Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ku przestrodze
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kluczownik

PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

profesjonalizm to czasem za mało Sad strona mi sie nie otwiera ale może to dobrze bo jestem wrażliwy Sad
methyl

PostWysłany: Pon Paź 23, 2006 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ku przestrodze tym którzy bawią się materiałami typu HMTD, TCAP....
efekt działania 8 gram HMTD (moim zdaniem i tak dziwne że nie stracil calej dloni)
Uwaga ! 2 ostatnie linki zawierają treści dość drastyczne ....

tekst oryginalny:
Man loses fingers after explosives mishap.

Here we have another, particularly dramatic, submission from a viewer in Russia. Here the viewer tells us what happened:

"Hi! These photos show traumas I recived this May. The accident happened on the first of May, when 8 grammes of HMTD (hexamethylene triperoxide diamine) exploded in my hand as I tried to open the pack. These pictures were taken as I was being treated in hospital. AS a result I lost 4 fingers on my left hand."

http://img277.imageshack.us/img277/6916/a1wm3.jpg
http://img277.imageshack.us/img277/5025/a2gy4.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/3271/a3ie1.jpg

Ostatnio zmieniony przez methyl dnia Wto Paź 31, 2006 9:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
D3M0N
Gość

PostWysłany: Wto Paź 31, 2006 2:46 pm    Temat postu: . Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez D3M0N dnia Pią Maj 18, 2007 3:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

bebiko

PostWysłany: Wto Paź 31, 2006 3:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

D3M0N napisał:
ale jeśli człowiek ma mózg i wiedze to nie doprowadzi sie do takiego "stanu" Smile

------------------------------------------------------------------------
Ma szanse nie doprowadzic sie do takiego stanu.

Ale zwróccie uwage na to, ze statystyka jest przeciwko wam... Exclamation

Gdzie drwa rabią tam wióry lecą.

Mimo wszystko trzeba o tym zawsze pamietac. Rolling Eyes

W tym "hobby" tak to już niestety bywa..

Pozdr.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
methyl

PostWysłany: Wto Paź 31, 2006 4:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tylko potwierdze to co napisałe bebiko i dodam że najgorzej kończa ci co twierdzą ze jeśli sie ma mózg to nic im sie nie stanie.
Czas niestety pokaże niektórym jak bardzo się mylą.
Wypadki jak sama definicja mówi to zdażenie nagłe, nieprzewidziane...
Biorąc się za babranie z najniebezpieczniejszymi materiałami takimi jak HMTD i podobne trzeba sie liczyc z tym że może walnąć bez powodu i tak postepowac zawsze jakby strzelić miało. Nie wiem czy np. widzieliście tabele porównawcze minimalnych ładunków elektrostatycznych zdolnych zainicjować tego typu materiały Smile pomijając inne powody zainicjowania o których wiele osób nie ma bladego pojęcia. A jedną ręką cięzko sie buty wiąże.....
Powrót do góry
D3M0N
Gość

PostWysłany: Sro Lis 01, 2006 12:33 am    Temat postu: . Odpowiedz z cytatem

...

Ostatnio zmieniony przez D3M0N dnia Pią Maj 18, 2007 3:08 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

necro

PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 2:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam może przestrogę dla nowych którzy pierwszy raz spotykają się z KClO3
Dziś zrobiłem sobie pierwszą petardkę na KClO3/Al, ilość pół łyżeczki od herbaty w korpusie zrobionym z paska kartki A4 podzielonej 4 części (1/4 szerokości) o fi kilka mm
myślę sobie malutko, idę odpalić za dom
Jak nie pierdzielnelo Laughing matka myślała że sobie łape urwałem Laughing i teraz mam kłopot przez to Laughing na szczęście robiłem wszystko z BHP więc nic się nie stało poza zawałem mamy

Więc apeluje żeby nowi podchodzili do mieszanek ostrożnie... Po tym co zobaczyłem się boje tykać mojego chloranu Razz
Powrót do góry
Nostra

PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 3:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i co w tym dziwnego? przecież to kilka mm ścianki... Very Happy

Powrót do góry
necro

PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 4:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kilka mm? max 2... I nie spodziewałem się że z takiej ilości mieszanki taki bum, dlatego piszę jako przestrogę dla nowych którzy też pomyślą "a tam to za małe dam pół kilo"
Powrót do góry
Nostra

PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 5:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to ja pamiętam petardy w strzykawkach 2ml i 5ml Smile te 2ml to wchodziło kilka g kno3/al/s a waliło że hej... o odłamkach ciii Laughing no ale i tak nie było bo leciutkie kawałki wytrącały szybko prędkość

za to kclo4/mg/al to w ilości 2-3g i korpusie 1mm (bez wikolu, sam papier!) to tak je*ie, szczególnie na osiedlu (spoko, to Sylwek był - bez aluzji do Sylwka na forum hehehe), zatyczki niepotrzebne, kulka papieru Smile no i ten błysk który oślepia na moment, miodzio...

ja tam chloranów nie polecam, no ale h3 potrzebne jest nieraz Wink także gwiazdy kolorowe...

Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Maj 24, 2007 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też ostrzegam przed robieniem samemu palnika spirytusowego. Ja się raz już przejechałem, słoik, lont od palnika spirytusowego i inne potrzebne rzeczy, robiłem go z tej strony http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=160
Z początku pierwszy raz jak odpalałem wsadziłem go całego w piasek, że jak wybuchnie to walnie w piasku. I tak chyba odpalałem za każdym razem w piasku, w końcu przekonany że jest sprawny i nic mi nie zrobi. Odpalałem później normalnie na stoliku i po 3 takim ,,wolnym''odpaleniu słoiczek z spyrytem mi pierdzielnął, nic mi się nie stało bo miałem na sobie gruby polar i kurtkę puchową. Z kurtki ser szwajcarski został i tak się ciesze ze mi po nogach albo po twarzy nie walneło. Teraz juz wole nie oszczędzać i dać te 60 zł na palnik gazowy niż tracić zdrowie. To tylko taka przestroga, pamiętajcie zawsze zachowajcie jak największe bezpieczeństwo. Chyba że wam życie nie miłe.
Powrót do góry

necro

PostWysłany: Czw Maj 24, 2007 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi z takich samorobnych palników gazowych zawsze palący się słoik wychodził - spirytus tak ciągnął że wylewał się na słoik i dalej na blat. Nie trzeba mówić co się dzieje?
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Maj 24, 2007 5:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

necro domyślam się co Smile) Bo miałem podobnie. A.. i jeszcze chce jedno dodac Smile) Zwłaszcza do przedszkolaków, jak robicie karmelek(kno3+sacharoza) to jak on już się robi lekko brązowy ty wyłanczajcie. Bo ja sobie dziś przypaliłem i mi sie sam zapalił Smile) Jedynie to troche śmierdziało i spalona patelnia Smile
Powrót do góry

klim

PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To może ja pokaze jak niebezpieczna może być zwykła petarda papierowa o mocnym korpusie przysypana ziemią. Zauważcie jaka odległość dzieli mnie od tego, jakieś 70/80m niby bezpiecznie. Na strzelnicy niczego nie zauważyłem ale zdębiałem po obejżeniu filmików w domu w zwolnionym tępie. Mogłem nieźle oberwać, musiał to być kamień bo z petardy nic nie mogło odlecieć na taką odległośc.

http://video.google.pl/videoplay?docid=6209507872615254421

Ostatnio zmieniony przez klim dnia Sob Maj 26, 2007 12:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Bodek

PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 1:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Zaczne od zwrotu moze i znajomego dla wielu z was , Ale nie ma nic gorszego od nie znajomości prawa. Prawda jest taka że nawet najcięższy wypadek przy pracy nie jest wstanie odstraszyś od dalszych experymentów (co prawda nie wszystkich Wink )
Sugeruje w tej wypowiedzi żeby ludzie zapoznawali sie z przepisami jakie nas obowiązuja w Polsce tak jak to robią z przyswajniem wiedzy na temat np: mieszanin pirotechniczych

P.S
Pisze tem post poiewaz ruszyo mnie sumienie (jak to mówią mądry Polak po szkodzie) dopóki nie doswiadczycie pewnych sytuacji na swojim "ciele" nie zaczniecie sie interesowac na pozór banalnymi ,czy nie istotnymi sprawami.
P.S 2
Miałem dokonczyc myśl ale zgubiłem watek . Mam tylko nadzieje, ze inni podeją do pirotechniki z pasja, a nie tylko dlatego że jest to coś, czym mozna sie pochwalic przed innymi

Z pozdrowieniami Bdk

Gość

PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bodek, zgodnie z polskim prawem osoby nieletnie nie mogą posiadać żadnych materiałów pirotechnicznych, wybuchowych itp. Ale wiadomo jak to jest, byle dla zysku. Nikt niby nie słyszał o sprzedaży petard młodzieży, dopóki w prasie i tV nie zrobi sie głośno o tym że np. Achtung czy jakaś inna petarda zabiła dziecko.
Powrót do góry

Fazzie
Banita

PostWysłany: Pią Sie 24, 2007 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wracajac do tematu

Pod koniec filmiku widac jak odlamek mimo sporej odleglosci udeza o rog budynku

http://video.google.pl/videoplay?docid=-1597857684648829827
Powrót do góry
robik111

PostWysłany: Nie Gru 09, 2007 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podstawa to odsuwac sie na bezpieczną odległośc! Rolling Eyes
Moge wam nawet dac przykład z mojego życia... zrobiłem niby "bączka" ale sie okazało że w wyniku zadziałał jak petarda Confused (wiadomo o co chodzi)... mój kolega stał dosyc blisko i dostał odłamkiem z zatyczki... naszczęśnie odpalalismy to gdy było zimno ... a wię miał na sobie kurtke i nic mu sie niestało Smile
PS
PZDR 4 ALL
Robik Very Happy

Wiktor

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeniesione z giełdy:

Moje pytanie do Achtunga:

Wiktor napisał:
Wyprzedasz składziku sugeruje koniec z pirotechniką?

Czyżbyś był kolejnym którego odwiedzili panowie w niebieskich mundurkach i nie pochwaliłeś się nam o tym zajściu ?

Pozdrawiam
Wiktor

Odpowiedz Achtunga:

Achtung napisał:
nie miałem wizyty Panów w niebieskich kubraczkach. gdyby tak bylo od razu bym powiadomił. miałem dość przykre zajście, mianowicie komercyjna petarda typu Achtung Laughing wybuchła mi w dłoni (i powiedzcie że amatorka jest niebezpieczna a komercja tak) opóźniacz zawiódł, odciągnąłem ręke do tyłu by rzucić, i tutaj już pisk w uszach. moi rodzice(mieszkam w ciągu dalszym z nimi o dziwo) nie wytrzymali, i stwierdzili że albo ja się tego pozbędę albo oni to zrobią. tłumaczenie że to przez pieprzone chinskie badziewie stracilem paznokcia i kilka ładnych cm^2 naskórka niestety nic nie wskórało. gdy zamieszkam sam wrócę do piro, teraz sytuacja mi nie pozwala.

Tym postem oficjalnie oświadczam rozpoczęcie przerwy w praktyce piro.

Pozdrawiam.

3 grosze Grzesia:
B&G napisał:
Gdybyś przed odpaleniem dokładnie obejrzał ten chinolski chłam, to teraz miał byś jeszcze czym dłubac w nosie Smile.
To nie opóźniacz zawiódł, założę się, że po zadziałaniu petardy opóźniacz się jeszcze dopalał Smile.
Żółtki zatyczkę z opóźniaczem (dolną zresztą też) prasują z piasku z wapnem (lub innego gów..a) w stanie lekko wilgotnym. Fakt, ze zatyczka po zadziałaniu nie tworzy odłamków, ale ma za to inną poznaną właśnie przez Ciebie właściwośc. Efekt jest taki, że po wyschnięciu zatyczka nie trzyma się korpusu i przez szczeliny niemal wysypuje Exclamation się MP. Praktycznie co drugą zatyczkę w większych petardach można bez problemu wsunąc lub wysunąc wedle uznania.
W momencie odpalenia zapłonu płomień idzie bokiem i po ptokach Smile lub po paznokciu.
Miałeś sporo szczęścia (wiedzy i instynktu pewnie też Wink ), że nie trzymałeś tego bubla w zaciśniętej dłoni, bo teraz pewnie szukał byś paluszków pod śniegiem.
Jeżeli ktokolwiek trafi na petardę na której widoczne są nawet najmniejsze ślady srebrzanki, to niech najlepiej sprezentuje ją nielubianemu sąsiadowi lub szwagrowi Smile.
pozdrawiam G.M.

MIROR

PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisał:
najlepiej sprezentuje ją nielubianemu sąsiadowi lub szwagrowi Smile.

Ja polecam kupić trochę lontu (u B&G Wink ), i do każdej komercyjnej petardy którą chce się odpić dokleić kilka centymetrów. Wydaje mi się też że dobrym pomysłem jest postawienie petardy na ziemi, podpalenie lontu i ucieczka, zamiast rzucania petardy. Przynajmniej ręki w takim przypadku nie urwie. Trzeba pamiętać o tym że chińczykom bardziej zależy na kasie niż długości naszych palców.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 2 z 6

Skocz do: