Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
felu82

|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Jedna półkula z globusa składa się z 16 "trójkątów" a nie z 6....
Jeżeli dane były by błędne, to ta moja półkula była by "czymś" a nie półkulą...
A to jest mój wzorzec i składa się idealnie....Jest OK!!!
[/img]
Ostatnio zmieniony przez felu82 dnia Sro Paź 18, 2006 5:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 5:18 pm Temat postu: |
|
|
odnośnie tego przenoszenia tych punktów to nie wiem jak się to robi..
jakoś cyrklem, czy linijką ?
jeśli cyrklem, to z jakich punktów ?
jaka rozwartość ?
mam już coś takiego :
jak teraz przenosić te punkty ? O.o _________________ WEJDŹ TU !
Ostatnio zmieniony przez Urghai dnia Sro Paź 18, 2006 6:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
felu82

|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 5:34 pm Temat postu: |
|
|
Urghai napisał: | odnośnie tego przenoszenia tych punktów to nie wiem jak się to robi..
jakoś cyrklem, czy linijką ?
jeśli cyrklem, to z jakich punktów ?
jaka rozwartość ? |
Najlepiej cyrklem, ja tak przynajmniej to zrobiłem, rozwartość = R1 w tym przypadku r=2,2 cm.
pkt. A,B = pkt A',B' |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 6:29 pm Temat postu: |
|
|
aaaaaaaaaaa wyszło mi ! ^^
dzięki ci felu za taki wyczerpujący opis o odpowiedzi, bo z geometrii jestem trochę cięki i sam tego bym nie wymyślił, dlatego dzięki ci :]
czyli jeszcze raz
na twoim rysunku R1 to był promień półkuli, jaka po włożeniu ma wejść do mojego moździerzna
R2 jest to R1*2*3,14 i to /4 (w małym zaokrągleniu) tak ?
R3 jest to tak jak mi wcześniej napisałeś to równanie [R2^2-(R2-R1)]
wszystko się zgadza ?
 _________________ WEJDŹ TU ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Moze ktos napisze program do rysowania i drukowania siatek polkul..yetihehe kiedys napisal do rysowania siatek stozkow prosty i dobry jest. Wiec niech ktos sie pokusi o napisanie takiego programu.
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 6:44 pm Temat postu: |
|
|
jestem za, bo to dużo liczenia, rysowania i roboty :] _________________ WEJDŹ TU ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Pon Paź 23, 2006 1:30 am Temat postu: |
|
|
felu, zwracam honor, metoda plaszczyznowa, ktorej nie zaowazylem. Ten wykreslny sposob zdaje egzamin.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Paź 23, 2006 8:35 am Temat postu: |
|
|
nie wiem czemu, ale troszkę dziwnie to wygląda. Czemu na tym rysunku mały okrąg nie dzieli tych okręgów od listków na połowy? Wydaje mi się, że skoro rysujemy półkulę, to powinniśmy zaznaczać połowę listka, który tworzyłby całą kulę. Pozatym nie jestem pewien, czy to naprawdę są kawałki okręgu. Ja w swoim programie będę rysował listki o szerokości wyliczanej z obwodu okręgu na danej wysokości na kuli. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Pon Paź 23, 2006 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem Twoje pytanie yetyeti. Pokaze Ci co sie dzieje jak podzielil bys w sposoob w jaki proponujesz skadowe do wycinania.Po zlozeniu czegos takiego wychodzi elipsoidalny przekroj wzdloz osi.Listki nachodza na siebie i nie sposb ich wyciac z jednego kawalka paieru.
Jutro lub pojutrze zalacze symulacje tego.(dodane: za kilkanascie dni)
Ostatnio zmieniony przez Hack dnia Sob Paź 28, 2006 10:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bada Bum
|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 10:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich.
Tak czytam wasze posty i tak sobie myślę, ile was to roboty kosztuje. Z jednej strony podziwiam Was i gratuluje zapału, a z drugiej strony dziwię się Wam.
Nie lepiej kupić gotowe korpusy? http://www.korpusytekturowe.republika.pl/
I tak większość forumowiczów strzela szelkami tylko kilka razy w miesiącu, przez co jedna paczuszka z gotowymi korpusami wystarczy pewnie na kilka miesięcy.
Nie lepiej skupić się na dopracowywaniu „warsztatu”, niż mozolnie wycinać gwiazdki na korpusy?
Tak sobie myślę. _________________ BURDELLO BUM BUM !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 9:50 am Temat postu: |
|
|
satysfakcja z dobrego korpusu... to przede wszystkim, ja tak myślę. niektórzy w tym ja lubią sklejać np. korpusy więc rozrywka hehe no a jak szelka wyjdzie tak samo jak na kupnych to już odjazd _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 8:06 pm Temat postu: |
|
|
to są półkule wykonane przezemnie do szelek 2".
http://img431.imageshack.us/my.php?image=2910061755mu6.jpg]
http://img50.imageshack.us/my.php?image=2910061758du2.jpg
widać że półkule zrobione są tak że składają sie. jedna ma widoczny wrąb do środka którego wchodzi dróga półkula. obie trzymają sie na tyle mocno że po rzuceniu o ziemie nie rozpadają sie. za razem przy składaniu szelki nie ma zabawy z kartka papieru wkładaną w środek itp.
poprostu wypełnione półkule składa sie jednym pewnym ruchem.
tak wygladaja złożone:
http://img47.imageshack.us/my.php?image=2910061756wd9.jpg
a to sprzęt i materiał użyty do zrobienia tego czegoś:
http://img47.imageshack.us/my.php?image=2910061757iy6.jpg
i jeszcze kuchenka gazowa ale chyba każdy wie jak wygląda .
produkcja jest banalna ( choć wymaga wprawy) i dość szybka. poprostu rzucamy do kubka piłeczke golfową i dociskamy ją do dna pudełkiem po witaminach. najlepiej robic to jedna ręką. i dajemy to nad kuchenkę gazową. kubek powoli obciska sie na naszej piłce.( trzeba zrobić to umiejętnie żeby nie przepalic ani nie przetopić kubka).
kiedy kubek mniejwięcej pewnie siedzi na piłce wycinamy półkule. i pierwszą mamy .
teraz druga. tu robimy to samo z tym że nie obciskajmy kubka do całej półkuli. zostawiamy troche luzu. (niewiem jak powiedzieć) poprostu brzegi półkuli nie przylegają dokładnie do piłki.
następnie nakładamy na piłke pierwsza półkule i drugą ( tylko nie na siebie ). brzegi drógiej powinny pokrywać brzegi pierwszej. następnie ściskamy piłeczke w palcach i roztapiamy po kawałku nie przystające brzegi, kiedy są już miękkie dociskamy je do blatu. tym sposobem otrzymujemy wrąb aby półkule ładnie na siebie wchodziły.
to tyle produkcji. mam nadzieje że jest w miare zrozumiałe. bo bez zdjęć jednak tródno to opisać.
półkule są dosyć grube. tródno je wgiąć. _________________ obecnie koniec z piro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
felu82

|
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Rozryw mojego korpusu 8mio ramiennego...:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Podobno "Stary ale Jary" sposób na szelkę:
Owijanie piłki do tenisa ziemnego Szarym Papierem...
Pozwoliłem sobie na Lekką Modyfikację Pomysłu...Ja owijam piłkę Papierem do kas fiskalnych o szerokości 76mm (ciętego wzdłuż na pół)
O długości 1,2m.x4 odcinki klejone szkłem wodnym...
Grubość takiego korpusu wynosi około 2,2 mm...

Jedyny problem jaki miałem ze zrobieniem korpusu to znaleźć odpowiedni 'moździeż', co sie okazało to rura kanalizacyjna fi=75mm pasuje idealnie do piłki do tenisa z zapasem 1,5 mm...
Oskubałem piłkę z zielonej gąbki i pasuje "jak w pysk strzelił"....

|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pirotechnix_Amator

|
Wysłany: Sro Gru 06, 2006 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Felu w jaki sposób przecinasz połówki aby były one równe ?
Bo próbowałem pare sposobów i za każdym razem jak tne
to wychodzi mi albo krzywa albo jakaś koślawa... jakaś rada ?
pozdrawiam  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
felu82

|
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 10:16 am Temat postu: |
|
|
Pirotechnix_Amator napisał: | Felu w jaki sposób przecinasz połówki aby były one równe ?
Bo próbowałem pare sposobów i za każdym razem jak tne
to wychodzi mi albo krzywa albo jakaś koślawa... jakaś rada ?
pozdrawiam  |
Po prostu, najpierw rysuję krechę przez cały obwód a potem przecinam nożem, tylko tyle... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

|
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 10:31 am Temat postu: |
|
|
najlepiej sznurkiem z atramentem xd
ja tak robie (biała nitka nasączona atramentem i łądnie idealna kreska wokół obwody wychodzi
potem poprawiam jakimś ołówkiem ewentualnei i tne  _________________ WEJDŹ TU ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pirotechnix_Amator

|
Wysłany: Czw Gru 07, 2006 8:51 pm Temat postu: |
|
|
felu82 napisał: |
Po prostu, najpierw rysuję krechę przez cały obwód a potem przecinam nożem, tylko tyle... |
No tak tylko że narysowana linia przez cały obwód też nie jest równa...
Urghai napisał: |
najlepiej sznurkiem z atramentem xd
ja tak robie (biała nitka nasączona atramentem i łądnie idealna kreska wokół obwody wychodzi
potem poprawiam jakimś ołówkiem ewentualnei i tne Very Happy |
hmm... próbowałem ale też wychodzą koślawe połówki...
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stuf

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Chciałem przedstawić moją ostatnią pracę. Jest to korpus kulisty na szelkę 2 cale.
Poniżej widzimy "kopytko" wykonane przy pomocy kleju do klazury zmieszanego ze szkłem wodnym. Taki odlew robi się bardzo szybko (nawet za szybko ) gdyż taka mieszanka jak wyżej schnie w ciągu 2 - 3 minut. Wystarczy jedynie miec kulkę za wzór, której średnica będzie o około 2 mm mniejsza od moździeża. Taką kuleczkę zatapiamy dokladnie do jej osi horyzontu (połowy wysokości).
Zdjęcie niżej przedstawia gotową półkulę. Grubość ścianki wynosi 1,5 mm. Składa się z 2 warstw tektury 0,75 mm. Oczywiście dwie warstwy sklejone są z przesunięciem o pół listka. Klej to wikol.
[I tutaj moja prośba do obeznanych z tematem. Czy oby ścianka nie jest za cienka ? Czy powinnienem zrobić 2,25mm ?]
Na kolejnym zdjęciu widzimy moje wzory "słoneczek". Może nie są idealnie wycięte ale jak na domowe warunki po zlożeniu w całość pasują idealnie
Na koniec chciałem podziękować Artpi`emu i Hack`owi za pomysły i inspiracje.
Pozdrawiam ! _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bodek

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Co do twoich półkul to wyglądają całkiem nieźle .
Cytat: | [I tutaj moja prośba do obeznanych z tematem. Czy oby ścianka nie jest za cienka ? Czy powinnienem zrobić 2,25mm ?]
|
Jeśli chodzi o grubość korpusów to nie jest to do końca powiedziane że korpusy do szelek mają mieć taką a nie inną grubość ,ponieważ dużą role odgrywają inne elementy takie jak : burst , rodzaj papieru do obklejania ,ilość warstw , nawet rodzaj tektury z której robisz korpusy.
Więc sprawa grubości korkpusów to sprawa "indywidualna" każdego szelkomaniaka
P.S
Korpusy juz masz to teraz pozostaje ci przetestować je w praktyce . życze pomyślnych testów. _________________ "Więcej ruchów a mniej pierdo..enia" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stuf

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki
Wiesz jednak cos mnie podkusilo i dałem dzisiaj jednak jeszcze jedna warstwe tektury (To nie wiele pracy a większa pewność). Teraz jest 2,25. prawdopodobnie korpus po obklejeniu bedzie wynosił 5mm. Dodatkowo posmarowałem roztworem 50 / 50 wikol / woda. Po zaschnięciu jest bardzo twardy Podejrzewam ze bez torebki FB ani rusz testy pewnie w poniedziałek bo gwazdki i H3 schnie.
Pzdr.
torebka fb w kuli? Grubsze nie oznacza lepsze.. po prostu sprawdz, a sam zobaczysz co i jak P2 _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|