| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
pirOs
Do陰czy�: 30 Sie 2006 Posty: 12
|
Wys豉ny: Sob Lis 18, 2006 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Tyczka - pomys� ciekawy, z ch璚ia obejrz� film z czym� takim
Jedno pytanie: Czy ta boczna dysza jest wywiercona stycznie do okr庵貫go przekroju korpusu, czy tylko prostopadle?
Do P2:
| Cytat: | Ja mam na p馧ce w domu z 10 pr鏏nych "hamerk闚" , rurka papierowa:
Fi 15mm
d�. 30mm
gr. 軼ianki 1,5-2mm |
Z mojego do鈍iadczenia wynika, 瞠 zdecydowanie ma cienkie 軼ianki. Najlepsze wyniki uzyskuje si� stosuj帷 grubo嗆 軼ianek podchodz帷� grubo軼i� do ID (鈔ednicy wewn皻rznej) hummerka. W praktyce wygl康a to inaczej, sam robi貫m hummery 16mm ID i 軼ianki 8 mm , a zrobienie 13 mm grubo軼i 軼ianek na rurce 25 mm to ju� wyczyn
Do R4PTORA
Cyrkoblica, stinger missle jest to formalnie hummer, z dodatkow� dysz� umieszczon� w dolnej zatyczce i zrobionym kanale w paliwie. Dysza boczna rozkr璚a stinger'a, a po doj軼iu ognia do kana逝 powstaje ci庵 jak w SR'kach, kt鏎y unosi ca這嗆 w g鏎�. Obroty maj� za zadanie stabilizowa� lot "pocisku"
Nied逝go b璠e mia� b瑿en do m造na to wam zaprezentuje jak wygl康a lot stinger'a
EDIT:
Tyczka: Pomy郵 nad dodaniem odrobiny mieszaniny b造skowej, ale odpowiednio dobranej i bezpiecznej. Dobrym wyborem b璠zie naprzyk豉d azotan baru + siarka + glin sferyczny z odrobin� dekstryny i na wilgotno zaprasowany u g鏎y "pszcz馧ki". Odpowiednio dopracowane zaowocuje rozerwaniem korpusu i przyjemnym dla oka b造skiem.
Ostatnio zmieniony przez pirOs dnia Sob Lis 18, 2006 10:35 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tyczka

Do陰czy�: 11 Kwi 2006 Posty: 43
|
Wys豉ny: Sob Lis 18, 2006 9:36 pm Temat postu: |
|
|
| Dysza zrobiona jest tylko prostopadle. Jeszcze postaram si� pomy郵e� z innymi kolorami iskier. Mo瞠 nawet zrobi� kilku kolorowe pszcz馧ki (poziomowe u這瞠nie mieszanek) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Sob Lis 18, 2006 10:20 pm Temat postu: |
|
|
tak jak spojrza貫m na 軼ianki to te� wydaj� mi si� za cienkie.. ale produkt le篡 i narazie nic nie zmieni貫m.. _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirOs
Do陰czy�: 30 Sie 2006 Posty: 12
|
Wys豉ny: Pon Lis 27, 2006 4:55 pm Temat postu: |
|
|
Gar嗆 informacji na temat 瞠laza
- 疾laza jako czynnika iskrotw鏎czego
Przejd幟y do konkret闚.
Nalezy zauwa篡�, 瞠 wyr騜niamy 5 g堯wnych "rodzaj闚" iskier. S� to:
- iskry promieniowe, czyli najprostsze promienie
- iskry rozwidlaj帷e si�, ze wzgl璠u charakterystyczny kszta速 wide貫k o dw鏂h z瑿ach
- iskry okre郵ane jako 'appendages', nie za bardzo wiem jak z t逝maczeniem, ale wygl康aj� podobnie do iskier promieniowych, jednak z wi瘯sz� "g堯wk�"
- iskry strza趾owe-dziel帷e si�, maj� wygl康 strza貫k i wyst瘼uj� przy nich odpryski materia逝
- iskry spiralne maj� kszta速 drobnych spiralek, b康� chaotycznych '豉manych'
Teraz jak to si� odnosi do 瞠laza:
- 疾laza o niskiej zawarto軼i w璕la ( 0.1% ) daj� d逝gie iskry okre郵ane jako promieniowe oraz 'appendages'
- 疾laza o zawarto軼i w璕la oko這 0.25% daj� iskry podobne do stali niskow璕lowych, r騜nica polega na wyst瘼owaniu przy tym tak瞠 iskier wide趾owych.
- 疾laza o zawarto軼i w璕la 0.4% daj� iskry r騜nych typ闚, g堯wnie promieniowe, rozwidlaj帷e si� oraz spiralne.
- 疾lazo o du瞠j zawarto軼i w璕la 0.7% daje kr鏒ki ale za to g瘰ty pi鏎opusz iskier ( przewa積ie spiralnych )
- 疾liwo szare daje iskry spiralne wraz z promieniowymi, ale nie jest to tak pi瘯ny efekt jak stale wysoko w璕lowe
Og鏊na zasada jest taka, 瞠 ze wzrostem zawarto軼i 瞠laza zwi瘯sza si� ilo嗆 iskier spiralnych, a maleje promieniowych. Jednak do pewnej granicy, dlatego niezawsze wi璚ej znaczy lepiej
Ze stop闚 瞠laza duze zastosowanie znala� stop zwany FerroTitanium.
Jak nazwa wskazuje, jest to stop tytanu i 瞠laza. Zastosowany w MP daje bardzo g瘰ty snop iskier o kolorze pomara鎍zowo-z馧tawym ( nieco inny od czystego 瞠laza ).
Pozdrawiam. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Maj 04, 2007 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Przymierzam si� do szelki z pszcz馧kami (czy muszkami ). Zacz掖em od testu r璚znego i chcia豚ym zrobi� pszcz馧ki bez dyszy wi璚 test 鈔ednio udany bo lata這 nie co za s豉bo ale same iskry gites ( mieszanka na p.cz. plus proszek Al, rurka fi 10, d�. 45 mm.
FILM
Ten efekt mi sie najbardziej podoba. Dyszy nie zamierzam robi� bo za du穎 paprania si� z tym. Pokumam nad zmian� sk豉du ( szybsze palenie i mniejsze fi rurki ).
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Sob Maj 05, 2007 10:35 pm Temat postu: |
|
|
Jestem pod wra瞠niem efektu iskier kt鏎y na filmie wyl康a przepi瘯nie .. zadziwij帷e przy tym jest to, 瞠 mieszanka pirot. kt鏎ej u篡貫� ma niesamowicie prosty sk豉d.. i daje d逝gie opadaj帷e iskry.
Og鏊nie tematyka wygl康a zach璚aj帷o
owocnej pracy _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Maj 06, 2007 9:03 pm Temat postu: |
|
|
| Piroman2 napisa�: | | Jestem pod wra瞠niem efektu iskier kt鏎y na filmie wyl康a przepi瘯nie .. |
Dlatego uwa瘸m, 瞠 nie ma co tytanu pcha� w piro jak na Al wychodzi efekt gites. A ludek na dole ma這 si� w czym po豉pie jaki to rodzaj iskier na niebie
Kolejny test. Pszcz馧ka by豉 po這穎na i odlecia豉 sama. Syna nie by這, filmowa貫m drug� r瘯� wi璚 uj璚ie nie co mniej widoczne. Problem jednak mam rozwi您any. Takie cu� na niebie wysz這 by ju� ca趾iem nie 幢e.
Test ko這 lasu ale w czasie kr鏒kiej przerwy w czasie opadu deszczu.
FILM
Czas podnie嗆 poprzeczk� w testach
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sob Maj 19, 2007 10:12 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Maj 19, 2007 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Dzi� pokaza貫m skromne swoje mozliwo軼i dla firmy piro z Pionek
Do r瘯i dosta貫m ich pszcz馧lk� a potem zrobi貫m swoje. Moje s� prostsze wi璚 豉twiejsze i znacznie ta雟ze w produkcji. I do tego niezawodne bo te ich lubi� "pierdykn望"
Nie oznacza to,瞠 "im" zaraz co� ulepsz� czy zrobi�. Po prostu pr鏏ka moich bardzo skromnych mo磧iwo軼i.
Efekt ten mozna wykorzysta� fo filmu ( wybuch ). Czyli kula ognia i to "cu�"
Pierwsza pr鏏ka
Druga pr鏏a
FILM
To m鎩 najbardziej ulubiony efekt, a wog鏊e piro jest jak poezja
Ten efekt dodam b璠zie potem na niebie. Film oczywi軼ie Wam poka輳. Testy w ramach koncesjonowanej firmy piro ( mam teraz - co najmniej narazie - git ) .
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Macex111

Do陰czy�: 25 Gru 2007 Posty: 76 Sk康: si� tu wzi掖em ??
|
Wys豉ny: Czw Mar 03, 2011 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Z rurek 15mm 鈔ednicy wew. poczynilem sobie jednego hummera
Dlugosc 25mm
sr wew. 15mm
zatyczki bentonitowe
proch w srodku to wymieszane skladniki do prochu czarnego nie mielone nigdzie dlatego tak sypie iskrami niedlugo postaram sie dodac jakis proszek metalu zeby byl inny efekt ale przynajmniej narazie wydaje to fajny odglos http://www.youtube.com/watch?v=Urouj9gIGlg |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Sob Mar 05, 2011 12:09 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja r闚nie� testowa貫m hummerki. Rurki nawija貫m z kartek A4, klejone wikolem/woda lub klejem na m帷e pszennej. Parametry brz璚zka:
Fi wewn. 25 mm
軼ianka: od 2.5 - 3.5 mm
d逝go嗆: 26mm
zatyczki: bentonitowe (sprawdzaj� si� 鈍ietnie)
Dysza: 2.5 mm, wiercona na oko, bez 瘸dnych "prowadnic"
Masa pirotechniczna: proch czarny w r騜nych wariantach (nie mielony w kulowcu), czasami z dodatkiem sferycznego aluminium 400 mesh. (0-10%)
Mieszanka za wolna: gdy wykonano Pcz na sk豉dnikach mielonych w mo寮zierzu (sklad 75/15/10).
W innych wypadkach u篡to KNO3 >150 mesh, w璕iel wierzbowy mielony w kulowcu, siarka mielona (oryginalnie).
Hummers - FILM _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Macex111

Do陰czy�: 25 Gru 2007 Posty: 76 Sk康: si� tu wzi掖em ??
|
Wys豉ny: Sob Mar 05, 2011 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam dodam tez od siebie ze zaleznie od tego jak nawierci sie dyszke to moze nam tylko "bujac" sie po ziemi albo wzleci w gore , dodatkowo jezeli dysza nie jest ustawiona tak jak styczna do okregu czyli pod katem prostym dzieje sie to ze baczek niechce zaczac wogole sie krecic
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|