Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Dysza [Tu pisaæ o dyszach i zadawaæ pytania]
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 12, 13, 14  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Aragorn

Do³±czy³: 03 Wrz 2006
Sk±d: Stalowa Wola

PostWys³any: Sob Wrz 09, 2006 7:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wita.
Ja wkótce bêde robi³ dysze do mojej pierwszwj rakiety z zjakiej¶ zaprawy (niepamiêtam nazwy) ale wytrzymuje temperature w granicach 1000 - 1400
Question Idea Question Przynajmniej tak pisze. Wiêc powinna sie nadaæ Wink Wink
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Go¶æ

PostWys³any: Pi± Wrz 29, 2006 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://maxlam.webpark.pl/SRMmaxlam01.rar to jest przykladowy silnik na karmelku by Maxlam ale to nie jest wazne mnie interesuje co to znaczy "zacisk poczatkowy" (przy opisie dyszy) w zakladce "wymiary i kn" i na ile go ustawic od czego to zalezy
Powrót do góry
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004
Sk±d: Kraków

PostWys³any: Pi± Wrz 29, 2006 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem co tam maxlam nakombinowa³, ale jasno wychodzi na arkuszu ci¶nienie koñcowe 8 MPa. Je¶li to w PCVce, to mamy bum. Po mojemu to za d³ugie ziarno i chyba za du¿y zacisk. Ziarno podzieliæ na pó³, czyli zrobiæ 2 ziarna po 35 mm d³ugo¶ci oraz zwiêkszyæ otwór w dyszy na 5 mm i powinno chodzic piêknie.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
maxlam
Go¶æ

PostWys³any: Sob Wrz 30, 2006 7:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo to arkusz z przed roku albo trochê lepiej gdzie testowa³em metalowe konstrukcje nie PVC tylko stal.
Powrót do góry
Go¶æ

PostWys³any: Pon Pa¼ 02, 2006 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robil ktos moze dysze z drewnianych klockow namaczanych wodnym roztworem szkla wodnego dla zwiekrzenia wytrzymalosci na ogien?? Jak to sie sprawuje
Powrót do góry
pepe.154

Do³±czy³: 12 Lis 2005

PostWys³any: Sro Pa¼ 04, 2006 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

grzesiek1991 napisa³:
robil ktos moze dysze z drewnianych klockow namaczanych wodnym roztworem szkla wodnego dla zwiekrzenia wytrzymalosci na ogien?? Jak to sie sprawuje

Dawno dawno temu z ciekawosci (albo nudów ) zrobilem silniczki ok 40g paliwka z dyszami z drewna ( nie namaczalem szklem - chyba nie ma sensu) bylo ich 3 sztuki bodajze a po ,,pracy" drewna malo co zostalo ;p
Nie traæ na to czasu nic z tego nie da sie osi±gn±c. Chyba ¿e komus udalo sie Rolling Eyes

Go¶æ

PostWys³any: Sob Lis 04, 2006 9:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy dysza do niwielkiego silnika moze byc wykonana z gipsu i jak to wplywa na osiagi, bo przeciez erozja zwieksza fi dyszy. No i co lepsze na poczatek glina czy gips.

Moderator Maxlam: przeczytaj lepiej ten w±tek, po co sobie utrudniaæ ¿ycie zrób z jakiej¶ zaprawy cementowej i po k³opocie.
Powrót do góry
MIROR

Do³±czy³: 06 Maj 2006

PostWys³any: Czw Lis 30, 2006 6:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak od razu chcesz uzyskaæ super silnik o niesamowitych osi±gach to zastosuj jak±¶ wytrzyma³± stal albo przynajmniej zaprawê jak napisa³ maxlam. Gips twardnieje przez to ¿e wi±¿e w sobie wodê, a gdy siê nagrzeje (do ponad 100*C) do woda ucieka sobie z niego i z twardej jak kamieñ dyszy tworzy siê proszek, czyli w przet³umaczeniu na jêzyk potoczny dysza eroduje. Gdy zwiêksza siê fi dyszy to zmniejsza siê zacisk, wiêc i ci¶nienie w komorze spalania, a wiêc i ci±g.

Na pocz±tek, szczególnie do ma³ch silniczków o krótkim czasie pracy mo¿esz zastosowaæ gips, je¿eli bêd± odpowiednio wykonane te¿ polec±, ale gdy dysza nie bêdzie a¿ tak erodowa³a lepiej by to zrobi³y.

Co do gliny to taka artystyczna jest podobno niez³a tylko ¿e trzeba j± wypalaæ, a takiej wykopanej z pola to nie testowa³em ale my¶lê, ¿e jeszcze gorsza ni¿ gips. Wink
Powrót do góry
beaker

Do³±czy³: 30 Lip 2006

PostWys³any: Czw Lis 30, 2006 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MIROR napisa³:
a takiej wykopanej z pola to nie testowa³em ale my¶lê, ¿e jeszcze gorsza ni¿ gips. Wink

W sumie my¶le ¿e nie, glina tak w³asnie polna jest do¶c twarda i zbita (kto kopa³ wie Smile Smile ) tylko najpierw trzeba byby³o j± troche posuszyæ ¿eby przy wypalaniu siê b±ble nie porobi³y.
pzdr
Powrót do góry
MIROR

PostWys³any: Czw Lis 30, 2006 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo¿liwe, napisa³em ¿e to s± tylko moje przypuszczenia. Jak zdobêdê gdzie¶ tak± to postaram siê j± przetestowaæ i opisaæ wyniki testów. A tak± te¿ trzeba wypalaæ?
Powrót do góry
Go¶æ

PostWys³any: Czw Lis 30, 2006 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko z glina jest taki problem, ze nie wiem jak dysze wykonana z tego materialu szczelinie przyczepic do komory silnika z tektury...
Powrót do góry
MIROR

PostWys³any: Czw Lis 30, 2006 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo¿na na jaki¶ klej, np. co¶ w stylu poxipolu, wikol, cyjanoakryl. Albo mo¿e byæ te¿ jaka¿ ¿ywica.

Wszystkie rozwi±zania s± dobre ale to pewnego kn...
Powrót do góry
beaker

PostWys³any: Czw Lis 30, 2006 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kleje epoxydowe-na bazie zywicy epoxy najczesciej wszytskie dwuskladnikowce poxipol,epoxy,distal, chyba osmiorniczka Rolling Eyes

O¶miorniczka to akryl. jaskiniowiec
Powrót do góry
kokoss

Do³±czy³: 17 Lis 2006

PostWys³any: Wto Gru 05, 2006 6:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ostatnio du¿o my¶la³em o wzniesieniu szelki za pomoc± karmelka. chcia³em zamiast kana³u wsadziæ s³omkê w której by³by lont który bieg³by do szelki... Czy gdy bêdê mia³ dyszê z drewna o wylocie 2mm to czy ta s³omka tam nie zaszkodzi.. czy mam wokol slomki pozostawic wolne miejsce (jako kana³)?? Jak wy to robicie?? prosze o instrukcje

Do³±czy³: 19 Mar 2006
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: Wto Gru 05, 2006 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po co tam s³omka skoro i tak siê b³yskawicznie spali Laughing Lepiej daj lont do szelki któru jest osobno (naj³atwiej), lub lont którym odpalasz silnik wychodz±cy z zatyczki. (chyba trudno to zrozumieæ)

Ostatnio zmieniony przez krissmann dnia Wto Gru 05, 2006 9:46 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
beaker

PostWys³any: Wto Gru 05, 2006 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

latajaca we wszytskie strony szelka z wlasnym napedem... przeciez szeleczka nie bedzie stabilna, to chyba nie spelnia bhp
Powrót do góry
krissmann

Do³±czy³: 19 Mar 2006
Sk±d: Toruñ

PostWys³any: Wto Gru 05, 2006 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na foum by³y gdzie¶ zdjêcia szlki kulistej z w³asnym napêdem i chyba normalnie lata³y, jednak kula (jak± jest szelka) by³a jednocze¶nie czubkiem, maj±c ¶rednice wiêksz± ni¿ ¶rednica napêdu.
Pozdrawiam, Krissmann.

kokoss

Do³±czy³: 17 Lis 2006

PostWys³any: Sro Gru 06, 2006 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ta.. fajnie to wygl±da.. nie chce mi siê robiæ opozniacza i stad ten pomysl... Smile mi sie wydaje dobry...
Go¶æ

PostWys³any: Sro Gru 06, 2006 4:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

npiro napisa³:
Ju¿ na kilku zagranicznych stronach spotka³em siê z "clay" lub "betonite clay" (glinka, glina, glinka betonitowa, betonit).Wygl±da to tak jakby wystarczy³o to cu¶ mocno sprasowaæ i takie dysze/zatyczki potrafi± ud¼wign±æ ci¶nienie ma³ej rakietki lub petardy. Niestety nie spotka³em siê z tym w ¿adnym ze sklepów. Mo¿ecie mnie naprowadziæ gdzie co¶ takiego mo¿na kupiæ? Mo¿e wystêpuje pod inn± nazw±?
Jedyne na co siê natkn±³em to bia³a glinka (kosmetyka - drogo i nie wiem czy to to).

Pozdrawiam

Poni¿ej przyk³adowe linki gdzie u¿ywa siê tego cuda.
http://petelin.gozdis.si/~jakal/rockets.htm
http://www.jackerypyro.com/singer.html
Powrót do góry
npiro

Do³±czy³: 24 Lis 2006

PostWys³any: Pon Gru 18, 2006 9:35 pm    Temat postu: Jest! Mam! Znalaz³em! Odpowiedz z cytatem

Znalaz³em co¶ o czym mowa we wcze¶niejszym po¶cie. Glinka która jest najczê¶ciej u¿ywana przez McDonaldów! Okazuje siê ¿e mo¿na j± dostaæ zupe³nie bezproblemowo. Ja kupi³em tak± za 10z³/kg która dziêki bardzo ma³emu ziarnu (praktycznie py³) po sprasowaniu na bolcu pozostawia g³adk± i ¶lisk± powierzchniê. Mo¿na te¿ kupiæ nieco grubsz± (ok 10-15z³ za 5kg) która nadaje siê ¶wietnie do masówki i mniejszych rakietek poniewa¿ wiêksze ziarno pozostawia nieco chropowat± powierzchniê która mocniej eroduje.

Glinka dzia³a tak ¿e im bardziej j± sprasujesz (mocniej i wiêcej razy przypitolisz m³otkiem Smile ) tym twardsz± tworzy zatyczkê/dyszê.
By³em tak podjarany tym ¿e uda³o mi siê dziadostwo znale¼æ ¿e szybko ubi³em w rurce 3/4" 5-7mm zatyczkê, pó¼niej proch czarny i znowu glinkowa zatyczka. Obie wytrzyma³y bez problemu i bez zatapiania krawêdzi. Zajê³o mi to dos³ownie 2-3min. Pó¼niej w jednej delikatnie wywierci³em dyszkê i zrobi³em test statyczny przy spalaniu czo³owym bez kana³u w paliwie. Zrobi³ siê piêkny wulkanik, obie zatyczki wytrzyma³y bez problemu a dysza pokry³a siê czarnym nagarem po zerwaniu którego erozja dyszy by³a praktycznie zerowa (wiert³o wchodzi³o z oporem). Nie wiem jak bêdzie z kana³em i prawdziwym kopem ale wszystko wygl±da obiecuj±co. Jupiiiiiii.

Najlepsze jest to ¿e zatyczka i dysza trzyma³a siê g³adkiej powierzchni rurki i nawet po pó¼niejszym wykruszeniu ¶rodka pozosta³ pier¶cieñ który musia³em zdrapaæ no¿em. Oczywi¶cie do prof. zastosowañ i mocniejszych silników chyba siê nie nadaje ale do mniejszych jest rewelacyjny.

Jestem pierwszy! Nikt wcze¶niej tego nie znalaz³ Smile
Jestem zachwycony

Teraz wulkany, ma³e rakiety, baterie które wymagaj± zrobienia wiêkszej ilo¶ci zatyczek w krótkim czasie to pestka.

Fotka ukradziona od jakiego¶ McDonalda (oty³ego hamerykanina) przez którego zaczê³y siê moje poszukiwania. Jutro dostarczê w³asne.

Edit:

A to je moja Smile Na górnej fotce jedynie przejecha³em ³y¿k± ¿eby pokazaæ wielko¶æ ziarna (z boku patyczek do szasz³yków). Po ubiciu - pod palcem tafla. Mo¿e wygl±da jak mokra ale wcale nie jest. Dmuchniêcie w ni± daje identyczny efekt jak dmuchniêcie w m±kê tortow±. Ogólnie konsystencj± bardzo j± przypomina.

Ostatnio zmieniony przez npiro dnia Wto Gru 19, 2006 10:34 am, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 12, 13, 14  Nastêpny
Strona 8 z 14

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum