Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piromarek
|
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 8:18 am Temat postu: |
|
|
Witam.
W nawiązaniu do przedstawionego filmiku z odpalenia mieszaniny na puszce po napoju.
Na moje oko nie jest to mieszanka fotobłyskowa, lub nie jest to czysta mieszanka fotobłyskowa.
Zakładam , że mieszanka fotobłyskowa jest mieszaniną pirotechniczną składająca się z zestawu paliw i utleniaczy, niezdolnych do samodzilelnej przemiany wybuchowej.
Moim zdaniem, to co przedstawiono w filmiku jest bądź samodzielnym związkiem wybuchowym , bądź mieszaniną flesza i na przykład MWI.
Proszę wszystkich którzy kiedykolwiek zajmowali się eksperymentami z fotobłyskiem, przypomnijcie sobie czy kiedykolwiek zbliżyliscie sie choć trochę do takiego efektu. To znaczy, cz w otwartej przestrzeni, przy tak niewielkiej ilości, wasz proch uległ tak szybkiej reakcji.
pozdrawiam
Piromarek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bono13

|
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 4:12 pm Temat postu: |
|
|
Nie znam sie na mw ale moze mieszanka ta zawiera petn lub inny mw ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 2:27 pm Temat postu: |
|
|
nie sądzę, aby fb pobudził MWK ;]
ale może tam był MWI i MWK
fb pobudził do reakcji MWI, a MWI pobudził MWK i tyle
mogło tam też w goóle nie być MWK i wg mnie nie było tam MWK
możę fb z MWI nie reagującym z metalami, może troszkę azydku _________________ WEJDŹ TU ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 2:45 pm Temat postu: |
|
|
moim zdaniem jest to jakas kompozycja na KMnO4 poniewaz ma podobne parametry spalania moze jest to jakis dodatek KClO3 + BNa ? plus wlasnie ten pyl tytanowy ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin

|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 6:24 pm Temat postu: |
|
|
jezeli faktycznie na tym filmie byl MPF42 o tym skłanie który podano nie jest to mozliwe aby !zdetonował tak jak na filmiku. Musiał by się spalić z prędkością kilka km/s co raczej w warunkach amatorskich nie jest mozliwe. nie sądze aby byly w nim jakies dodatki nie podane w przepisie, ale poprostu w warunkach amatorskich nie jest mozliwe zrobienie takiego prochu jak na filmiku. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Dobra panowie pirotechnicy każdy z was był w błędzie co do filmu
To jest mieszanina termitowa o składzie CuO+Al (stechio)
tutaj macie to samo http://video.google.pl/videoplay?docid=3740265168801925415&q=copper+dioxide Nie wieżycie zapytajcie się Tchemika pokazywałem mu już kiedyś ten film
Rozwiewam wątpliwości i Pozdrawiam
Szymon
P.S to chyba rozwiązuje problem i wątek nie pasuje do tematu o MPF-42  _________________
plany na dziś są takie, że ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 8:17 pm Temat postu: |
|
|
No tak, rozwiązuje, ale szok ... Widzialem coś o tej mieszance w komnatach mw ale coś niedowierzałem....teraz mam dowód jak się ma bezpieczeństwo obcowania z tą mieszanką? _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dav
|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Nie byłbym taki pewien Pessos...ta mieszanka na filmie jest pobudzana spłonką. Jest to jeden z filmów który znajdowal sie/znajduje(nie wiem) na ftp forum amerykancow.
pozdr
dav |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 9:19 pm Temat postu: |
|
|
dav napisał: | Nie byłbym taki pewien Pessos...ta mieszanka na filmie jest pobudzana spłonką. |
Czy my gadamy o tych samych filmach z puszką po Coli Jeżeli tak to
Sory ale pitolisz że nie wiem czy się śmiac czy płakać - i co jeszcze mi powiesz że film slow-motion i widać jak idzie detonacja po tej białej "spłonce"
Chłopie przyjżyj się toż to zwykłą bibułka nasączona KNO3 zwinięra w tutke
A jeżeli miałeś na myśli film z mojego linku to hmm ja tam widze zwykły lont cisnieniowy żółty żadnej spłonki więc patrz pkt 1.
Pozdrawiam
Szymon
Niech ktoś potem wyczyści zbędny offtop z tego tematu _________________
plany na dziś są takie, że ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dav
|
Wysłany: Nie Gru 03, 2006 9:45 pm Temat postu: |
|
|
Lol-bez zbędnych podniet proszę. Miałem na myśli ten film do którego podałeś linka. Czytałem kiedyś opisy do tych testów. Pochodzą one z forum roguesci, o ile sie orientuje autor badal te mieszanke czy odchodzi od spolnki- nie wiem czy mu sie udalo bo rzeczywiscie z filmu nie wiadomo czy to deton czy nie. Polecam sobie poszukać tego na roguesci, może jeszcze gdzieś jest. Mnie to nie interesi
pozdr
dav |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Nie Gru 10, 2006 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Co do postów powyżej, o "mokrości" ( ) Ba(NO3)2...Ja małą próbkę wysuszyłem na grzejniku i nie jest już wcale ani "mokra" ani "tłusta"...Tak przy okazji. Zrobiłem 15g MPFa...
5g luźno spalone. Wypadł na oko szybciej niż kombinacje KMnO4 głównie z PAMem. 10g, kóre zostało musiałem jakoś wykorzystać. W związku z tym, że nie miałem żadnego korpusu zapakowałem to to w opakowanie po zapałkach i lekko obwinołem taśmą żeby się nie otworzyło i fb nie wysypał. I teraz szok żadne fb w pudełku po zapałkach nie strzelały z takim hukiem jak na takie opakowanie...Szczerze polecam kupić już ten PAM dla chodźby takich fb... _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tetrazen

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 10:20 am Temat postu: |
|
|
Przyśniła mi się taka teoria co do przyczyn szybkości spalania MPF-42 (mówię tu o mieszance luźno usypanej), otóż miałem wrażenie, że to zasługa duzego ciężaru właściwego Ba(NO3)2 oraz KClO4. Cięzsze nie zapalone jeszcze cząsteczki będą słabiej "rozdmuchiwane" przez ciśnienie gazów z czoła spalania, przez co cała mieszanka może sie zająć płomieniem "od razu".
Tyle taka moja dziwna teoria, ale praktyka, tj. dalsza część snu nie koniecznie to potwierdza. Wg tej teorii:
* zastąpienie Ba(NO3)2 lżejszym azotanem - KNO3 powinno spowolnić mieszaankę i tak tez sie stało.
* zastąpienie cięższym azotanem - Pb(NO3)2 powinno przyspieszyć - ale nie przyspieszyło (aczkolwiek było to szybsze od mieszanki z KNO3 i porównywlane z miesznaką, w której KClO4 zastąpiono KClO3).
* tylko oryginalna mieszanka <0,5g spalała się z lekkim efektem dźwiękowym (puknięcie)
Oczywiście inna jest podatność rokładu róznych azotanów, ale to już wykracza poza tą prostą teorię...
p.s. zastąpienie KClO4 chloranem V wyraźnie spowalnia mieszankę (luźno usypaną)
Arkadiusz ---> Teoria nie musi Ci sie śnić :- ). A za myślenie masz * więcej. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|