Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
skałt
|
Wysłany: Wto Lis 15, 2005 10:55 pm Temat postu: |
|
|
Fe2o3 Tlenek żelaza jest tylko katalizatorem i z tego co pisał Pan Pinot nie powinno być go więcej niż 3 , 4 % a Ty pewnie dałeś z 10 % ???? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joker Gość
|
Wysłany: Sro Lis 16, 2005 6:54 am Temat postu: |
|
|
Witam
Jak robicie 100g karmelka to dajcie płaską łyżkę do herbaty fe2o3i jest spoko |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Mam lamerskie pytanie: Jaka temperature spalania ma karmelek? (Ten zwykły jak i ten na sorbitolku) Prosze o podanie temp. w stopniach celcjusza.
Pozdrawiam Adrian
na 100% 1200oC ... To dla mnei bardzo wazne. Mam zamiar zrobic prosty tani jak barszcz nadatny do wielokrotnego uzytku (4zł za sztuke) silnik rakietowy . A tem spalania karmeli jest dla mnie bardzo bardzo wazna.
Ostatnio zmieniony przez Adrian dnia Nie Mar 12, 2006 5:10 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nieświadomy Dude
|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 4:50 pm Temat postu: |
|
|
wydaje mi sie ze 1200*C _________________ Niszczę, więc Jestem |
|
|
Powrót do góry |
|
|
SzakalSC
|
Wysłany: Wto Maj 23, 2006 7:09 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze do niedawna powiedziałbym że karmelke powinno się robić z wodą, lecz po wrzaskach maxlama i dokładnym wysuszeniu i zmieleniu składników karmelka była świetna, nie wiem czy nie lepsza niż z wodą. A tak wogóle to po co wam żadka karmelka. Musicie przecież zrobić kanał. Gliceryna spowalnia zapłon... _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Maj 23, 2006 7:36 pm Temat postu: |
|
|
SzakalSC napisał: | lecz po wrzaskach maxlama |
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
SzakalSC
|
Wysłany: Sro Maj 24, 2006 7:53 pm Temat postu: |
|
|
maxlam napisał: | SzakalSC napisał: | lecz po wrzaskach maxlama |
|
Widzicie, czasami wrzaski pomagają !!! _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sQuidi
|
Wysłany: Sro Maj 24, 2006 10:18 pm Temat postu: |
|
|
pierwsza udana chyba:P
Bez wody!!!!
na aluminiowej patelence:P _________________ Są dwa uda - albo się uda, albo się nie uda |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Lip 08, 2006 1:39 pm Temat postu: |
|
|
udana to ona nie jest
udana karmelka powinna miec jasnobezowy kolor
mi to nie przypomina karmelki |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hp
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 9:10 pm Temat postu: Mleko |
|
|
No to jakies takie no..... rozwodnione jest......KArmelek powinien byc dosyc gęsty , charakteryzuje sie tym ze twardnieje jak ostygnie i jest tuż po sporządzeniu bardzoooo gesty a tobie wyszla takie "niewiadomo" co. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kosimazaki
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 9:56 pm Temat postu: Re: Mleko |
|
|
Hp napisał: | No to jakies takie no..... rozwodnione jest......KArmelek powinien byc dosyc gęsty , charakteryzuje sie tym ze twardnieje jak ostygnie i jest tuż po sporządzeniu bardzoooo gesty a tobie wyszla takie "niewiadomo" co. | po czym wnioskujesz ze jest rozwodnione ?? ja tego nie widze !!! tak pozatym to w sumie jest ok pytanie jak się pali ;D _________________ elo pirotechnika elo |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pepe.154
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 9:19 am Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem Waszych komentarzy
karmelka wygląda jak karmelka nie każda jest taka sama jednemu wyjdzie biała a innemu widziałem na forum karmelke brązową jak g....
Nie popadajmy w paranoje karmelka ma sie dobrze paliś i dawać dużo gazów a nie pięknie wyglądać ( Nie sugeruje że ta jest brzydka bo tak nie jest) Co do tej aluminiowej ,,patelenki" to moge sie mylić ale wydaje mi sie ze aluminium za dobrze przewodzi ciepło i można przez chwile nieuwagi przepalić karmelke a taka za dobra nie jest.
Brawo dla Squidi'ego za karmelke i że pokazuje to co robi inni tylko komentują ( nie zawsze obiektywnie) _________________ pepe.154
Ostatnio zmieniony przez pepe.154 dnia Pon Sty 08, 2007 4:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kluczownik
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 1:55 pm Temat postu: |
|
|
to jest fałszywa karnelka bo normalny to powinien być w koloże miodu nie _________________ Ludzie czego sie spieszyć czas jest jeden i to on wszystko pokaże!! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pepe.154
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 5:30 pm Temat postu: |
|
|
Kluczownik napisał: | to jest fałszywa karnelka bo normalny to powinien być w koloże miodu nie |
Błąd ! Karmelka nazywa sie karmelką bo cukier sie w niej karmelizuje w fałszywiej karmelce to nie zachodzi bo fałszywą karmelke otrzymuje się mieszając saletre z sacharozą i wodą nastepnie w łaźni wodnej ogrzewa sie mieszanke i czeka aż zawarta w niej woda częściowo odparuje później do silnika i paruje pomału dalej aż do wyschniecia. A kolor oznacza tylko stopień karmelizacji im ciemniejsza tym gorsza czyt. wolniej paląca się. No to chyba tyle _________________ pepe.154
Ostatnio zmieniony przez pepe.154 dnia Pon Sty 08, 2007 9:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wasilijew0
|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Mam pytanie w sprawie tych rakietek bo tam trzeba papier fiskalny a może być zwykła kartka z zeszytu o tej samej szer. i dł. ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pepe.154
|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 5:22 pm Temat postu: |
|
|
wasilijew0 napisał: | Mam pytanie w sprawie tych rakietek bo tam trzeba papier fiskalny a może być zwykła kartka z zeszytu o tej samej szer. i dł. ?? |
Moim zdaniem jak najbardziej
Może mi sie wydaje ale papier fiskalny jest troszke bardziej wytrzymały od takiego zwykłego z zeszytu ( może sie mylę) a co do tych rakietek to chyba Ci chodzi o rakietki Łodygina są ta takie zwykłe kijanki a co do razmiarów to można sie bawić robić miniaturkowe albo całkiem spore.
Ważne aby papieru było wystarzcająca grubo bo inaczej go przepali i rakietka zacznie świrować ( najczęścię paliwo lata gdzie chce )
A ważne aby paliwo miało kanał bo inaczej bedzie cieżko z oderwaniem sie rakietki od ziemi
PS. W złym temacie to napisałeś _________________ pepe.154 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wasilijew0
|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Sorki że w złym temacie napisałem. Dziś zrobiłem pierwszego karmelka i i jest jeden problem otóż gdy robiłem karmelka to było wszystko ok aż do momentu wylania kiedy wylałem karmel był koloru ciemnego miodu a jak już zastygł to jest beżowy i jest problem bo karmel powinien być plastyczny a u mnie w miare szybko zasycha więc trzeba troche szybko robić i lekko oparzyłem przy tym palce. Palić sie pali robiłem kijanki leciały na ok 10m ale wiem że mogą więcej. Co ja żle robie że mi on szybko zastyga ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joszua
|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 6:45 pm Temat postu: |
|
|
to że zastyga to normalne , ja bym sie martwił jakby nie zastygał
a żeby sie nie oparzyc nakladaj go jakims patykiem albo czymś |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wasilijew0
|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 10:42 pm Temat postu: |
|
|
A da sie zrobić jakoś żeby to zastygało dłużej bo jak mam tego więcej to czasem nie zdążam i zostaje mi kamyk:p |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 10:44 pm Temat postu: |
|
|
Zwykła karmelka tak ma wszystko jest OK. rozwiązanie proste trzeba robić tyle żeby udało się wykorzystać nie ma innej możliwości |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|