Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
yetihehe
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 1:33 pm Temat postu: Granulownica |
|
|
Ktoś zamknął post o granulowaniu, to wrzucam jako nowy temat. Zrobiłem sobie urządzonko do granulowanie prochu, a ponieważ nie jest to maszyna a jedynie narzędzie, więc nie granulator tylko granulownica . Wygląda to tak:
Wkłada się trochę prochu, potem niewidoczną na zdjęciu prostokątną blaszką przesuwa się ten proch po sicie, co powoduje przetarcie go przez oczka i pod spodem gromadzą się granulki. Jest to moim zdaniem olbrzymie przyspieszenie. Najpierw zrobiłem sito a potem kolega mi powiedział, że ma kolegę pracującego w jednej fabyce, gdzie takie coś mogliby mi zrobić po znajomości. Sitko zajęło mi jakieś 3-4h. Dziurki mają 3mm. Najpierw wydrukowałem szablon, według niego punktowałem, potem nawierciłem dziurki i z drugiej strony oczyściłem większym wiertłem. Żeby się nie wyginało po wywierceniu kilku dziurek w narożnikach przykręciłem je do kawałka deski. Jest tam dokładnie 567 dziurek (policzyłem w programie). _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał_R
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 1:58 pm Temat postu: |
|
|
jakis czas temu zakupiłem na targu takie oto urządzonko 5zł mie ono kosztowało , słuzy ono chyba do przecierania warzyw , doskonale nadaje sie do granulowania prochu trzeba tylko mocno przyciskać, zależnie od tego jakiej wieklkości chcemy otrzymać granulki takie montujemy sitko (w komplecie było jedno ale zrobic inne to żaden problem) _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 2:00 pm Temat postu: |
|
|
Ja to ostatnio myślałem, ale nad zupełnie innym rozwiązaniem i pewnie kiedyś zrobię, ale na wszystko jest potrzebny czas a już za dużo rozgrzebałem by pakować się w kolejne
No, więc myślałem nad czymś takim lej zasypowy prowadzący do dwóch kół zębatych proch zasypuje się w koła i gotowe jeszcze jeden pomysł, który kolega mi przy tej okazji podsunął jak robiłem paletę do gwiazdek, aby wyfrezować takie koła o obrysie jak gwiazdka i tak samo zasyp i kręcimy a na dole wyskakuje nam sprasowana gwiazda zupełnie jak w przemyśle... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał_R
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 2:08 pm Temat postu: |
|
|
maxlam napisał: | No, więc myślałem nad czymś takim lej zasypowy prowadzący do dwóch kół zębatych proch zasypuje się w koła i gotowe |
tylko przydało by się żeby ten proch był czymś zwilzony , a jak bedzie wilgotny to nie bedzie się chciał tak latwo zsypywać _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Zanim zrobiłem to, wypróbowałem przecieraczkę do warzyw, to była totalna klapa. Żeby działała dobrze trzeba mieć troszkę bardziej zwilżony proch, ale wtedy granulki się zbyt łatwo sklejają. Moja granulownica działa z mniej wilgotnym prochem, więc jest lepsza. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał_R
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 2:23 pm Temat postu: |
|
|
jak sie wymieni sitko na inne, nie z tymi ostrymi wystajacymi krawedziami to jest ok trzeba mocno przyciskać i idzie szybko i sprawnie _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 2:38 pm Temat postu: |
|
|
Możliwe, że miałem taki kijowy przecierak do warzyw, miał tandetną miękką blaszkę i dużą średnicę, jedynie sitka były fajne, ale musiałbym do sitek dorabiać odpowiedni przecierak. Pozatym sitka były zakrzywione, więc całkiem do kitu. Wolałem zrobić taką granulownicę . Ale twoja po bliższym przyjrzeniu się jest bardzo dobra do granulowania. Dobry pomysł mieli. Po prostu samo wyciskanie prochu nic nie daje, trzeba go przesuwać po dziurkach. Jeśli go nie przesuwamy, to trzeba używać ogromnych sił, bo proch ma olbrzymie tarcie wewnętrzne i nie zachowuje się jak na przykład ciasto. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 3:17 pm Temat postu: |
|
|
Michał_R napisał: | maxlam napisał: | No, więc myślałem nad czymś takim lej zasypowy prowadzący do dwóch kół zębatych proch zasypuje się w koła i gotowe |
tylko przydało by się żeby ten proch był czymś zwilzony , a jak bedzie wilgotny to nie bedzie się chciał tak latwo zsypywać |
Ale tak mniej więcej wyglądają przemysłowe maszyny do granulowania prochu |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 3:36 pm Temat postu: |
|
|
To może moja następna granulownica będzie w postaci dwóch wałków z wytoczonymi półkolami, na nie będzie się nakładać proch i korbką pokręcać. Ciekawy pomysł . _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał_R
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 4:39 pm Temat postu: |
|
|
przed chwilą wruciłem z "laboratorium" prubowałem granulowac proch za pomoca młynka do (chyba) pieprzu, zauwazyłem że jak mieli sie w nim wilgotne odczynniki to zamiast proszku wylatują takie mocno zbite płatki przepusciłem przez ten młynek pcz ,doprawiony kisielkiem ze skrobii i... całkiem ładnie ,spore i co najwazniejsze mocno sprasowane płatki wychodzą
Cytat: |
"To może moja następna granulownica będzie w postaci dwóch wałków z wytoczonymi półkolami, na nie będzie się nakładać proch i korbką pokręcać. Ciekawy pomysł . " |
pralka frania sie kłania _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij!
Ostatnio zmieniony przez Michał_R dnia Nie Kwi 30, 2006 8:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Ale we frani były gumowe wałki, niestety zbytnio by się odkształcały, żeby działać. Mam bliżej do tokarza niż na złomowisko, gdzie znalazłbym franię _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kokos
|
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Już nie wiem gdzie pisać czy tu czy w tym drugim o granulowaniu Mniejsza o to
Zrobiłem dziś sito z puszki po kukurydzy Bondiuele (czy jak to się tam pisze) i dziurki: gwóźdż + młotek i jechane Całkiem dobre wyszło
Chce zrobić jeszcze jedno o większych oczkach |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał_R
|
Wysłany: Pon Maj 01, 2006 6:00 pm Temat postu: |
|
|
yetihehe napisał: | Ale we frani były gumowe wałki, niestety zbytnio by się odkształcały, żeby działać. Mam bliżej do tokarza niż na złomowisko, gdzie znalazłbym franię |
znalazłem w szopie 4 te "magle" od frani, dokreciłem do oporu to pokrętło od siły docisku i przepusciłem trochę pcz. całkiem łanie prasuje te wałki sa z gumy ale te moje to ze starości stwardniały i są jak z twożywa _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 12:33 pm Temat postu: |
|
|
INFO O GRANULOWANIU I GRAULOWNICACH ITP PISAĆ W TEMACIE "Granulowanie" (także w piro przedszkolu).
Ten temat posiada bardzo ciekawe info.. ale zostaje zamknięty, by nie toczyć dyskusji na 2 tematy.. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|