efekt jest naprawde fajny , no i mozna dać małe gwiazdki , takie wyciskane ze strzykawki 2ml.
Najwieksza wada to higroskopijność Sr(NO3)2.
Pozdro Cool
Powrót do góry
Hax

PostWysłany: Sob Gru 23, 2006 10:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja próbowałem zrobić petardę na FB KClO3 : Al (bright) 70 : 30. Waga mieszanki: 4g. Korpus stanowił kubeczek po filmie - wieczko zaklejone taśmą klejącą (owinięte dokoła wieczka 5 razy, po czym jeszcze przyklejone trzema paskami taśmy od góry do dołu, więc chyba raczej szczelnie). Lont Visco 2mm. Odpaliłem i oddaliłem się, niestety, zamiast wybuchu zobaczyłem wysoooki, jednosekundowy "wulkan" (zero huku). Z pudełeczka zostało tylko nadtopione wieczko (podczas podpalania lontu, a raczej tuż po odpaleniu, pudełko przewróciło się na bok) - reszta "wyparowała". Zastanawiam się czy przyczyna leży w technice wykonania korpusu (tak, jestem niezdarny, ale chyba nie aż tak Smile ) czy też może w mieszaninie? Zastanawiam się czy do wybuchu nie doszło bo mieszanina spalała się za wolno? Wprawdzie KClO3 zbiło się w granulki, ale potraktowałem je moździerzem i rozpadło się na drobny proszek. Być może źle przemieszałem?

Tego samego FB próbowałem użyć do miotania gwiazdek w starmine. Starmine umieszczony był w rurce tekturowej po foli alu. Na samym dnie 2 łyżeczki tego FB, na to trochę PCZ, na to kilkanaście malutkich gwiazdek (robione bodajże 2ml strzykawką), na to troszkę PCZ i przybitka z kulki papierowej. Efekt: krótki wulkan, który wypluł trzy gwiazdki.

Nie wiem czy winić za to mieszankę, czy też może technologię wykonania petardy czy starmine.
Powrót do góry
WieseK

PostWysłany: Sob Gru 23, 2006 10:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mieszanka cos jest nie tak Confused ja zawsze robilem fb na KCLO3 i Al 60/40 sprobuj tak.... wszystko musi byc na pyl!!!
Hax

PostWysłany: Sob Gru 23, 2006 10:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Być może - jednak chloran w opakowaniu jest bardzo drobnym proszkiem (zbił się częściowo w grudki) - a po potraktowaniu go moździerzem jest jeszcze bardziej rozdrobiony (zmielenie w moździerzu niecałego 1,5g KClO3 nie jest zbyt trudne). Niestety młynek kulowy jest w stanie reanimacji.

Rozumiem potrzebę dokładnego zmielenia składników, zastanawiałem się tylko, czy przyczyną jest wolne spalanie się mieszanki.
Powrót do góry
maxlam
Gość

PostWysłany: Sob Gru 23, 2006 10:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hax napisał:
Być może - jednak chloran w opakowaniu jest bardzo drobnym proszkiem (zbił się częściowo w grudki) - a po potraktowaniu go moździerzem jest jeszcze bardziej rozdrobiony (zmielenie w moździerzu niecałego 1,5g KClO3 nie jest zbyt trudne). Niestety młynek kulowy jest w stanie reanimacji.

Rozumiem potrzebę dokładnego zmielenia składników, zastanawiałem się tylko, czy przyczyną jest wolne spalanie się mieszanki.

Co ty chłopie napisałeś młynek kulowy i chloran potasu moździerz to już masakra już widzę jak zbierasz paluszki po biurku.
Powrót do góry

Szajba

PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 1:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie uwierze w to, ze sam chloran sie zalapil od tarcia, co najwyzej mozdzierz mogl bym nie wymyty po jakims innym odczynniku np po siarce boglo by wtedy dosc glosno strzelic ale zeby odrazu palce pokiereszowalo to cos nie halo jak dla mnie
Powrót do góry
Teo

PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sprawdź... Wielu ludzi ogólnie sie boi chloranów V, popatrz chodźby na niektóre wypowiedzi na forach zagranicznych...
Co do zbrylania KClO3. Ja grudki "rozjeżdżam" lyżką i przesiewam przez sito, żeby uniknąć grudek w mieszance..

Jeżeli już gadamy na ten temat to mam male pytanie. Chcąc zmielić Ba(NO3)2 mogę go mielić razem z KClO4?

maxlam
Gość

PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 9:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiary nikt nie musi dawać na słowo. Nie mogę jednoznacznie określić wszystkich aspektów sprawy gdyż znam ją tylko z relacji z drugiej ręki a i wszystko wydarzyło się prawie dwadzieścia lat temu, więc sami rozumiecie. Jednak uważam, iż chloran potasu jest odczynnikiem niebezpiecznym i czy w mieszaninie czy czysty, (bo jaką mamy gwarancję, że faktycznie jest on w 100% czysty) należy mu się szacunek. Jeszcze jedno skutki takiego rozłożenia się chloranu mogą być nieraz niewspółmierne duże to mają właśnie do siebie wypadki. A że trochę zeszliśmy z tematu to popołudniu to wymoderuję.
Powrót do góry

Tchemik

PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 9:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szajba napisał:
nie uwierze w to, ze sam chloran sie zalapil od tarcia, co najwyzej mozdzierz mogl bym nie wymyty po jakims innym odczynniku np po siarce boglo by wtedy dosc glosno strzelic ale zeby odrazu palce pokiereszowalo to cos nie halo jak dla mnie

To uwierz... U mnie kilka lat temu byl taki "maly wypadek". Chlopak ucieral w mozdzierzu chloran i mu fuknal.
Mozdzierz byl czysty.

Pozdro
Tchemik

Szajba

PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eh no dobra ale delikatnie mnie martwi to info moze dlatego nie bardzo chce je zaakceptowac... Ja mielilem juz i wmlynku elektrycznym i w mozdzierzu i tak sie zastanawiam jakie byly szanse, ze mi pourywa lapki.

Mi sie wydaje, ze temuy sprzedawanemu KClO3 daleko do takiego rozdrobnienia jakie uzyskamy po kilku godzinnym pobycie w mlynie kulowym tylko na ile to jest bezpieczne...

P.S. Tchemik a Ty jak sie obchodzisz z KClO3? Jak go mielisz?

pzdr Kamil W.
Powrót do góry
Marcin

PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 10:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fotki moich flashów: (2x 20g FB 85:15)

[img=http://img184.imageshack.us/img184/6318/img7183ly7.th.jpg]

[[img=http://img184.imageshack.us/img184/3449/img7242xc7.th.jpg]

85% KClO3 + 15% Al + szczypta mg

A tam blisko bloków Cool To zdj. jest sprzed roku z sylwka, tylko teraz wygrzebalem i wlepiłem...

W tym roku szykuje sie większy arsenał. 50x 25g F.B 85:15 + 2x 100g FB + 1x 250g F.B i nie piszcie że przesadzam Twisted Evil Wszysko odpalane elektrycznie zapalnikiem z szescioma kanałami (6x 380uF) kazdy niezależny - [wiecej szczegułow co do zapalnika napisze w dziale elektronika jak znajde czas zeby porobic fotki i wlepic opis ale wiezcie mi szczeny wam opadna bo nie jest to zwykły zapalnik z lampy błyskowej Twisted Evil ]Cool

Ps. Wiem ze jest to lamerskie ale jak narazie zajmuje się tylko petardami, dlatego ze nie mam czasu na zabawe z szelkami i innymi takimi patentami - szkoła, nauka Cool Dlatego staram sie uzyskać stały, powtażalny efekt huku o jak najniższej częstotliwości. Petardy to... pudełko po filmie obwinięte taśmą papierową Very Happy hehe wiem ze wydaje sie ze to jest smieszne i banalne ale wiezcie mi z 25g FB stosując odpowiednia technike można wyciągnąć potężną moc dźwięku niewielkim kosztem. Już sam fakt że proch zapalany jest geometrycznym środku korpusu wiele daje. Reszta to kwestia umiejętnego oklejenia korpusu i dobrania wlaściwej mieszanki Cool

Myśle że wiecie o czym mówie jak czuliście kiedyś jak dźwiek przewraca wam wnątrzności w brzuchu ale nie jest ogłuszający Cool tdo takiego efektu dąże Smile .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Teo

PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomyśl co by było gdyby pier****ło Ci te 250g fb w trakcie mieszania lub chodźby przez jakiś przypadek Exclamation Człowieku 20g jakiegokolwiek fb daje ogromny huk o ile jest dobrze wkorzystane, i to już jest bardzo dużo a Ty wyskakujesz z takimi ilościami.. I jak tu nie powiedzieć, że lamerstwo, tyle, że z ryzykowaniem życia, nie zdrowia. Pozatym ten skład jest niepoważny. BT w mieszankach petardowych oblicza się stawiając na dopalanie pyłu metalicznego w powietrzu. Czyli proporcje 6:4 czy 7:3 utleniacz:paliwo...
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16, 17, 18  Następny
Strona 5 z 18

Skocz do: