|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Wto Sie 22, 2006 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
(jedna sprawa, doda³em jeszcze parê zdjêæ to mojego posta).
Nostra, dwa Visco w opó¼niaczu s± ok i podobaja mi siê Równie dobrze mo¿esz stosowaæ takie rozwi±zanie w cylindrach, a nie dawaæ pseudo-crossmatch'a.
Visco nie jest tak z³y, jak widaæ ja go stosuje w kalibrach 2" tyle ¿e jest odpowiednio wykonany i na koniec uzbrojony (zdjêcia wy¿ej).
Interesuje mnie co oznacza Falls na Twoich szelkach? Ch s±dze ¿e to chryzantema... Falls hm.. czekam na odpowied¼
(bo jak my¶le dobrze, to ciekawi mnie jak to dzia³a... )
Cytat: | .. pare ma³ych i dwa 2" cylindryki jeszcze puste sa :] |
Mi siê wydaje czy te dwa 2" karnisterki s± tak¿e obklejone paskami?? Bo jak tak to jest tutaj pewna nie¶cis³o¶æ....
------------------
LINK DO you send it jakby kto¶ mia³ problemy ze ¶ci±gniêciem filmu
http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=91ED211A51EE2151
------------------
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bada Bum
Do³±czy³: 03 Wrz 2004 Posty: 44
|
Wys³any: Sro Wrz 06, 2006 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
No có¿ jak tak cz³owiek siê napatrzy to a¿ serce ro¶nie, piêkne szeleczki.
Ja niestety mam kilkumiesiêczn± przerwê ale jesieni± zacznê kolejne testy.
Je¿eli móg³bym co¶ zasugerowaæ, to spróbowa³ bym zmniejszyæ ilo¶æ ( moc) bursta.
Powinno to w jakim¶ stopniu poprawiæ zapalno¶æ gwiazdek.
Co do szelek kulistych to zasugerowa³ bym stosowanie na korpusy tektury „eskaboard”(chyba tak siê to pisze) i ewentualne nacinanie korpusu od ¶rodka.
Piêknie wysz³y white glitter a golden glitter 3 i golden chryzantemum 4 by³y powalaj±ce.
A przy okazji mam pytanie gdzie mo¿na kupiæ aluminium flitter i spheroidal za rozs±dne pieni±dze?
Pozdrawiam _________________ BURDELLO BUM BUM !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Sro Wrz 06, 2006 11:26 pm Temat postu: |
|
|
Dziêki za wskazówki Bada - Bum'ie. Burst to fakt.. pokombinuje z ilo¶ci± prochu do no¶nika.
A co do Aluminium to spheroidal Irkacek (najdrobniejsze) i KeteN (grubsze).
Flitter mial User.. to bylo te 0,21mm, ale z tego co wiem teraz go ju¿ nie ma. _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

Do³±czy³: 10 Cze 2006 Posty: 200
|
Wys³any: Czw Wrz 07, 2006 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisa³: | Witam
(jedna sprawa, doda³em jeszcze parê zdjêæ to mojego posta).
Interesuje mnie co oznacza Falls na Twoich szelkach? Ch s±dze ¿e to chryzantema... Falls hm.. czekam na odpowied¼
(bo jak my¶le dobrze, to ciekawi mnie jak to dzia³a... ) |
falls... mieszanina gwiazdkowa chyba znasz sk³ad
Cytat: | Mi siê wydaje czy te dwa 2" karnisterki s± tak¿e obklejone paskami?? Bo jak tak to jest tutaj pewna nie¶cis³o¶æ.... |
tego nie rozumiem w z±b... jakie paski? dla mnie sa takie same te szelki, obklejone tylko papierem pakowym.. teraz ja czekam na odpowied¼ : P
P.S. sory za odpowied¼ tak pó¼no, ale nie zauwa¿y³em tego posta : ) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Czw Wrz 07, 2006 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Czyli dobrze my¶la³em, mieszanka Falls,... Aluminium p³atkowe (srebrzanka) tam stosujesz? Jak to dzia³a, ciekawi mnnie po prostu bo nie robi³em, a mieszanka tania i wydaje siê ¿e bêdzie ciekawy efekt dawaæ..
A co do pasków to nie wa¿ne, przyjrza³em siê fotkom jeszcze raz i ju¿ wiem oco chodzi.
----------------------- edit
A ¿eby nie patrzeæ po innych stronach i aby dla wszystkich by³o jasne mieszanka Falls ma sk³ad nastêpuj±cy:
Falls [Shimizu]
KNO3 41g
Al 49g
S 4g
dex 6g
<ciête, 25% alc. - wg PFP database>
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat.
Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Pi± Wrz 08, 2006 1:16 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAL-RAKIETOMAN
Do³±czy³: 21 Sie 2005 Posty: 68
|
Wys³any: Pi± Wrz 08, 2006 7:29 am Temat postu: |
|
|
Witam
Ja mieszanke falls bardzo polubilem,stosuje ja do komet,wychadza bardzo ladnie,stosuje glin platkowany 0,022m od usera ,jako lepiszcza uzywam lakieru nc(bardzo malo,mieszanka musi byc "srednio sucha" tzn sypka) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wys³any: Nie Pa¼ 01, 2006 6:17 pm Temat postu: |
|
|
w koñcu odpali³em te szelki cylindryczne co widaæ niestety ciut jasno... potem deszcz i 3 szelki 2" oraz jedna 1,2" zosta³a... wiêc mam film z 2 szelek tylko (znaczy jednej 1,2" kumpel nie z³apa³ ^^, a w jednej 2" ZEROWA zapalno¶æ gwiazdek... )
tylko dodam ¿e pierwsza szelka to 1,2" a druga 2"... nie wiem jak dodawaæ napisy na klipie ^^ kto¶ pomo¿e?
http://download.yousendit.com/5E8A55073D412CEA
zajmuje tylko 1,7 mb
Wnioski mam ju¿
- chyba za wysoko 2" albo za ma³a grubo¶æ ¶cianek... bo na filmie 1,2" wygl±da lepiej
- ca³e szczê¶cie ¿e dla 2" da³em 10g pcz a dla 1,2" 5g bo gdybym da³ 25g to by by³o samobójstwo
- mialem 2 mortarty dla 1,2" jeden jakie¶ 40cm a drugi 2x mniej... co tu du¿o mówiæ... widac ró¿nicê...
- nie mam pojêcia czemu ZEROWA zapalno¶æ... gwiazdki to falls z primerem pcz (a na filmie widaæ ³adn± zapalno¶æ), TT, Chryzantemy i Golden Wave (primer pcz)... muszê pomy¶leæ nad tym
- odpalaæ ciut pó¼niej... za jasno
Ostatni wsniosek: Kocham Piro
Teraz prosze o komenty przyznam ¿e zw³aszcza zalezy mi na P2 bo pomóg³ mi z pcz itp no i jako¶ najbardziej z forum go lubiê (taa wazelina cieknie )
Koman napisa³: | "- chyba za wysoko 2" albo za ma³a grubo¶æ ¶cianek... bo na filmie 1,2" wygl±da lepiej "
nie powiedzia³ bym. mi sie 2" lepiej podoba³a. z tej 1,2" to jakby gwiazdy do³em uciek³y.. a 2" to ju¿ prawie "kulisty" rozrzut. jeszcze gdyby gwiazdy mia³y te same rozmiary...( to niejest tak du¿o pracy ) wysoko¶æ tródno oszacowaæ. szele ca³kiem ³adne. polecam wiêcej wagi przywi±zaæ do zatyczek. we¼ równe gwiazdy i umie¶æ je ze wszystkich stron brusta. stawiam ¿e brust to H3 ( herbatka?). mo¿esz na pocz±taku daæ z 1g FB, tzn tam gdzie opu¼niacz podpala brust daj FB w papierku. korpus ze 4mm i zatyczki ponacinaj ¿eby sie ³atwiej rozlatywa³y. ( taki sekrecik na ³adn± 2" ) |
no w³a¶nie... wstyd mówiæ, ale burst to stary pcz jeszcze (miota³em jakies 60cm/s pcz) a ten burst to... 10cm/s wiêc i tak dobrze jak bym da³ tego nowego to by by³o lepiej...
nie herbatka a granulacik no chyba ¿e chodzi³o Ci o herbatkê granulowan± hehe  _________________

Ostatnio zmieniony przez Nostra dnia Nie Pa¼ 08, 2006 8:58 am, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Pa¼ 06, 2006 10:31 pm Temat postu: |
|
|
No wiêc tak...
Zdecydowanie odpalone o zbyt wczesnej porze, po rozrzucie a w³a¶ciwie jego braku, widacze szelka by³a nie dopracowana pod wzglêdem technologicznym.
Gwiazdki... widaæ na filmiku ze to nie by³a pewno nawet 50% zapalno¶ci lub by³o ma³o gwiazdek w korpusie.
A wiêc:
- Popracuj nad technik± wykonania kurpusu i odpowiednim dobraniem materia³u.
- Primer!
- Dopracuj LIFT !!! choæby zrób prasê z lewarka
Ps: Pozwole sobie zacytowaæ Artpi'ego "Diabe³ tkwi w szczegó³ach"
POzdrawiam
Czarny Iwan |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wys³any: Sob Pa¼ 07, 2006 8:34 am Temat postu: |
|
|
zgadzam sie Iwan, ale lift? na razie nie narzekam... 10g na 100g to nie tak zle a pcz mam bez kulowca, teraz w³asnie kombinuje nad zasilaczem na sylwa jako burst bedzie h3, wiec rozrzut bedzie wiele lepszy i postraram sie zjechac do 6-8g pcz jako lifta
P2, z niecierpliowscia czekam na Twojego posta
P.S. sory za vrak polskich znakow, ale pisze jedna reka, bo druga zbita albo zlamana...  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Sob Pa¼ 07, 2006 12:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Czytaj±c dok³adniej Twoje.. - ekhmm.. dobrze dobrze, nazwijmy to wnioskami, oraz ogl±daj±c filmik to nasuwa mi siê na my¶l kilka zdañ.
Poniewa¿ ju¿ tam troszeczkê kombinujesz z piro, to moje s³owa bêda mia³y troszkê inny charakter, mianowicie s±dze ¿e maluteñka krytyka da Ci solidnego strza³a do roboty
A co chcia³em pierwsze powiedzieæ? Prawie w ogóle nie poda³e¶ konkretnych danych dotycz±cych Twoich szelek, mo¿na powiedzieæ ¿e nie ma prawie nic.. Jaka budowa, rodzaj gwiazd,
Zaczynaj±c od miotaj±cego to ma³o nas obchodzi, to s± ³atwe rzeczy i sobie to ulepszysz, zwiêkszysz ilo¶æ itp.. ale ogólnie szelki lataj±..
Wiadomo najwa¿niejszy jest efekt na górze, nie znam szczegó³ów, ale z tego co widaæ to opakowanie jest zdecydowanie za s³abe, wyplu³o zatyczkê, czy np. opakowanie gdzie¶ posz³o w jednym miejscu i gwiazdki wyrzuci³o, posz³y sobie luzem w dó³.. taka ala rozprysk "parasolka".. mia³em taki kiedy¶. Zero jakiej¶ si³y rozprysku...
Nale¿y oczywi¶cie wzmocniæ najlepiej i opakowanie i polepszyæ ³adunek rozrywaj±cy.
U¿y³e¶ jakiego¶ dupowatego Pcz, tutaj tak¿e brak konkretnych danych, jakie granule, to wszystko ma cholernie wa¿ne znaczenie.
Sam wiesz da³e¶ burst kiszkowaty, to czego siê spodziewaæ? No jasne wiadomo czego - w³a¶nie takiego rozprysku.. przy czym jak pisa³em wy¿ej brak info o OBUDOWIE! a obudowa wspó³gra z rozrywaj±cym, w cylindrach obudowa tak¿e jest wa¿na!
To tak nie ma ¿e kulki musz± byæ zrobione na glanc, a cylindry to kawa³ rurki ze srajta¶my na szybko zaklepany z obu stron± gum± do ¿ucia..
Jak bêdziesz dawa³ film i JE¦LI bêdziesz mia³ ochotê (wcale nie zmuszam) us³yszeæ solidne info to musisz daæ do¶æ wiele danych, wtedy wiêksza szansa na lepsz± odpowied¼.
Wnioski Twoje takie dziwne, ogólnym chyba Twoim wnioskiem to jest to, aby zrobiæ to solidnie, daæ dobry burst, itp zapisaæ sobie to i sprawdziæ.
Dlaczego gwiazdki Ci siê nie zapali³y? To jest do¶æ ciekawe.. nie robi³em nigdy Falls.. ale ze sk³adu wcale nie wydaj± mi siê super ³atwo zapalne.. czasem i pcz mo¿e byæ za s³aby. A to te¿ zale¿y ile go da³e¶, jaki to by³ pcz i jaki kszta³t gwiadzek? I srele morele.. zawsze tych szczegó³ów za wiele - niestety.. to tylko utrudnia sprawê.
A do tego oczywi¶cie mia³e¶ swojego starego bursta.. a od ³adunku rozrywaj±cego zapalno¶æ gwiazdek oczywi¶cie tez zale¿y.. Ba! ca³a konstrukacja ma ogromny wp³yw na zapalno¶æ..
Takim lu¼nym tekstem Ci odpisa³em, my¶lê ¿e mo¿e Ciê on lekko rozweseli i zachêci do poprawy:) Tak¿e mam nadzieje ¿e nie zostanie on jako¶ ¼le odebrany, ¿e zrobi³e¶ partack± robotê kub co¶ w tym stylu...
ale sam chcia³e¶ abym Ci odpisa³, a za wiele z braku szczegó³ów - jak za¶ wspominam - nie mogê konkretniej Ci pomóc.
- - - - - - -
Koman napisa³: | [...] a 2" to ju¿ prawie "kulisty" |
Prawie robi wielk± ró¿nicê Kolego Koman.. tam nie ma symetrycznego rozprysku, nie jest to zbli¿one do ko³a, a tym bardziej do kuli (karnisterki daj± co najwy¿ej p³askie ko³o, a nie 3d kule.. )
pzdr.
Pe dwa _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

Do³±czy³: 09 Kwi 2006 Posty: 58
|
Wys³any: Sob Pa¼ 28, 2006 8:32 pm Temat postu: |
|
|
http://img271.imageshack.us/my.php?image=2710062154pg7.jpg
http://img285.imageshack.us/my.php?image=2710062158un9.jpg
http://img271.imageshack.us/my.php?image=2710062159wa3.jpg
moja 2" szelka kulista.
miotanie:
-mo¼dzie¿- 50cm
-proch- H3 2g + P.cz 9g
-lont - zielony Visco 2mm przyczepiony do quickmatcha
szelka:
-gwiazdy- ¿ó³te KClO3- 6, NaHCO3- 2, dekstryna- 2,( czê¶ci wagowe), gwiazdy mia³y rdzenie ze ¶wiszcza³y ale nie da³o to ¿adnego efektu.
-brust - H3 + ¶wiszcza³a ( ¶wiszcza³a zapala³a sie od lontu)
-opó¼niacz - visco 2mm z rozczochran± koñcówk± primerowan± H3.
-waga- 50g ( co do 0,1g)
-wnioski-
zbyt du¿e gwiazdy (mia³y ok. 8mm-1cm),
zbyt du¿y luz szelki w mo¼dzie¿u, ( mog³a polecieæ wy¿ej. na oko wznios³a sie na 40-50 m)
-plusy-
ogromny rozrzut gwiazd,
zapalno¶æ idealna,
szelka by³a robiona na podstawie pó³kól z plastiku, w³asnej produkcji. _________________ obecnie koniec z piro
Ostatnio zmieniony przez koman dnia Nie Pa¼ 29, 2006 10:36 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Sob Pa¼ 28, 2006 9:06 pm Temat postu: |
|
|
ma³a uwaga
je¶li opisujecie swoje szelki nie bêdzie ¼le gdy napiszecie to w stylu:
³adunek rozrywaj±cy - ... bla bla bla
³adunek miotaj±cy - proch X ilo¶æ n
obudowa - rureczka taka a taka, obklejana czy tam wi±zana, itp
opó¼niacz - visco czohrany d³.3mm
gwiazdy - gwiazdy z piasku i kredy szkolnej, prasowane, ilo¶æ 50
itp.
Bêdzie czytelniej! i bêde mia³ wiêksza ochotê to czytac, do tego uwa¿am i¿ ka¿demu bêdzie milej i ³tawiej czytaæ wasze posty, bo tak to jest:
szelka 2 cale, z ha trojk± jako rozrywem plus gwiazdy na sodzie ulozone tak a tak, do tego lifcik w tej ilosci ale wysz³o mi dziwnie, a jutro odpale i zobacze co bedzie, acha no tak jeszcze wsadzilem gazete do mozdzierza by polepszyc wystrzal no i jeszce visco obtoczony w masie kakaowej zeby byl slodki *
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

|
Wys³any: Sob Lis 04, 2006 7:24 pm Temat postu: |
|
|
http://img504.imageshack.us/my.php?image=0411061811cu7.jpg
moje 2 szelki 2".
cylindryczna:
- waga 74,5g,
- gwiazdy D1 glitter,
- brust H3 + ¶wiszcza³a,
- opó¼niacz visco 2mm, rozczochrany i primerowany H3,
kulista:
- waga 37,8g,
- gwiazdy D1 glitter, masa ma³ych gwiazd, chce uzyskaæ symetryczn± kule.
- brust H3 + ¶wiszcza³a,
- opó¼niacz visco 2mm, rozczochrany i primerowany H3,
obie szelki miotane m±czk± p.cz w ilo¶æ 15g. mo¼dzie¿ nie zakopany. odpalane quickmatchem opó¼nionym visco 2mm. przybitka bêdzie. innych szczegó³ów konstrukcji nie zdradzam.
niewiem czy wyjdzie zamie¿ony efekt poniewa¿ te gwiazdy robi³em pierwszy raz, na gline bright poniewa¿ spherical narazie nie posiadam.
szelki jeszcze nie odpalone. czekam na lepsze warunki pogodowe. filmów nie bêdzie . ale po testach edytuje i napisze wnioski  _________________ obecnie koniec z piro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lis 12, 2006 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Szelki profesjonalne do jakiej podklasy nale¿± wg ADR . Na 99 % do 1.3 ale pewno¶ci nie mam. A czy s± takie co nale¿± do podklasy 1.2
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
Wys³any: Nie Lis 12, 2006 11:40 pm Temat postu: |
|
|
Aby okre¶lic klasê ADR musisz przeprowadzic badania - uzyskac certyfikat, lub jak wolisz zap³acic za czyj¶ podpis
A szelki zalicza siê bardzo ró¿nie. Np. 8 calowe i "tytany" do 1.1G.
G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lis 12, 2006 11:52 pm Temat postu: |
|
|
B&G napisa³: | Aby okre¶lic klasê ADR musisz przeprowadzic badania - uzyskac certyfikat, lub jak wolisz zap³acic za czyj¶ podpis
A szelki zalicza siê bardzo ró¿nie. Np. 8 calowe i "tytany" do 1.1G.
G.M. |
Przyk³ad jasnej i klarownej odpowiedzi , dziêki . Chodzi³o mi o t± minimaln± klasê.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wys³any: Pi± Lis 17, 2006 7:29 pm Temat postu: |
|
|
A to ¿eby Wam zmoblizowa³o Pierwsza to 15 korpusów 2", opó¼niacze visco jeszcze nie zaprimerowane...
Druga to umieszczenie 12 sztuk ma³ych (pszczó³ek, szelek hukowych, szelek z 2 gwiazdkami) w 2" szelce...
Powrót do góry |
|
 |
koman

|
Wys³any: Sob Lis 18, 2006 9:27 pm Temat postu: |
|
|
jednak nie bêde edytowa³, bo nikt nie przeczyta.
nie odpala³em d³ugo bo my¶la³em ¿e za³atwie cyfrówke. ale sie nie uda³o... i w sumie dobrze bo obie szelki to klapa.
jednak mój p.cz jest do ..... . obie szelki wybuch³y na tyle nisko ¿e gwiazdy dopala³y sie na ziemi. kulista na w³asnych pó³kulach mia³a ¶wietn± fragmentacje. powsta³a idealna symetryczna kula.
cylindryczna polecia³a troche wyzej. ale rozrzut by³ ca³kiem chaotyczny, ¿adnej symetrii.
i jak narazie koñcze prace z cylindrykami. zajme sie kulistymi.
mam jeszcze pytanie do P2.
dajesz przybitke do mo¼dzie¿a?? na pw. je¶li wogóle to nie tajemnica .
Nie daje przybitki do mo¼dzierza, (kiedy¶ tylko tak robi³em), pisze na forum ¿e nie powinno siê dawaæ nic takiego..
heh... widaæ ile twój proch jest szybszy  _________________ obecnie koniec z piro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

Do³±czy³: 13 Pa¼ 2003 Posty: 130 Sk±d: Miasta
|
Wys³any: Pon Lis 20, 2006 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nostra widze ze robisz tak jak ja Mam tylko jedno pytanie co jest na tym drugim zdjeciu w tej szelce zapakowane?
Pozdrawiam kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wys³any: Pon Lis 20, 2006 5:36 pm Temat postu: |
|
|
S± to minikorpusy (wchodzi ³adnie 12 sztuk), obecnie puste w ¶rodku, maj± byæ zape³nione: mikroszeleczki z 2 gwiadkami i mocnym burstem, szeleczki hukowe, pszczó³ki/muszki i mo¿e ma³e kometki
Ok dzieki _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|