Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuba13
|
Wysłany: Pon Maj 05, 2003 9:48 pm Temat postu: fe2o3 - dobry katalizator ??? skad nadchloran amonu |
|
|
mam przepis (ten norweski) i wałkuję go już jakiś czas, aby go troszke udoskonalić. doszłem do kilku rzeczy:
- lepszy by był nadchloran amonu, ale nie wiem w jakiej jest cenie, czy jest dostepny(w pochu nie ma)a jak nie jest to chociaz ile kosztuja produkty do przyzadzenia, i czy trudno sie robi(potrzebne naclo4 i kclo3 tak mi sie wydaje)
- czy fe2o3 to dobry katalizator ???? widzialem kilka innych, dobrych ale nie mam skad wziasc dwuchromian. zauwazylem ze dobre sa rowniez tlenki cu i pb. ktory wziasc. aha i jak fe2o3 odroznic od innych rdzy ?? a moze jest jakis latwy przepis poza 4Fe+3O2 -->2Fe2O3
???? albo moze robic tlenek cu (oolowiu raczej niee:) czekam na opinie tych madrzejszych i bardziej dośw.
p.s. podziekowania dla pirotechmana ksiazeczka SPR jest swietna, narazie tylko troszke wyczytalem ale jest extra..teraz ide sprawdzac ta od irkacka  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuba13
|
Wysłany: Pon Maj 05, 2003 9:59 pm Temat postu: |
|
|
aha i co moze byc dobrym stabilizatorem, a ja wyczytalem, ze kwasny weglan sodowy. to nie jest przypadkiem proszek do pieczenia??? czy tamto to wapnia????????? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojto111

|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 1:38 pm Temat postu: |
|
|
nadchloran amonu robi sie z kwasu nadchloranowego. Tak jak najbardziej stabilizatorem jest weglan wapnia (kreda), albo weglan sodu, ale uzywa go sie aby zabespieczyc substancje przed roskladem na kwasy np. nitroglikol. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Nadchloran amonu może zdetonować, więc w jego wypadku stabilizatory są bardzo na miejscu.
Pozdro
juleks
PS. NH4CLO4 jako utleniacza używa NASA w silnikach pomocniczych do promów kosmicznych. Ale oni nie liczą się z kosztami (ich paliwo musi być mocne i bezpieczne, cena - bez znaczenia). Dla amatorów za drogie. _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuba13
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 9:56 pm Temat postu: |
|
|
troszke zmienilem ten przepis na moj, wspomagajac sie ksiazka SPR.
teraz wyglada to tak:
NH4NO3 68%
tlenek pb lub cu 2%
Poliuretan 10,5%
utwardzacz 4,5%
zostało 15% na paliwo. jakie polecacie ??? takie latwe do zdobycia i efektywne.
p.s. 2 co to jest błekit pruski ??? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 10:07 pm Temat postu: |
|
|
Na Discovery (wqrwia mnie ten kanał ale czasem coś ciekawego jest) było właśnie o paliwie do SR na bazie nadchloranu amonu. Nie wiem z czym oni tam mieszali ale było to barwy szarej, miało konsystencje płynną, gęstą i wlewano do silnika następnie o ile pamiętam po jakims czasie zastygało. Ciekawi mnie jaki jest dokładny skład.
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojto111

|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 10:15 pm Temat postu: |
|
|
Skoro nadchloran potasu kosztuje 50-60 zl to prawdopodonie nadchloran amonu bedzie kosztowal 70-100 zl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
henry

|
Wysłany: Czw Maj 08, 2003 5:40 pm Temat postu: |
|
|
NHClO4 mozna zrobic z NaClO4 i NH4Cl. Problemem moze byc ten pierwszy, drugi ok. 15 zl za kg [Poch].
Z tym paliwem chetnie bym poeksperymentowal. Produkcja prosta, bo powstaje przez wytracenie po zmieszaniu r-row wodnych substratow no i jest malo higroskopijny.
Bialy, jak barwy szarej to byc moze bylo to paliwo NH4ClO4 + proszek Al - dosyc czesty sklad, nie jestem jednak pewien czy o to chodzi, w formie skarmelizowanej go jeszcze nie widzialem.
PS. Mimo tego KNO3 goruje w tej dziedzinie  _________________ Pozdrawiam, m |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Soldamn.
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2003 6:36 pm Temat postu: |
|
|
moim skromnym zdaniem, dobrze wysuszony NH4NO3 jest lepszym utleniaczem w paliwie rakietowym niz Kno3 _________________ zacznijcie się bać......... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2003 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Soldamn. napisał: | moim skromnym zdaniem, dobrze wysuszony NH4NO3 jest lepszym utleniaczem w paliwie rakietowym niz Kno3 |
W Urbańskim był podany skład prochu: 15% NH4NO3 + 85%C
Wysuszyłem to na amen w ponad 100*C i paliło się mizernie ale to naprawdę mizernie (żarzyło się). Podobno taki proch jest silniejszy od zwykłego ale chyba musi być zainicjonowany spłonką. Mozna zpróbować z większą ilością węgla np 30% choc wątpie by to coś dużo dało. Możliwe że taki proch szybko się rozpędza w miarę wsrostu ciśnienia?
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Soldamn.
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2003 9:37 pm Temat postu: |
|
|
mojej rakietki prochem nie bede napedzal. oto mieszanina pedna:
- NH4NO3 68%
- tlenek pb, fe lub cu 2%
- poliuretan 10,5%
- utwardzacz 4,5%
- paliwo 15%
jeszcze nie wiem co bedzie paliwem, najprawdopodobniej pyl al....a moze wy polecacie cos innego???
p.s. jesli dostane nadchloran nh4 to bedzie troszke inaczej bo bede musial zabrac katalizator i dadac spowalniacz(jakis weglan) _________________ zacznijcie się bać......... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2003 12:18 pm Temat postu: Odwrotnie |
|
|
Biały napisał: | W Urbańskim był podany skład prochu: 15% NH4NO3 + 85%C... |
Odwrotnie Biały skład.
A teraz uwaga do Soldamna, ktory napisał:
oto mieszanina pedna:
- NH4NO3 68%
- tlenek pb, fe lub cu 2%
- poliuretan 10,5%
- utwardzacz 4,5%
- paliwo 15%
Jak dajesz utwardzacz to i zywicę. Do AA nie mozna stosować ŻE tylko ŻP ( żywica poliestrowa). Do ŻE jako utwardzacz stosuje się Z1 a jest to trójetylenoamina, która reaguje z AA więc nam nie utwardzi żywicy epoksydowej ( ŻE ).
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2003 3:36 pm Temat postu: Re: Odwrotnie |
|
|
Racja. Powinno być: 85% NH4NO3 i 15% C
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Soldamn.
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2003 3:41 pm Temat postu: |
|
|
moze cie nie zrozumialem, ale ja bede stosowal utwardzacz do poliuretanu, a to chyba nie zawiera ZE _________________ zacznijcie się bać......... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pablo
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2003 11:14 pm Temat postu: |
|
|
kuba13 napisał: | troszke zmienilem ten przepis na moj, wspomagajac sie ksiazka SPR.
teraz wyglada to tak:
NH4NO3 68%
tlenek pb lub cu 2%
Poliuretan 10,5%
utwardzacz 4,5%
zostało 15% na paliwo. jakie polecacie ??? takie latwe do zdobycia i efektywne.
p.s. 2 co to jest błekit pruski ??? |
Poliuretan w tej mieszance jest jednocześnie paliwem i lepiszczem.
Al to raczej dodatek zwiększający temp. Te tlenki nie sa katalizatorami dla paliw z NH4NO3. O wiele lepiej by sie tu spisał dwuchromian amonu (podobno jest rakotwórczy więc lepiej z nim uważać). Chociaż i tak uzyska się prędkość spalania max. ok .3mm/s (przy ciśnieniu 68 atm).
Najlepszym dodatkiem do paliw z AA jest magnez - działa jak katalizator prędkości spalania i zwiększa temp. gazów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Soldamn.
|
Wysłany: Sob Maj 10, 2003 11:03 am Temat postu: |
|
|
dzieki , teraz pozostalo pytanie co to jest blekit pruski......mi sie to kojazy z czyms trujacym ale nie wiem czy jest to dobre skojarzenie _________________ zacznijcie się bać......... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Soldamn.
|
Wysłany: Sob Maj 10, 2003 5:43 pm Temat postu: |
|
|
tu wypisuje wszystkie katalizatory jakie znam. powiedzcie mi ktory jest najlepszy, i ktory jest najbardziej efektywny:
1, 2, 3, 4 - chromian amonu
2-chromian sodu
chromian ołowiu, potasu, sodu
chromiany alif alifatycznych i cykloatycznych
molibdenian amonu
tlenek chromu z fe2o3 lub fe3o4 lub tio2 lub sno2 lub cuo lub pb2o3 lub al2o3 lub zno
fe2o3, fe3o4, cuo, pb203, pbo
chromin miedziowy, miedziowo-magnezowy, miedziowo-kadmowo-cynkowy, zelazowy
nadchloran amonu, kobaltu, zelaza, manganu, srebra, miedzi
krzemian metylowy, etylowy, propylowy, wapniowy
chlorek olowiawy
siarczek olowiu
stearynian olowiu
azydek olowiu
miedz
tytan
blekit pruski i substancje analogiczne(np. blekit milori)
pikrynian potasu, wapnia, litu, chromu, amunu miedzi cynku kadmu, niklu, glinu, zelaza, strontu, cezu, berylu, mocznika, n-heptyloaminy, czteroetyloaminowy, n-metylopirydyniowy
styfnian sodu olowiu, amonu potasu,s rebra, baru, rubidu, magnezu, pirydyny, guanidyny, guanylomocznika, izopropylaminy
barwniki organiczne
który z tych katakizatorów mozecie mi poradzic???potrzebuje takiego dosc latwo dostepnego _________________ zacznijcie się bać......... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chemik22
|
Wysłany: Wto Lip 15, 2003 10:40 am Temat postu: |
|
|
Katalizator to zalezy do czego, z tego co wiem to napewno jednym z najlepszych jest V2O5 (tlenek wanadu 5 ) za pomoca jego mozna np. w dobrym stopniu utlenic SO2 do SO3 , sam tak robilem oczywiscie na skale labolatoryjną, ja placilem za 100g -20zl. rdza jest tez dobra. Ale co do piro to niejestem az tak dosw. i nieprubowalem z katalizatorami tobic mw. _________________ Wszyscy chcą iść do nieba ale nikt nie chce umierać |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludz
|
Wysłany: Wto Lip 15, 2003 10:50 am Temat postu: |
|
|
Azydek ołowiu katalizatorem ?
Wg mnie to w tym wypadku może katalizować tylko reakcję wybuchu silnika. _________________ Pzdr. ludz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chemik22
|
Wysłany: Wto Lip 15, 2003 11:15 am Temat postu: |
|
|
Katalizator to przeciez wkońco jest substancja która sie nie zużywa a przyspiesza reakcje , a nie zauwazylem tego azydka TO NAPEWNO NIE JEST KATALIZATOR!!! przeciez to jest mwi a z tego co wiem to po wybuchu raczej drugi raz juz nie uzyjesz tego azydka bo sie bardzo szybko i pięknie rozłoży w czasie detonacji
POZDRAWIAM!!! _________________ Wszyscy chcą iść do nieba ale nikt nie chce umierać |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|