Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szpaner

|
Wysłany: Pon Sie 07, 2006 10:19 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | czy daloby cos zastosowanie dwóch kartek czy bedzie za ciezka??
|
Oczywiście że da. Tak się właśnie robi, dwie kartki a4 przecięte wzdłuż i klejone vicolem (ew. czymkolwiek ) - to sięnie przepala. Kanałprzez całą dłigość i jazda _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kosimazaki

|
Wysłany: Pon Sie 07, 2006 10:51 pm Temat postu: |
|
|
eee no ale to nie jest jednak to ... za długie wykonanie ... moje robie jedna w minute no może dwie no ale na papierze fiskalnym _________________ elo pirotechnika elo |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 6:32 am Temat postu: |
|
|
ja dopiero zaczynam wiec, nie robi mi róznicy czy poswiece na to minute czy trzy. chodzi mi oto zeby pokonac grawitacje ]
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 6:36 am Temat postu: |
|
|
no wlasnie ja niewiem jak on robi ze to jest takie plastyczne ta karmelka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kosimazaki

|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 9:29 am Temat postu: |
|
|
maca to są czary ;D a tak na poważnie to każda karmelka jak zdejmiesz ją po ugotowaniu i wylejesz jest plastyczna problem w tym że kure.ko gorąca pozdro _________________ elo pirotechnika elo |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 9:54 am Temat postu: |
|
|
maca111 napisał: | no wlasnie ja niewiem jak on robi ze to jest takie plastyczne ta karmelka |
Więc postanowiłem wytłumaczyc Ci na czym polega problem. Otóż ta karmelka którą zrobił ten gościu to nie jest klasyczna karmelka lecz tzw. Rcandy-czyli karmelka rekrystalizowana. charakteryzuje się tym że jest bardzo plastyczna po ogrzaniu i nie traci swych własciwości balistycznych po tym procesie. Jedyna wadą którą zauważył ten "gościu" to to że karmelka ta ma troszke mniejszy impuls od klasycznej. No i niestety proces produkcji jest bardziej skomplikowany i wymaga odpowiednich środków. Oto spory artykuł który był na forum (szukac, szukac i jeszcze raz szukać ) autorstwa naszego kolegi swallower-a o tym właśnie paliwku http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=7203&highlight=rcandy. Miłej lektury .
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hp

|
Wysłany: Czw Sie 10, 2006 9:54 pm Temat postu: Karmelka |
|
|
Hej , a jak mozna zrobic silnik rakietowy - taką kijanke z dyszą Lavalla , z glowicą -FB wmiare prosto?? Próbuje od dluzszego czasu i kicha Albo wybucha przy starcie albo leci i wybucha tak 5 m nad ziemią. Jak zwiekszyc zasieg? Przydalby by się rysunki i opis. Ja juz prubowalem .Z góry thnx. Pozdro all
Hp |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kosimazaki

|
Wysłany: Czw Sie 10, 2006 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
A czemu wybucha ? bo korpus nie jest szczelny i źle oddziela FB od karmelki i odrazu lub za 0,5 s zapala FB i bum .
Najlepiej zrób coś takiego jak Łodygin robił kijanke "dwu silnikową" tylko że drugi silnik to byłby FB poczytaj i popróbuj mi sie udawało.
pozdrawiam kosimazaki _________________ elo pirotechnika elo |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hp

|
Wysłany: Pią Sie 11, 2006 2:58 pm Temat postu: |
|
|
Dokladniej chodzi mi o połączenie karmelki i FB tak by wytrzymalo cisnienie chyba ze karmel dac i kanal przez 3/5 paliwa potem FB i zatyczka. Udalo by się? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kosimazaki

|
Wysłany: Pią Sie 11, 2006 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Nie wiem opisz bardziej czy karmelka jest lana czy jaka i czym jest korpus.Wydaje mi się żeby się nie udało gdyż,przez minimalne szpary miedzy karmelkiem i korpusem przeszła by temperatura(ogromna) i odrazu by się FB zajął daj jakąś przetyczke jeśli już miedzy karmelem a FB uszczelnij wikolem i zrób w niej dziurke na lont lub jest inna możliwość (lepsza) poprostu FB odziel od karmelki tak aby sie nie zajął jakąś zatyczką i poprostu do samego ładunku FB daj dłuższy lont niż do karmelki złącz je odpal razem i wtedy dłuższy lont bedzie sie wolniej palił na końcu odpalając FB dopracuj długość lontu .
pozdrawiam kosimazaki _________________ elo pirotechnika elo
Ostatnio zmieniony przez kosimazaki dnia Nie Paź 01, 2006 11:13 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 2:31 pm Temat postu: |
|
|
powracjac do moich kijanek, lataja juz. Startuje je z małej butelki. choc prawie zawsze po kilku metrach leca w poziomie . a teraz wziąlem sie za wieksze silniki i w jutro startuje wieszka rekiete, (narazie bez spadochronu).wszytsko wyliczyłem i silniki przeszły fazy testów, paliwo to karmelek. powinna poleciec  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kosimazaki

|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 2:37 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Hehehe no to coool tylko może jakieś wymiary czy cokolwiek dużo sie nie spodziewam ale dawaj opisz ją.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hp

|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Kosimazaki thnx za odp. Zastanawiam się czy moze dac karmelek jako spalanie czolowe , dac tego grubą warstwe tak by palilo sie z 2 sek i potem na to FB . Karmel jako spalanie czolowe powinien zadzialac jako zatyczka , nieprawdasz?? Lecz musze jeszcze porobic korpusy i znalesc nowy poligon bo tam gdzie wysadzalem swoje produkty na Fb byly dosyc mocne.....czekam na dalsze propozycje
Pozdro Hp. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kosimazaki

|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Hp zastanów się nad tym co napisze i odpowiedz:
Czym jest korpus rakiety ?
Jak do niego wkładasz karmelke wlewasz czy co ?
Czy dajesz kanał i jak długi ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hp

|
Wysłany: Nie Sie 13, 2006 10:14 pm Temat postu: |
|
|
Kanal przez calą dlugosc , korpus klejony - papierowy , karmel lany. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kosimazaki

|
Wysłany: Pon Sie 14, 2006 7:22 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Z tą przetyczką z karmelu to nie jest dobry pomysł.
Lepiej popróbuj z przetyczką z papieru klejonego wikolem i potem uszczelniany wikolem na bokach jakieś 2-3 cm grubości przez to lont u góry wchodzi w FB a u doły w karmel powinno chodzić.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Cienka, mocna, szczelna zatyczka z jakiejś masy niepalnej + lont będzie lżejsza niż taki klocek z kalmelka o spalaniu czołowym. Karmelek może się też odkleić od papieru, powstanie szczelina przez którą pójdą gazy zapalając FB, czego wynikiem może być to że SR wybuchnie rozsypując odłamki palącego się paliwa. A jeśli zatyczkę wkleimy na wikol to raczej nic się nie stanie.
Moim zdaniem lepsze by było umieszczenie FB w oddzielnym korpusie obok silnika. Taka konstrukcja by była krótsza więc można by zastosować mniejszy patyk (lżejszy). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Aby rakietka szybciej nabierała ciagu radzę zastosowac moją sprawdzoną metode: miejsce obok lontu w dyszy zapychamy ciasno na chama watą i silnik szybciej nabiera cisnienia  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 9:24 pm Temat postu: |
|
|
Jakie miejsce? Przecież tam dysza ma być ciasno zaciśnięta na loncie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Wto Gru 05, 2006 2:35 pm Temat postu: |
|
|
w kijankach gdzie dysza wynosi 2-3mm, to nie ma gdzie wetknąć waty, ale gdy dysza ma z 4mm to odrobine waty da się włożyć. takie "zatyczki ciśnieniowe" stosuje się przy odpalaniu elektrycznym, głowkach zapalczych itp. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|