|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pi� Lip 28, 2006 4:32 pm Temat postu: |
|
|
O kr鏒kofal闚kach PMR my郵a貫m i ja, ale g堯wnie pod k徠em lokalizacji po locie. Zaczyna by� z tym problem. Przy ostatnich startach rakiet bieganie po oko這 500 - 700 m po rakiet� nie nale瘸這 do rzadko軼i. Modele zaczynaj� mie� coraz wi璚ej elektroniki, s� coraz wiecej warte, st康 te� i mo磧iwo嗆 ich odnalezienia w terenie jest coraz bardziej istotna. Kr鏒kofal闚ki wymaga造 by troch� przer鏏ek, ale jak otwar貫m jedn� w 鈔odku i zobaczy貫m wszystko w monta簑 SMD, to stwierdzi貫m, 瞠 chyba ganc nic a nic nie kumam w elektronice . Sterowanie sygna這we do PMRa podpina貫� pod mikrofon?
P.S. P鏦i co PMRy s逝膨 do komunikacji mi璠zy startem i "grup� po軼igow�". Sprawdzaj� si� i s� naprawd� przydatne. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003 Posty: 367
|
Wys豉ny: Pi� Lip 28, 2006 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
ZS-PMR ma oczywiscie opcj� radiopelengacji. Nie wspomina貫m o tym, bo ciekawostki chcia貫m zostawi� na sam koniec, ale skoro ju� zacz掖e� ten temat (chyba jaka� indukcja parapsychiczna , co juz zdarza這 si� wczesniej, he, he, he). W przypadku wykorzystania tej opcji jeden z radiotelefon闚 (ten u operatora) b璠zie musia� mie� wymontowana anten� oryginaln� i za這zone gniazdo do przykr璚ania, albo anteny pr皻owej (dook鏊nej), albo anteny radiopelengacyjnej (kierunkowej, wieloelementowej np. typu Yagi o wielkosci promiennika nawet mniejszej ni� λ/2 czy λ/4, bo mozna zastosowa� wzmacniacz antenowy - typowy telewizyjno/radiowy zda tutaj egzamin - dzieki temu antenka kierunkowa bedzie niewielka i nie trzeba bedzie lata� po polu z du篡m metalowym "klamotem"). Wprawdzie taka przer鏏ka PMRki jest nie bardzo zgodna z przepisami, ale co tu na naszym forum jest z nimi zgodne . PODSTAW� moich projekt闚 z PMRkami (czyli urz康zenia ZS-PMR ju� gotowe, oraz TD-PMR w trakcie prac projektowych) jest jak najmniejsza ingerencja w radiotelefony (瘸dnych przer鏏ek w elektronice, bo i trudne - jak zauwa篡逕e� - tylko elementy SMD, k這potliwe i niezgodne z prawem). Radiotelefony wykorzystywane w ZS-PMR i TD-PMR nie trac� swojej pierwotnej funkcji - mozna je wykorzystywa� jako zwyk貫 radiotelefony (rzecz jasna do p鏦i ich nie "rozwalimy" w rakiecie ). W swoim czasie wszystko opisz� dok豉dnie.
Pozdrawiam serdecznie
PS Tak jest - wszystko wtykane jest wy陰cznie do gniaz mikrofonowo-g這郾ikowych, bo jest to zwi您ane z warunkiem nieprzerabiania radiotelefon闚. Popatrz dok豉dnie na zdj璚ia i filmy. Wprawdzie pasmo w御kie do 4 kHz ze wzgledu na filtry mikrofonowe w radiotelefonach (troch� k這potliwe w przypadku transmisji danych ale 1200, a moze 2400 bod闚 powinno da� si� zrobi� (kiedys kr鏒kofalowcy bawili si� w tzw PacketRadio - na tym bazuj� m鎩 pomys� z TD-PMR), a to my郵� wystarczy do naszych amatorskich cel闚. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pi� Lip 28, 2006 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Ju� wiem, przeczyta貫m sobie artyku� na Waszej stronce. Swoj� drog� nie幢e sie kto� nastuka� w klawisze . Co do wymiany antenki na kierunkow�, to zastanawia貫m si�, jak� impedancj� mog� mie� na wej軼iu/wyj軼iu te PMRy. S康z帷 z konstrukcji by豚ym sk這nny uzna� 獞ier� fali, bo aczkolwiek kr鏂iutka, to w formie cewki. Czyli oko這 20 om闚. A wi璚 wymaga這 by to transformatora impedancji razem z symetryzatorem w przypadku u篡cia jako g堯wnego elementu anteny odbiorczej anteny p皻licowej. Co do samej anteny to chyba sobie poradz�, mam ca趾iem kumat� ksi捫k� o antenkach. Z radiowego systemu odpalania spadochronu w sumie zrezygnowa貫m z jednej prostej przyczyny: rakiety znikaj� z oczu !!! Jak wtedy realnie i skutecznie (czyli w odpowiednim czasie) odpali� spadochron? St康 te� trzeba zda� si� na automatyk�. Chyba najlepszym rozwi您aniem wydaje si� by� rozwi您anie typu KMZ plus ci郾ieniowy czujnik. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Lip 29, 2006 10:58 am Temat postu: |
|
|
| jaskiniowiec napisa�: | | ....Z radiowego systemu odpalania spadochronu w sumie zrezygnowa貫m z jednej prostej przyczyny: rakiety znikaj� z oczu !!! Jak wtedy realnie i skutecznie (czyli w odpowiednim czasie) odpali� spadochron? . |
Radiowe odpalanie ma s逝篡� g堯wnie do w陰czenie jakiego� bocznego silniczka przerywaj帷ego lot rakiety gdyby zesz豉 z toru lub jaki� awaryjny system spadu . Na razie pos逝篡 tylko do odpalenia spadu. Sam ju� nie wiem. W zasadzie zgredziej� i trace czasami nadziej� na to ,瞠 zobacze start Vectora . Nie wypada mi tak pisa� ale ............................ .
Czasami sobie my郵� aby poszerzy� zesp馧 "badawczy" o jedn� - dwie kolejne osoby. Nawet gdyby zamiast mnie to ksard dorobi� silnik to ch皻nie bym pojecha� na taki start a i na jaki� klamot elektroniczny ch皻nie bym do這篡�. W nosie mam to kto pierwszy nakr璚i film OSZ. Dla mnie to hobby czyli wypoczynek a nie ostra rywalizacja.
Z opcji szukania rakiety gdzie� w terenie wol� uk豉d z kolorowym dymkiem odpalanym teimerem np. po 5 minutach. Jest to znacznie ta雟ze i prostsze.
W obecnym silniku kt鏎y b璠zie testowany ( czekam na deszcz bo jest za sucho ) w dno dyszy zaprasowa貫m barwnik, kt鏎y ma doda� koloru gazom powylotowym i potem si� jeszcze barwnie tli�. Zobaczymy jak to wyjdzie w realu. Dobr� kamerk� mam mie� od niedzieli bo syn wraca z Angli ( i przez ca造 czas mia� prac� )
Mi貫go dnia A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Sob Lip 29, 2006 3:57 pm Temat postu: VECTOR |
|
|
Witam!
Taaaak, to ju� faktycznie dwa lata (przejrza貫m wcze郾iejsze posty - jak ten czas "zapierdziela"!!!). Lojalnie musz� przypomnie� jednak moje s這wa z tamtych czas闚: "Konstrukcja, kt鏎� widzicie na zdj璚iach to dopiero "skorupa" - jeszcze nie rakieta (dlaczego uzywam takiego okre郵enia - wyja郾i si� w dalszej cz窷ci postu), a wi璚 czeka mnie jeszcze sporo pracy przy wewn皻rznych "bebechach" , jak to okre郵i� Arek. Bior帷 dodatkowo pod uwag� moje mo磧iwo軼i czasowe, pierwszy (i mo瞠 nie ostatni) start odb璠zie si� jeszcze nie szybko.. Niestety od tamtego czasu nic si� nie zmieni這 je郵i chodzi o moje mozliwo軼i czasowe (skorupa VECTORa przele瘸kowa豉 si� przez ten czas i rakieta nabra豉 wy豉cznie przys這wiowej "mocy urz璠owej" ). W tym czasie, w nielicznych wolnych chwilach (a tych chwil niestety by這 i jest coraz mniej nad czym bardzo bolej�, ale p鏦i co nie mog� tego zmieni�) mog貫m popracowa� jedynie przy elektronice, ale rezultatem tych prac jest ZS-PMR. Chyba jeszcze do ko鎍a nie zdajecie sobie sprawy co to jest ZS-PMR (bo i sk康 - na stronie nie przedstawi貫m wszystkiego) - "rodzynki" chcia貫m zostawi� na koniec, ale ci庵niecie mnie za j瞛yk, wi璚 uchyl� rombka tajemnicy. ZS-PMR POSIADA ㄐCZNO汎 DWUSTRONN� - operator-rakieta/rakieta-operator. ZS-PMR zosta� tak pomyslany aby m鏬� SCI印E wsp馧pracowa� z elektronicznymi uk豉dami autonomicznymi znajdujacymi si� w rakiecie. ZS-PMR "豉skawie" pojnformuje operatora, kiedy silnik zako鎍zy prac� (a wi璚 od razu bedziemy wiedzie� - NIE MUSIMY TEGO WIDZIE� - kiedy rakieta przejdzie na pasywny odcinek lotu). Jesli rakieta bedzie mia豉 wbudowane uk豉dy elektroniczne z KMZtami, lub czujnikami ci郾ieniowymi to ZS-PMR, poinformuje operatora o osi庵ni璚iu pu豉pu I NIE MUSIMY TEGO WCALE WIDZIE� 浩BY O TYM WIEDZIE�, aby podj望 decyzj� co dalszego dzia豉nia z punktu widzenia operatora na ziemi. Jesli uk豉dy z KMZtami (czy czujnikami ci郾ieniwymi) zawiod造 - poprostu nie widzimy spadochronu - to odpalamy uk豉d awaryjnego spadu przy pomocy ZS-PMR i aktywujemy uk豉d radiopelengacji. Co najwa積iesze, TO WSZYTKO za naprawd� niewielkie pieni康ze (je郵i chodzi o koszty element闚), ale to tylko ETEAP WST襾NY. Nast瘼ny etap to TD-PMR (du穎 wi瘯sze mozliwo軼i, ale uk豉d ju� dla bardziej zaawansowanych amator闚, bo bed� potrzebne mikroprocesory). Dlaczego nad tym pracuj�, mimo, 瞠 nie mam zbyt wiele wolnego czasu i niezbyt interesuj帷� sytuacje 篡ciow�? BO JEST TO OCZYWI列IE MOJ� PASJ� (zreszt� jak wi瘯szo軼i z Was) i ca造 czas marzy mi si�, 瞠 kiedy� uda si� zorganizowa� Prawdziwy Zesp馧 (a nie niezdrowo rywalizuj帷e ze sob� grupy, jak to w tej chwili wida� na forum), dysponuj帷y AUTENTYCZNYMI 吐ODKAMI FINANSOWYMI (dzi瘯i prawdziwym - mo瞠 tacy jeszcze istniej�? nie trac� nadziei - PASJONATOM-SPONSOROM), umozliwiaj帷ymi zrealizowanie projekt闚, kt鏎ymi mo積a by pochwali� si� przed kolegami amatorami z za oceanu. Na koniec powiem, 瞠 bardziej ni� OSZ (bo to juz by這 trenowane na 鈍iecie) wciaga mnie ZSZ z uk豉dem samonaprowadzania w wykonaniu amatorskim. To by這by CO�, czym mozna by pochwali� si� przed ameryka鎍ami (zdradz�, 瞠 uk豉d taki mam ju� cz窷ciowo przemy郵any).
Pozdrawiam serdecznie
PS Chyba te� juz zgredziej� na stare lata Teraz ju� wiesz Jaskiniowiec dlaczego pisa貫m, 瞠 ZS-PMR to moze byc HIT! Urz康zenie niezwykle tanie przy mozliwo軼iach, jakimi dysponuje. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Pi� Pa� 27, 2006 4:32 pm Temat postu: Vector - sterowanie, ZS-PMR |
|
|
Witam!
O aparaturze ZS-PMR rozmawiamy w temacie VECTORa, p鏦i co. Jak tylko bed� mia� gotow� ca這嗆 materia堯w (b璠� to na pewno tylko moje odr璚zne bazgro造 - bo na inne nie mam czasu - ale troch� czytelniejsze niz te kt鏎e dotychczas sp這dzi貫m - mo瞠 p騧niej KTO� to opracuje w lepszej postaci), to opisz� wszystko dok豉dnie w oddzielnym temacie. Narazie zobaczcie nowe filmy z testowania ZS-PMR, miedzy innymi film obrazuj帷y na przyk豉dowym modelu, sterowanie sterem kierunku rakietoplanu-wahad這wca - to w豉snie TO, o czym niegdy� "gaworzyli鄉y" z KSARDem - jak wida� dotrzymuj� obietnic, cho� trwa to CAΒ WIEKI - no c騜: TJ� (jakby powiedzia� Arek - pirotechman)
http://pirotechman.republika.pl/proby.htm (temat Nr 9)
Pozdrawiam
PS wszystkich zainteresowanych aparatur� ZS-PMR zapraszam do tematu:
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=10926 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|