Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jonusz

|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 10:54 pm Temat postu: krzesiwo |
|
|
Witam.
Napiszcie co sądzicie o tych dwóch produktach:
http://www.allegro.pl/item123382573_krzesiwo_us_army_magnesium_oryginal.html
http://www.allegro.pl/item122858945_krzesiwo_fireflash_army.html
Pytanie pierwsze. Naile ystarcza i jaka jest skutezność krzesiwa z magnesium?
2. Z tego co wynika zopisu to krzesiwo fireflash jest spredawne bez magesium i samo pocieranie powinno dawać wystarczając efekty. Jaka tam może być teperaturatych iskier?
3.Wydaje mi sie że krzsiwo fireflash jest to okrojona werja krzesiwka z magnesium tzn, krzesiwo w zestawie z magensium, bez używania magnesium daje takie same fekty co samo krzesiwo proponowne drógiej aukcji, co o tym sadzicie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 9:42 am Temat postu: |
|
|
Magnesium jest po to, że naskrobiesz sobie troszkę na ognisko, podpalasz tymi iskrami i magnesium daje dużą temperaturę. A bez magnesium to pewnie po prostu więcej się trzeba naiskrzyć. Słyszałem, że to daje temperaturę do 2000*C _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dawidq
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 9:48 am Temat postu: |
|
|
Zgadza się Yetihehe - temp 1500 stopni może nawet 2000  _________________ Petardy,lonty itd to zajrzyjcie tutaj do sklepu internetowego http://www.bum.bytom.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jonusz

|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 10:38 am Temat postu: |
|
|
czyli samo krzesiwko bez magnsium podpalio by np chusteczke higieniczną? Ale znowu skoro w cenie nie ma różnicy to w sumie chyba lepiej opłaca sie kupić toz magensium? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Misiek Dostęp próbny

|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 2:33 pm Temat postu: Re: krzesiwo |
|
|
To jest poprostu sztabka magnezu, z której skrobiesz wiórki. jego temperatura jest taka, jak temperatura spalania magnezu, w tlenie atmosferycznym, czyli około 1500*C.
A teraz pytanie za 1 mln USD, z czego zrobione jest to krzesiwko?, i skąd można takie dostać, pomijając oczywiście kupno takiego zestawu.
Edit:
Samo krzesiwko to mógłby być krzemień, ale nie wiem, czy magnez sie jest zbyt miękki, żeby walić o niego krzemieniem....
Pozdrawiam
Misiek _________________ Per signum crucis de inimicis nostris libera nos, Deus noster... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 7:24 am Temat postu: |
|
|
Ale nie walisz krzemieniem o magnez, tylko zeskrobujesz sobie troszkę magnezu i za pomocą metalowego nożyka krzeszesz iskry na ten magnez. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Misiek Dostęp próbny

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 8:07 am Temat postu: |
|
|
Rozumiem, krzesiwo jest na jednym bloczku z magnezem.
Właściwie, to myślę teraz o home made production.
Magnez w chemik.aip.pl kosztuje 35 za kilo (sztaba) przetopić to stosunkowo łatwo, tylko nie mam pomysłów, skąd wykombinować krzesiwo  _________________ Per signum crucis de inimicis nostris libera nos, Deus noster... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 8:54 am Temat postu: |
|
|
wydłub sobie z zapalniczki widziałem dosyć duże sztabki na allegro ktoś to gonił jako tunning do rolek i deskorolek. _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jonusz

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karol R
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 3:10 pm Temat postu: |
|
|
bez problemu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NBT

Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 10:09 pm Temat postu: |
|
|
dałoby się zrobić krzesiwo- stal szyboktnąca(choćby ze starego młotka) i tokareczka
bo z tego co wiem stal wysokowęglowa=stal szybkotnąca _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karol R
|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 3:17 pm Temat postu: |
|
|
Coś Ci musiało umknąć, stal szybkotnąca jest jedną z wielu odmian stali węglowej. Stosowana zazwyczaj w maszynach obrabiających inne gatunki stali- czyli frezarkach, tokarkach itp. Ło ile się nie mylę są to zazwyczaj stale proszkowe.
Jeżeli mamy już ujednolicać, to można tak:
stal wysokowęglowa= stal rdzewna  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|