Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szelki [Aerial shells] C.D.(str. 21 - 40)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 17, 18, 19  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Koko

PostWysłany: Sob Lis 25, 2006 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem dosyc długą przewe w piro. ale teraz zbliża się sylwester i postanowiłem do tego wrócic. Próby przeprowadzone ładnych kilka miesięcy temu.Niestety kontrukcji za bardzo nie pamiętam Rolling Eyes

Szelka Golden rain:Silver wave 1"cylindryk
Kiepska zapalnosc gwiazd... Kiepski efekt.
http://kokosek1112.w.interia.pl/1.mpg

Szelka typu ziemia-ziemia Wink 2"cylindyk
Za mała szczelnośc między korpusem szelki a moźdźierzem...
http://kokosek1112.w.interia.pl/ziemia.mpg

Szelka Golden rain 2"cylindryk
Gwiazdy z PFP Database "deszczyk" doleciał do ziemi.
http://kokosek1112.w.interia.pl/goldenrain.mpg

Szelka Blue to White Wink3"kulista
Cóż, film nie oddaje tego jak ładnie zaprezentowała sie ta szeleczka. Gwiazdy były na początku niebieskie(na filmie sa biale) i huknelo naprawde donosnie.
http://kokosek1112.w.interia.pl/blue-to-white.wmv

Szelka Silver wave:Blue stars 2"cylindryk
Całkiem udana i głośna Very Happy
http://kokosek1112.w.interia.pl/silver.wmv
Pozdro
Wiktors//
Linki już działają, usunąłem zbędne posty…
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
koman

PostWysłany: Sob Lis 25, 2006 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moja szelka 2" kulista Wink .
( ostrzegam że fotki są śmiesznie niskiej jakości Mad, ale są dowodami że jednak coś robie)
2 fotki z produkcji
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9b95dde57fffe5c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/397ba0d55f57beea.html
i już gotowa szelka
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf359dd2772d6af5.html

dane techniczne Smile:
waga: 30,0g
gwiazdy: TT primer p.cz
brust: granulowany H3 + torebka ze swiszczałą
nowością jaka zastosowałem w szeli są 2 opóźniacze zamiast 1. oba to visco 2 mm z końcówkami primerowanymi p.cz.
miotanie:
moździeż 50cm dłógości
lift: dam 20g mączki p.cz bez przybitki
quickmatch naturalnie Wink

filmów nie będzie Sad .
ale będą wnioski.
EDIT:
zapomnialem napisać wniosków Wink . więc robie to teraz.
szelka bez zarzutu. poprostu można ocenić na 6. Very Happy . 20g p.cz to troche duzo, ale elegancko wynosło szelkę. opóźnienie minimalnie zbyt długie. ale szelka nie spadała. na troche dłużej sie zatrzymała w powietrzu Wink .
zapalność niebyła 100% ale bardzo dobra. gwiazdy po wybuchu leciały lekkim łukiem, prawie prosto, zagasły niczm skręciły w dół. efekt TT niewyszedł. raczej golden rain. była kupa iskier, ale ostatnie zagasły prze ziemią. a co najważniejsze to znów idealna kula, przypominam że na własnej produkcji plastikowych półkulach, oklejonych paskami papieru pakowego posmarowanego vicolem. odpaliły oba opóźniacze szelki.

i jeszcze 1 nową rzecz zastosowałem. mianowicie do lifta dałem 2 gwiazdki. też fajnie to wyglądało.
wstyd sie przyznać ale za pierwszym razem zgasł mi quickmatch.
to tyle. Wink

Ostatnio zmieniony przez koman dnia Sro Lis 29, 2006 6:04 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
kaco1

PostWysłany: Nie Lis 26, 2006 12:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Podoba mi sie ta szeleczka Silver wave:Blue stars 2 wystrzał dobry i zapalnosc tez Very Happy i ładnie sie rozeszły gwiazdki Very Happy
Pozdrawiam kaco1

IrkaceK

PostWysłany: Sro Gru 06, 2006 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Pierwszy moj post w temacie szelek Smile i film z mojej drugiej proby szelki 2".
Pierwszy strzal to byl tylko test ilosci prochu, opozniacza itp.

Srednica zew. 47mm
Scianka 2,3mm
Dlugosc 96mm
Spolette 20mm
Waga 110g
Zaplon pierwsze do opozniacza a potem pod szelke do prochu.
Lift PCz, prasowany w imadle, 1,5-5mm 13,5g
PCz:masy szelki 1:8
Burst 3,5g herbatki H3
32 gwiazdki pompowane czerwone organiczne pokryte pcz
Zapalnosc 71%

Mozdzierz
Dlugosc 50cm
Srednica wew 50mm
Scianka 5mm

www.mg.lama.net.pl/piro/szelka2-irkacek.avi

Gwiazdki oczywiscie byly czerwone a nie biale. Ksztalt jak widac na filme... ryba Razz. Korpusu bede szukal jutro. Kto ma jakies sugestie czemu szylo cos takiego dziwnego ?

Nastepnym razem pewnie zastosuje flashbag i wiazanie.

Pozdro!

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
kaco1

PostWysłany: Sro Gru 06, 2006 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Za słaby ładunek rozrywajacy i wypluło tylko jedna z zatyczek. Uzyj P CH do rozerwania szelki. I bedzie spoko Very Happy I popracuj nad tym zeby szelka wyzej poleciała Very Happy
Pozdrawiam kaco1

IrkaceK

PostWysłany: Czw Gru 07, 2006 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kaco1 napisał:
Witam
Za słaby ładunek rozrywajacy i wypluło tylko jedna z zatyczek. Uzyj P CH do rozerwania szelki. I bedzie spoko Very Happy I popracuj nad tym zeby szelka wyzej poleciała Very Happy
Pozdrawiam kaco1

Wysokosc wydaje mi sie ze byla jak najbardziej ok... Na filmie moze nie widac, ale nawet zmniejsze ilosc lifta tak do 1:10.
Dzisiaj po ciezkich bojach udalo mi sie znalezc korpus. Po prostu go otworzylo na laczeniu tektur. Problem (mam nadzieje) uda sie szybko rozwiazac Very Happy

Tak na marginesie... Nie zdawalem sobie sprawy ze 60g gwiazdek wchodzi na jedna szelke Rolling Eyes

Pozdro!

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Piromarek

PostWysłany: Czw Gru 07, 2006 3:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Jeśli mogę coś wtrącić, to na moje oko ścianki wygladają na zbyt grube i mocne.
Myślę, że zastosowanie mniejszej ilości warstw mocniejszego papieru o większej gramaturze oraz sznurkowanie i "ciastowanie" Smile mogą być panaceum na taką przypadłość.

pozdrawiam

Piromarek
Powrót do góry
IrkaceK

PostWysłany: Czw Gru 07, 2006 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Bede musial to tez rozwazyc. W tej szelce scianka w sumie nie jest taka gruba. Wyszla tak na fotce bo tektura przez noc zamokla i sie rozwarstwila. Stosuje 2 warstwy tektury szarej 1,1mm - nabylem troche po niskiej cenie :].
Jeszcze jedno pytanko - "ciastowanie" to znaczy ?

Pozdro Smile

kaco1

PostWysłany: Czw Gru 07, 2006 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Zrob na próbe sobie taki korpus szelki jak Nostra dał foty na poprzedniej stronie Very Happy Ja robiłem takie korupsy i piekne szeleczki wychodziły Cool
Pozdrawiam kaco1

Piromarek

PostWysłany: Czw Gru 07, 2006 10:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Wiedziałem , że wywołam to pytanie Smile

To ciastowanie, to moje superswobodne tłumaczenie ( pasting ), pokrywania zasznurowanej szelki warstwami wygniecionego, namoczonego w klajstrze pszennym papieru pakowego.
Tworzymy w ten sposób twardą , szczelną i kruchą skorupę, która wiąże ścianki szelki ze sznurkiem, ułatwiając jak sądzę, fragmentację po liniach zasznurowania.

Ale to moja teoria.

pozdrawiam

Piromarek
Powrót do góry
Piroman2

PostWysłany: Pią Gru 08, 2006 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do tego jeszcze mocno namoczony taki papier i sznurek (klajsterek jest jaki jest, każdy wie - na wodzie i to jest pewien plus) po wyschnięciu kurczy się to minimalnie i sznurek zaciska mordercze więzy na szelce.. (z papierem to samo).
HellFire

PostWysłany: Sob Gru 09, 2006 9:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paste używane w odniesieniu do szelek to nic innego jak oklejanie ich papierem (bez gniecenia i namaczania) i bynajmniej nie chodzi tu o żadne ciastowanie, bo z taka praktyka sie jeszcze nie spotkalem Rolling Eyes
Idąc dalej można się pokusić o stwierdzenie, że przy użyciu zwyklego klajstru, ale czytając np. APC widzę, że większosc ludzi i tak używa ichszej wersji wilkolu czyli "white elmer's glue".
Co do "kruchości" korpusu to tradycyjnie poleciłbym uwzględnienie kierunku ułożenia włókien papieru, klejenie zatyczek na zakładkę oraz oklejanie w końcowej fazie paskami papieru również z włóknami ułożonymi wzdłóżnie. Biały papier drukarkowy jak najbardziej się tutaj nadaje (przetestowany Wink ). W połączeniu z małym ładunkiem FB lub świszczały w środku szelki oraz dobrej jakości pcz na nośniku (P2 udowodnił to nie raz) wszystkie te elementy zapewniają odpowiednią fragmentację korpusu, a zatem "ciastowanie" nie wydaje się być ani dobrą praktyką ani odpowiednim tłumaczeniem w tym momencie Wink

P.S.
IrkaceK, co do tego otwarcia korpusu, to widzę, że włókienka były ok, ale chyba nie oklejałeś paskami całości. Paski naklejane z przesunięciem (jedna warstwa pasek przy pasku, na to druga- klejenie zaczynasz na łączeniu pasków z poprzedniej warstwy kryjąc te łączenia), zapobiegają pęknięciu w jednym miejscu.

Pozdrawiam wszystkich szelkowców Very Happy
Może niedługo znów coś tu wrzucę Wink

koman

PostWysłany: Sob Gru 09, 2006 11:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzisiaj poleciala następna szelka Smile .
kulista 2".

Waga - 30,5g
lift - mączka p.cz 15g
brust - granulat H3
gwiazdy - silver wave, i tu zonk... bindrowane wodnym rr. alkoholu. poprostu wyszły mięciutkie. i niestety rozkruszyły sie w korpusie Crying or Very sad . niewiem czy przy składaniu półkul czy przy wystrzale. poprostu wyszła kula srebrnych iskier, zamiast gwiazd.
moździeż 50cm, odpalane quicmatchem, bez przybitki, półkule własnej produkcji.

fragmentacja korpusu dobra, wyszła kula na niebie. opóźnienie udało mi sie opanować, kilka szelek z kolei wybuchło w odpowiednim momencie. były 2 opóźniacze, na wypadek gdyby jeden zagasł Wink . pułap trudno oszacować , ale grubo ponad 50m Smile .

film:
http://video.google.pl/videoplay?docid=7473607001261079495
pozdrawiam

pirOs

PostWysłany: Sob Gru 09, 2006 11:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pasting pełni jeszcze jedną istotną funkcję - mianowicie chroni szelkę przed wniknięciem gorących gazów wylotowych do środka, i oczywistą tego konsekwencją - "wykwitu" moździerza.

Podsumowując, funkcję pasting'u to:
- "uszczelnienie przeciwogniowe" Smile
- usztywnienie całej konstrukcji
- zapobieganie presuwaniu się sznura użytego do spiking'u ( w przypadku gdy nie był on nasmarowany klejem )

Tradycyjnie do pasting'u używa się kleju z mąki pszennej, ewentualnie można zastąpić go rozcieńczonym klejem PVA.

Co do konstrukcji obudowy - rzeczywiście dobrze jest zwracać uwagę na ułożenie włókien papieru ( włókna równolegle do powierzchni bocznej walca - ale to chyba oczywiste ) i klejenie na zakładkę lub na "języczek" Wink

koman - moja rada na przyszłość - granulowany H3 w roli bursta to niezbyt ciekawy pomysł, ze względu na dużą skłonność do przechodzenia w spalanie detonacyjne, dlatego do małych szelek stosuje się H3 na nośniku, np. łuskach ryżowych.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
koman

PostWysłany: Nie Gru 10, 2006 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heh..
chyba tu sie nie moge zgodzić... do małych szelek powinno się uzywać jak najsilniejszego brusta. do moich 2" granulat H3 sprawdza się idealnie, maja ciękie ścianki ok. 2mm. granulatu wchodzi 7- 10g. w takiej ilości i takim korpusie H3 nie zdetonuje żeby niewiem co.
z kolei do 1" szelek taki brust mógłby być zbyt słaby. w tym przypadku sprawdzał by sie FB na KClO4 i proch nadchloranowy.
do 3" myśle że niema co już dawać H3, bo p.cz granulacik wystarczająco się rozpędzi (można dać torebkę FB albo świszczały).

Piromarek

PostWysłany: Nie Gru 10, 2006 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Widzisz HF, jak napisałem " ciastowanie" to moje superswobodne tłumaczenie na własne potrzeby - nikogo nie zmuszam do stosowania i naśladownictwa.
Ponieważ słowo paste lub pasting dotyczy smarowania lub pokrywania pastą, a w przypadku szelek tradycyjnie był to klajster z mąki pszennej wykonany przez jej zarobienie gorącą wodą, takie porównanie wydawało się nie pozbawione sensu - związki z ciastem są oczywiste.

Natomiast to co piszesz o sposobie wykonywania pastingu - w odniesieniu do gniecenia i namaczania, niestety nie do końca jest prawdą. To, że nie spotkałeś się z takimi praktykami nie świadczy o tym , że nie mają miejsca.
Zobacz na ten przykład prace Louis'a J. Semenza'y , od ponad 60 lat produkującego tradycyjnymi metodami rodem z Włoch cylindryczne multibreaki w swojej rodzinnej firmie w USA.
Wykonywany przez Niego pasting, przeprowadzany jest właśnie przez nasączanie papieru o odpowierdniej gramaturze , przy pomocy klajstru pszennego, a następnie mocnym wygnieceniu tegoż papieru, ponowne wysmarowanie klajstem i ciasne obwinięcie zasznurowanego canistra.
Następnie całość podlega, walcowaniu, wygnieceniu i "obciskaniu" dla wyrównania i ujednolicenia powierzchni oraz usunięcia zbędnego kleju i powietrza.

Twoja uwaga o znaczeniu kierunku ułożenia włókien papieru i u Semenz'y wydaje się mieć potwierdzenie.
Sam muszę również to przyznać, kierunek włókien jest kluczowy.
Jednak stwierdzenie, że "ciastowanie" pozostaje bez wpływu na fragmentację, a wpływa na nią jedynie kierunkowanie włókien, uważam za daleko posunięte uogólnienie. Zastosuj proszę dla próby, odpowiedni papier z odpowiednimi kierunkami włókien w stosunku do osi korpusu, lecz do zaklejenia zastosuj klej do dętek lub szewski , zobaczymi jak wpłynie to na fragmentację.

to tyle w kwestii "ciętej riposty" Smile

pozdrawiam

Piromarek
Powrót do góry
HellFire

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piromarek napisał:
Witam.

Ponieważ słowo paste lub pasting dotyczy smarowania lub pokrywania pastą, a w przypadku szelek tradycyjnie był to klajster z mąki pszennej wykonany przez jej zarobienie gorącą wodą, takie porównanie wydawało się nie pozbawione sensu - związki z ciastem są oczywiste.
(...)
Jednak stwierdzenie, że "ciastowanie" pozostaje bez wpływu na fragmentację, a wpływa na nią jedynie kierunkowanie włókien, uważam za daleko posunięte uogólnienie. Zastosuj proszę dla próby, odpowiedni papier z odpowiednimi kierunkami włókien w stosunku do osi korpusu, lecz do zaklejenia zastosuj klej do dętek lub szewski , zobaczymi jak wpłynie to na fragmentację.

to tyle w kwestii "ciętej riposty" Smile

pozdrawiam

Piromarek

Generalnie to słowo paste oznacza wklejać lub naklejać/oklejać, pasta, może być też ciasto, klajster - znaczeń jest wiele.
Czepiłem się tego ciastowania bo brzmi to jak zrobienie papki i pokrycie nią czegoś i o to właśnie miałem na myśli, mówiąc, że nie spotkałem się z czymś takim.
Co do kleju do dętek czy szewskiego to dobrze wiem jak to wpłynie, są to spoiwa zbyt elastyczne, ale przecież nie kwestionowałem kajstru Idea
Jeżeli nasączenie papieru klejem i oklejanie korpusu ma być ciastowaniem, to proszę bardzo, ja też ciastuję, też walcuję w celu uzyskania lepszego spojenia włokien i odpowietrzenia Wink
Riposta cięta, ale jakaś takaś obok tego co pisałem wcześniej...
Mimo wszystko fajnie wymienić opinie, coś się zawsze nawinie, jakieś nowe info na forum Wink

A tak na marginesie, to sam chętnie zastosowałbym bardziej kruche spoiwo niż np. wikol, ale jakoś nigdy nie miałem veny na przyrządzenie kleju home-made chociaż kilka dobrych przepisów od artpiego mam...

pozdrawiam HF

Piromarek

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 10:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Widzę Kolega "stalowe nerwy" posiada Smile
i z równowagi się wyprowadzić nie dał.
Widzę również, że w kwestiach merytorycznych występuje raczej zgodność poglądów.
Fakt , ciastowanie to niezbyt szczęśliwe określenie, przywodzące na myśl raczej wykonywanie krokietów niż pokrywanie fajerwerków cienką warstwą papieru z klejem.

Jeśli poszukujesz kruchego spoiwa, możesz spróbować zastosować klej kostny stolarski w perełkach. Trochę trudno dostępny, śmierdzący i trudny w obróbce ale kruchy jak laka.
Ja z niego zrezygnowałem, z racji kłopotów z przygotowaniem. Ale papier pęka pięknie.
Być może dla ładunków sferycznych nadaje sie lepiej. Można nasączać nim wielowarstwowo arkusze tektury, a dopiero potem poddać je termicznej obróbce ksztaltującej.

pozdrawiam

Piromarek
Powrót do góry
stuf

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 4:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Szanowne Grono Szelkomaniaków i nie tylko. Po ponad rocznej przerwie i z glową pełną pomysłow zabrałem się za szelunie Smile Juz mam 3 korpusiki i zastanawiam się na "skruszeniem" papierku a dokladnie tektury. W pierwszej chwili chciałem użyć rozwodnionego wikolu ale myślę jeszcze nad użyciem po prostu szkła wodnego. Chciałem dosłownie użyć pędzelka i nakładać co jakiś czas warstwę. Czy Panowie praktykowali już takowe rozwiązanie ?
pozdrawiam - sTuF

PostWysłany: Pon Gru 11, 2006 4:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robiłem i nie polecam, jakiś taki dziwny wychodzi ten korpus wcale nie kruchy i jakiś taki "pulchny" kiepsko sie fragmentuje i co za tym idzie rozrzut gwiazdek nie jest równomierny Confused (ale to tylko moje spostrzeżenia).
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 13 z 19

Skocz do: