pepe.154
|
Wysłany: Sob Lis 25, 2006 7:05 pm Temat postu: Odszukiwanie rakiet....? |
|
|
Witam
Temat ,,tematu" jest dość wymowny, dlaczego pytam ? Otóż dlatego:
Dzisiaj odbyły sie loty mojej rakiety (bez nazwy jak i bez udokumentowania ) Co do rakiety to nic szczególnego:
100cm wysokosci, (korpus wykonany z rury pcv 1,8mm) 32mm szerokosci. Głowica drewniana toczona wysokość ok. 8cm. 3 stateczniki wymiary ok. wys. 10cm. szer. 6cm.
bez odzysku w środku ,,pusta"
Silnik:
z tej samej rurki co korpus rakiety
długość 15cm.
śr. wew.28mm.
grubosc scianek (na rusze pisalo 1,8mm) jak mierzylem miala 2mm....
paliwo: karmelek w 3 bloczkach paliwa kazdy po 25g. razem 75g. paliwa dł. bloczka 3cm.
dysza i zatyczka z cx5 śr. dyszy 7,5 mm.
waga silnika ok. 140g
odpalane ,,lontem" od dyszy
Całość ważyła ok. 400-600g (wiem ze 400 a 600 to duza różnica ale jej nie wazylem i juz tego nie zrobie )
No i po odpaleniu zdarzylo się to:
Rakieta energicznie wyrwala sie z wyrzutni ( lot nie byl stabilny - wina zbyt ,,luźnych" stateczników) nie stabilny znaczy leciała w góre;p ale jakby spiralnie
po 2s. delektowania sie rykiem silnika oddalającej sie rakiety zniknęła z oczów obserwatorów nie zdziwilbym sie gdyby nie to ze rakieta byla dosc spora i byla koloru czerwonego wiec... no i po rakiecie.....
I moje pytanie(a) brzmią:
Co możnaby zastosowac do odnalezienia takich ,,znikniętych" rakiet
czytalem o projekcie z krótkofalówek ale ja wolalbym cos prostszego i przeznaczonego tylko do namierzania rakiet. Jeżeli taki temat już jest tzn. ze go przegapilem i prosze jedynie o zamieszczenie linka. Jeżeli nie ma to co Waszym zdaniem byloby dobre do tego celu- w miare tanie w miare proste i skuteczne.
Drugie pytanie to mniej więcej na jakiej wysokosci w.w. obiekt przy bardzo dobrej widocznosci i przy dobrym wzroku obserwatora znika z oczu? ( wiem ze nie jest to wysokosc jaką pokonala a raczej odleglosc ale wiem tez ze ona po zniknieciu mogla jeszcze przeleciec drugie tyle a co najmniej polowe....
nie chce sie z nikim przekomarzac czy to mozliwe czy nie bo ja wiem ze tak, a ktoś powie ze nie... i zbedna dyskusja zasmiecajaca forum ( ktos zaraz powie ze ten temat ma wlasnie taki charakter nie obraze sie )
Liczę na waszą pomoc pozdrawiam _________________ pepe.154 |
|
|