Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szelka kulista - projekt obudowy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DNF

PostWysłany: Pon Wrz 25, 2006 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niezwykle ciekawe. Bede robil testy z polkulami plastikowymi.
Pozdrawiam
DNF

K. I. Gałczyński
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Wiktor

PostWysłany: Wto Wrz 26, 2006 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

felu82 napisał:
Ostatnio dużo szukałem na temat (j.w.) jak wykonaĆ idealną PÓŁKULĘ do szelki kulistej, sprawa wygląda na prawdę prosto...

Jeżeli chcemy aby szelka miała średnicę (na moim przykładzie, piłki tenisowej) około 6,5 cm (obwód około 20,4 cm), rysujemy okrąg cyrklem o promieniu 5,1cm...

Potem rysujemy kolejny okrąg z tego samego środka okręgu co wcześniej, z taką różnicą, że promień wynosi 3,2* 5,1 cm=16,3 cm i rysujemy sobie półokręgi (taki sposób dzielenia dużego okręgu na 6 jednakowych części...chyba każdy wie jak to zrobiĆ)....

W ten sposób wychodzi nam coś wrodzaju kwiatka 6-cio listnego...
I wycinamy na wzór mniejszezgo okręgu...

I tak powstaje idealny kształt półkuli Smile

CZAS WYKONANIA TEGO POMYSŁU OKOŁO 20 min.

Potem jeszcze wzór do FORMY, odcisnąĆ (wprasowaĆ) wkleiĆ 2 takie same Wzorki (różnica około 2mm w średnicy) i mamy gotową półkulę szelki...

ŻYCZĘ UDANYCH PRÓB....

Error

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja mam pytanie.

Jak obliczyc srednice do namalowania cyrklem na płaszczyznie aby np. pasowała do mozdierza 5" albo 3,5" czy cos podobnego jest jakis wzur na to ?

PostWysłany: Sro Wrz 27, 2006 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrób tak: znasz średnice kuli, do której uzyskania dążysz. Obliczasz obwód 2pi*r następnie dzielisz, przez 4 aby otrzymać promień albo, przez 2 aby otrzymać średnice:) stosuje to z powodzeniem. Przykład: Dla 5" będzie to: d=13.3 Czyli r=6,65 to obw=41,78 dzielisz to przez 2 dla średnicy, która użyć lub na 4 dla promienia, co daje d2=20,89 i r2=10,445. Czyli chcąc uzyskać półkule 5” musisz narysować koło o promieniu r2. Mam nadzieję, że jasno to opisałem.
Ps. przykład jest do półkuli o średnicy dokładnie, 5” czyli 13.3 Musisz sam zmierzyć i podstawić wartości.
Ps2. to jest w miarę logiczne gdyż odwód koła o średnicy takiej jak kula równy jest jej obwodowi, więc połowa obwodu to półkula.
Pozdrawiam
Marek.K
Powrót do góry
Numer ICQ
felu82

PostWysłany: Pon Paź 02, 2006 11:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, !!

Myślę, że nie zaśmiecę tego tematu ale chcę pokazać wam moje PÓŁKULE Rolling Eyes robione na DWA sposoby Smile,....

Bo takowe udało mi się w końcu wyrysować Smile

ZDJĘCIE POWYŻEJ : Lewa PÓŁKULa Podzielona na 8 RAMION z Wklejonym opóźniaczem, Prawa PÓŁKULA na 6 ramion (szary korpusik)

Wydaje mi się albo tak jest na prawdę, półkula wykonana z 8-miu ramion jest bardziej okrągła Smile

A TERAZ DO RZECZY, JAK WYKONAĆ TAKOWĄ PÓŁKULĘSmile
(przypominam, iż to jest mój sposób, nigdzie i od nikogo nie zerżnięty)
wzorowałem się na piłce do tenisa ziemnego

6-cio RAMIENNĄ:

Musimy znać obwód takowego wzorca (piłki), w moim przypadku:
Obwód wyn.: 20,40 cm...

Aby narysować wzór, potrzebny jest nam Promień docelowy półkuli, który wyn. 5,1 cm...(Na rysunku jest to ten "obwód na czarno zaznaczony przecinającymi je krótkimi kreskami...")
oraz jest nam potrzebny pomocniczy do kreślenia łuków (największy okrąg) 2*r, czyli 10 cm.

Aby gotowy korpus sie złożył dokładnie w 100% w kopycie, należy znać "szerokość końcową boków półkuli"

W tym przypadku szerokość listka wynosi: obwód piłki/6, czyli 20,4 : 6 = 3,40 cm
I takie zaznaczamy na okręgu długie kreski (końcowe te z przecinającymi kreskami...)

Zakreślamy 6 półokręgów (czerwone kreski)...

Aby teraz zaznaczyć poprawnie drugą stronę należy wbić końcówkę cyrkla w końcowy róg (szare kreski na rysunku...) i zakreślić łuk na tym większym pomocniczym okręgu...

Teraz odwrotnie, wbijamy cyrkiel w miejscu przecięcia się okręgów i zataczamy krzywą, w ten sposób mamy DOKŁADNY wzór PÓŁKULI 6-cio ramiennej....
Dla mie proste, a dla was??

------------------
WZÓR 8-mio Ramienny

Jest na takiej samej zasadzie rysowany jak poprzednik:), z lekkimi utrudnieniami osiem ramion...
DLA WYTRWAŁYCH i za dużo by opisać

Docelowy promień 5,1 cm (gotowy wzór)
pomocniczy 8,6 cm

Jak nie usuną postu to zmienię i dodam szczegółowy opis jak wykonać 8-mio ramienny wzór, ze względu na chwilowy brak czasu..
Ewentualnie Filmik instruktażowy Smile
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o programik rysujący siatkę, to kiedyś udało mi się napisać ale w "BASICU" na Amigę 500 - dawne czasy.....Proste wykonanie Smile

Ostatnio zmieniony przez felu82 dnia Wto Paź 03, 2006 8:16 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM  
Achtung

PostWysłany: Wto Paź 03, 2006 6:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy nie mógł by ktoś napisać programu rysującego siatki półkul? myśle że to nie jest nadzwyczaj trudne choć nie jestem pewien Laughing
Powrót do góry
yetihehe

PostWysłany: Wto Paź 03, 2006 9:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, jak będę miał trochę czasu, to napisze program rysujący i drukujący na kartce Smile Pamiętam, że moje stożki się przydawały. Szkoda, że nie mam już kodu źródłowego. No nic, może i to jeszcze raz napiszę Smile.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
DNF

PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Calkowita edycja. Uwazam ze projek jest bliski ukonczenia.
To sa efekty polkul na jednym kubeczku i na 4 kubeczkach. Metoda ma jedna wade: scianki sa dosyc naciagniete przez co miekkie(nie zauwazylem tego prz 4 kubeczkach na raz) ale za to denka dsyc grube (przy 4 kubeczkach widac zbyt grube dno). I wlasnie dlatego napisalem ze jest bliskie ukonczenia gdyz trzeba to dopracowac.

Nastepne zdjecia z prob byc moze tym razem juz zakonczonych pelnym sukcesem.
Pozdrawiam
DNF
P.S. napisalem posta jeszcze raz zeby odswiezyc i zeby inni zagladali tutaj.

K. I. Gałczyński
Powrót do góry
Achtung

PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 9:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dnf myśle że gdybys lepiej rozgrzał te kubeczki to półkule wyszły by Ci bardziej okragłe. ewentualnie grzej tak samo ale dłuzej. ciekaw jestem jak jest z fragmentacją takiego korpusu. ja robie takie malutkie korpusiki z piłeczek pingpongowych, tne na pół, piłuje by pasowały do siebie jak klocki, wypełniam, sllejam rzadkim lakierem nc i mocze później w gęstym roztworze nc. później maluje te szeleczki bo sie boje by korpus sie nie zapalił przy wystrzale. taki korpus ma jedną odkrytą przeze mnie wadę. płonące kawałki korpusu mogą zepsuć efekt. jescze można wziąć piłeczke, włożyć do woreczka pp i moczyć w nasyconym roztworze ps np styropianu i później przeciąć po wyschnięciu nie niszcząc formy. za jakiś tydzień bedę miał nokie n70 to zrobie fotki i może jakiś filmik.
DNF

PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Probowalem w formie grzac nad palnikiem sam kubek i jak sie zrobi idealny placek to naciagac na pileczke...niestety za szybko stygnie a poza tym sie rozrywa. To co dzis robilem to byly kubczeki do stelaza przymocowane a na stelazu pileczka. Gdy piekarnik sie rozgrzal to roztapial kubeczki a one dociskaly do pileczki. Prubowalem robic z kubeczkami 0.5l ale niestety sa one wykonane z PP. PP kompletnie nie nadaja sie do takiego formowania. Natomiast kubeczkow jakich uzywam sa to 0.2l z PS gdyby ktos wiedzial gdzie zdobyc 0,5l z PS bede wdzieczny..wszedzie tylko PP. Poprobuje kilka innych metod i za jakis czas dam znow fotki.
Pozdrawiam
DNF
P.S. Dzieki za *

K. I. Gałczyński
Powrót do góry
Urghai

PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy dobrze robię ?

mam najmniejszy moździerz o średnicy 4,5cm
więc biorę i obliczam promień mojej szelki, który wynosi 2,25cm, a następnie obliczam obwód ze wzoru - 2pi*r i wychodzi 2*3,14*2,25= 14,13 (zaokrąglam do 14,1), następnie dziele przez 4 i wychodzi mi 3,525 (zaokraglam do 3,5, więc rysuję ten mniejszy okrąg, używając r=3,5cm.
potem mnoże r*2, aby dostać 2 okrąg = 7cm
rysuje okrąg o promieniu 7cm z tego samego miejsca, co 1 i dziele ten większy okrąg na 6 części, a potem tylko z tych punktów, nie zmieniając rozwartości cyrkla rysuje takie półokręgi, a one przechodzą przez środek pierwszego okręgu, ale to nie koniec.
Potem jak narysuje je w 1 stronę, to rysuje w 2 i powstaje ten kwiat 6 listny

i jeszcze 1 :

felu82 napisał:

Aby gotowy korpus sie złożył dokładnie w 100% w kopycie, należy znać "szerokość końcową boków półkuli"

W tym przypadku szerokość listka wynosi: obwód piłki/6, czyli 20,4 : 6 = 3,40 cm
I takie zaznaczamy na okręgu długie kreski (końcowe te z przecinającymi kreskami...)

felu powiedz mi o co ci chodziło w tych zdaniach pod rysunkiem ? bo nie czaję..
jakie kreski, gdzie ?
i czemu mają służyć te czarne kreski takie małe na tym mniejszym okręgu ?!
wiem, że dzielą go na 6 równych części ale po co to ?
przeciez nie z niego się zatacza te łuki tylko na tym większym okręgu się go dzieli na 6 równych części i z tego większego się zatacza łuki !

możesz mi objaśnić po co one tam są ?
nic przez nie nie przechodzi, żadna linia więc po co są ?!

pomocy

felu82

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urghai napisał:
czy dobrze robię ?

felu powiedz mi o co ci chodziło w tych zdaniach pod rysunkiem ? bo nie czaję..
jakie kreski, gdzie ?
i czemu mają służyć te czarne kreski takie małe na tym mniejszym okręgu ?!
wiem, że dzielą go na 6 równych części ale po co to ?
przeciez nie z niego się zatacza te łuki tylko na tym większym okręgu się go dzieli na 6 równych części i z tego większego się zatacza łuki !

możesz mi objaśnić po co one tam są ?
nic przez nie nie przechodzi, żadna linia więc po co są ?!

pomocy

Nie chcę śmiecić, ale zobacz, że czarny wzór (już gotowy) nie dzieli idealnie większego koła na 2 równe części, tylko jest to około *1,3

A te czarne małe kreski są dla mnie informacją, gdzie mam wbić cyrkiel w większym kole...

Ostatnio zmieniony przez felu82 dnia Pon Paź 16, 2006 9:40 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Bada Bum

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 11:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyglądnij?????????????

oj aż boliiiiii

Urghai

PostWysłany: Wto Paź 17, 2006 3:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

felu82..

nie rozumiesz o co mi chodzi....

proszę cię mógłbyś zrobić filmik ?
nic z tego co napisałeś nie rozumiem...

chce otrzymać półkulę, która po złożeniu będzie mieć średnicę 5cm

P.S

tylko jakbyś mógł to pisz, skąd wbijać cyrkiel i nie pisz takich głupot jak "bok półkuli, bo gdzie ty tam widzisz "boki"...

albo :

Cytat:

na którym okręgu ?.....tym o promieniu 5,1cm czy o tym z promieniem 10cm ?
nie napisałeś nic o tym, skąd wbić cyrkiel i gdzie to rysować tylko gotowy dałeś obrazek i mamy się domyślać itp.
co ja mam się domyślać i durnoty rysować i się >denerwuje<ć ?
Cytat:

Zakreślamy 6 półokręgów (czerwone kreski)...

niby skąd ?
gdzie mam wbijać cyrkiel, jaka rozwartość ?....

Cytat:
Aby teraz zaznaczyć poprawnie drugą stronę należy wbić końcówkę cyrkla w końcowy róg (szare kreski na rysunku...) i zakreślić łuk na tym większym pomocniczym okręgu...

eee skąd mam wiedziec, gdzie jest końcowy róg ? może jest on poza kartką ? a może jest on nad morzem ?
nie napisałeś, gdzie on się znajduje... bo ja tam nie widzę żadnego rogu.. :/

i zakreślić łuk... skąd, dokąd ? Confused
o jakieś szerokości ? Confused
możesz coś o tym napisac ? Confused
Cytat:

Teraz odwrotnie, wbijamy cyrkiel w miejscu przecięcia się okręgów i zataczamy krzywą

a gdzie te okręgi się przecinają bo ja nie widzę...
krzywą ? jaką krzywą ? Confused
skąd, dokąd..

możesz mi pomóc ?
jak to obliczyć i narysować ?
nie chce cię zbluzgać ani nic w tym stylu tylko proszę cię o pomoc w tym bo nigdy tego nie robiłem..
może podaj mi na PW gg to mi jakoś pomożesz albo nakręć filmik bardzo cię proszę

mój gg 6161165

Hack

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 3:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
Hack

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 3:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[img]http://img232.imageshack.us/my.php?image=szelkaax4.jpg[/img]
Powrót do góry
Hack

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 3:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zal ze nie mozna edytowac, nasmiecilem;/ ten dopisek ze "zadnym promieniem nie jest" dotyczy przestrzennej kuli, natomiast na plaszczyznie staje sie promieniem obrysu poloowki kuli i si emoze pomylic.
Powrót do góry
Urghai

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 1:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to może zrobisz jakiś filmik bo ten rysunek mi nic nie daje... skąd mam wiedzieć po co te jakies kreski jak nie wiem jak to rysować ?

jak już mam te 2 kołą to co mam zrobić ? O.o
jeśli mi to wytłumaczysz będe wdzięczny

felu82

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 4:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krótko, zwięźle i na temat...

prościej się nie da Smile

tutaj sobie ściągnij to co jest wyżej --->http://img209.imageshack.us/img209/2950/szelkavt9.jpg
Powrót do góry
Hack

PostWysłany: Sro Paź 18, 2006 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
KRÓTKO, ZWIĘŹLE i Na TEMAT....
i z bledem

1D 1F F' 1E E' 1B b" A' 1A C' 1C D' sa blednie wyznaczone. Sprawdz jak skladasz takie 2 polowki wyglada to jak globus, nie jest idealna kula;/

napisze dzis mauala , porownaj wyniki

pozdrowaiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

Skocz do: