Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Jak zrobi� petard� ? Aspekty techniczno - chemiczne
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
HellFire

Do陰czy�: 04 Mar 2004

PostWys豉ny: Sob Lut 04, 2006 12:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Leon! Na przysz這嗆 pisz w istniej帷ym temacie, na forum jest mn鏀two w徠k闚 o wi瘯szo軼i produkt闚/zagadnie� pirotechnicznych.
Na polecenie Arka cytuj�:

Leon Zawa這wiec napisa�:
Znowu ja.
Wymyslilem wreszcie te petardy o ktore caly czas prosilem jaka pomoc.
Dzieki malutki ze nie wyrzuciles zadnego mojego pytania
Tutaj jest obrazek na ktorym jest wszystko przedstawione.

Opis efektu petard:
Petardy maja wybuchnac z niezbyt wielkim hukiem bo to ma byc uzyte w zamknietym pomieszczeniu (np. duza sala gim., hala sportowa). Po wybuchu maja byc kleby dymu (przyklad ) ktory w normalnym tempie unosi sie do gory.
Zanim bedzie dym, a po wybuchu maja byc iskry (przyklad )
Sterowanie bedzie za pomoca sterownika elektronicznego mojej roboty

Calosc jak to ma wygladac

Budowa:
Jak na obrazq (www.hammerhead.cba.pl/Piro1.gif) chcem zrobic jakas obudowe i w niej 6 rurek (myslalem zeby zrobic plastikowe takie jak sa od kibla te szare 5 srednica, i okleic kilkoma wasrtwami folii aluminiowej wewnatrz). W kazdej rurce byla by 1 petarda sterowana elektrycznym zapalnikiem (Z elektronika i tym sterowaniem to sobie poradze)
Gdybym zapalnik z druciaka podlaczyl do zasilania to wtedy peterda wybuchla w tym samym momencie czy bylo by opoznienie?

TA PIROTECHNIKA MA BYC WYKORZYSTYWANA NA KONCERTACH
WOLE WLASNEJ ROBOTY BO JAK WIDZE CENA ZA ZROBIENIE CZEGOS TAKIEGO PRZEZ FIRME TO OCZY WYSZLY NA WIEZCH.

Jak ktos moze mi pom鏂 to z g鏎y wielkie dzieki

BARDZO PROSZE ZEBYSCIE ODRAZU NIE WYWALALI TEGO POSTU, BO KONIECZNIE POTZREBUJE ODPOWIEDZ

Arkadiusz --> Leon zawa這wiec nie co sie natrudzi�, da� zdj璚ia i filmik. Jak ktos potrafi to scalcie ten post z innym o petardach.

maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lip 06, 2006 7:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poon napisa�:
Oj to tandetny korpus...Z pcv na 99% przypadk闚 wyrywa gips, ja stosuje zbrojon� 篡wice epoxy..

Za takie pomys造 to si� & nale篡 nie wiem czy wy w og鏊e nie czytacie tych w徠k闚 ostatni post i co 郵ina na j瞛yk czy co...

Dzie� jest pi瘯ny, wi璚 mimo waszego przeogromnego lenistwa podpowiem kilka rzeczy, po jakiego robicie petardy z tworzyw sztucznych papier jest darmowy to tak tytu貫m wst瘼u m鎩 patent na petard� jest prosty jak drut i nie ust瘼uj� wojskowym wynalazkom i szybciutko i taniutko si� je robi:

Idziesz sobie ludku do sklepu z materia豉mi i prosisz o niepotrzebne rury papierowe zabierasz je do swojego warsztatu i tam tniesz wszystkie na r闚ne kawa趾i a dalej b璠� cytowa� siebie z tematu „Petarda emeryt” i prosz� o my郵enie:

maxlam napisa�:
Dawno nic nie pisa貫m w tym dziale, ale co tam zdradz� jeden z moich pomys堯w na petard� (a w豉軼iwie na przybitk�) ju� pisa貫m o niej, wi璚 tylko z grubsza j� opisz�. Bierzemy rury papierowe fi 50mm l -250mm lub co� ko這 tego. Wk豉damy jedn� w drug� 3 sztuki, aby wesz造 trzeba troch� pozgina�. Po w這瞠niu w 鈔odku zostaje otw鏎 oko這 25mm bierzemy papier i robimy tutk� fi 20mm l -100mm owijamy ta鄉� plastikow� tak by by� szczelny i zosta� jeden otw鏎. Wsypujemy FB w ilo軼i oko這 70 - 80mm do tej tutki wk豉damy 20-25cm visco i zaklejamy to wszystko ta鄉� tak (zaginamy papier i ta鄉a) i owijamy cz窷� visco ta鄉�. bierzemy rurk� i ma造m p璠zelkiem zwil瘸my rurk� po brzegach oko這 30mm (lekko). Wk豉damy owini皻� ta鄉� tutk� (szczelnie na maxa) do rurki tak by odleg這軼i by造 r闚ne. I najwa積iejsze z tego wszystkiego bierzemy pian� do montowania okien, drzwi itd. i wtryskujemy z jednej i drugiej strony. Kilka godzin do stwardnienia piany i mamy super petardk� nie odbiegaj帷� od wojskowych.
Powr鏒 do g鏎y
Miszczu

Do陰czy�: 24 Maj 2006

PostWys豉ny: Czw Lip 06, 2006 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przeciez to jasne ze gips sie lipnie trzyma pcv, zywica epoxy podobno tez sie go nie bardzo trzyma, tu trzeba wkleic zatyczke na klej chemoutwardzalny, albo tak gdzie w rurce ma byc zatyczka powiercic otwory i wtedy zalaz zywica zeby powlazila w te otwory, tego nic nie ruszy, za cholere niewyrwie zatyczki chyba ze dasz jakis mw ktora ja przemieli.

jesli juz koniecznie chcecie robic petardy z pcv to chociaz wkladajcie je w tuleje papierowa ciasno i przyklejona do tego, odlamki napewno straca na mocy(pcv zawsze sie rozwala na spore i ostre odlamki, z mozdzierza 10g swiszczaly zrobilo sieczke a pcv bylo w 10mm papierowej tulei, i polecialo na jakies 6m odlamki,takie ze jak przejedziesz po skorze to jak srednioostrym nozem)no i lepszy huk bedzie, a lepiej z HDPE bo nie daje ostrych odlamkow, a najlepiej z papieru, chociaz nawijanie 2, 3cm z papieru dla 20g petardy mija sie z celem, mniej roboty bedzie jak dasz 40g mieszanki i 2x mniejsza scianke..huk wiekszy i roboty duzo mniej, i wbrew pozorom nie bedzie drozsza, bo jednak ten papier to nie jest calkiem za darmo.

Pozdro.

Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lip 06, 2006 9:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miszczu napisa�:
przeciez to jasne ze gips sie lipnie trzyma pcv, zywica epoxy podobno tez sie go nie bardzo trzyma, tu trzeba wkleic zatyczke na klej chemoutwardzalny, albo tak gdzie w rurce ma byc zatyczka powiercic otwory i wtedy zalaz zywica zeby powlazila w te otwory, tego nic nie ruszy, za cholere niewyrwie zatyczki chyba ze dasz jakis mw ktora ja przemieli.

jesli juz koniecznie chcecie robic petardy z pcv to chociaz wkladajcie je w tuleje papierowa ciasno i przyklejona do tego, odlamki napewno straca na mocy(pcv zawsze sie rozwala na spore i ostre odlamki, z mozdzierza 10g swiszczaly zrobilo sieczke a pcv bylo w 10mm papierowej tulei, i polecialo na jakies 6m odlamki,takie ze jak przejedziesz po skorze to jak srednioostrym nozem)no i lepszy huk bedzie, a lepiej z HDPE bo nie daje ostrych odlamkow, a najlepiej z papieru, chociaz nawijanie 2, 3cm z papieru dla 20g petardy mija sie z celem, mniej roboty bedzie jak dasz 40g mieszanki i 2x mniejsza scianke..huk wiekszy i roboty duzo mniej, i wbrew pozorom nie bedzie drozsza, bo jednak ten papier to nie jest calkiem za darmo.

Pozdro.

I nast瘼ny kandydat na & tylko tak dalej... Cho� ten co� tam my郵i o od豉mkach, ale ma za to „super” spos鏏 w這篡� do tulei papierowej... masakra...

Dla wszystkich normalnych i zdrowych zostawiam te posty by by造 przestrog� jak nie nale篡 robi� petard...
Powr鏒 do g鏎y
DNF

Do陰czy�: 15 Kwi 2005
Sk康: Bydgoszcz

PostWys豉ny: Pi� Lip 21, 2006 2:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wkoncu udalo mi sie nagrac moje testy ze swiszczalka (SSA):
1. Kubeczek po filmie z 10g ssa owiniety 4 kartkami papieru A4 bez kleju tylko zacisniete szpagatem. Odpalane na patyku ze 2cm srednice mial..Smile
http://mikidex.w.interia.pl/Bez_nazwy.WMV
http://mikidex.w.interia.pl/PICT1245.JPG

2. Kulista na ping pongu 20g ssa i 2cm scianka korpusu.
http://mikidex.w.interia.pl/20gSSA.WMV
http://mikidex.w.interia.pl/PICT1254.JPG

Krzaki mialy z 50cm wysokosci i z 70cm szerokosci. Zostala 1/4 kepki. Szkoda ze foty przed nie zrobilem.

Pozdrawiam
DNF

K. I. Ga販zy雟ki
Powr鏒 do g鏎y
Teo

Do陰czy�: 13 Lut 2006
Sk康: 123456

PostWys豉ny: Nie Lip 23, 2006 8:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

M闚i帷 o w豉軼iwo軼iach "wikolu" m闚isz bardzo og鏊nikowo, s� r騜ne rodzaje wikolu, sam mam ich trzy. Jeden np. b璠zie po zaschni璚iu twardy, drugi elastyczny itp. itd.
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lip 23, 2006 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja to tam kleje szk貫m wodnym, zajebi軼ie wydajne, tanie-2.5z�/0.5l.
Z jednego opakowania mo積a zrobi� kilka kulistych, jadnak瞠 czy jego jako嗆 jest lepsza od wikolu nie wiem. Moim zdaniem zdaje egzamin Wink
Powr鏒 do g鏎y
Daltar

Do陰czy�: 09 Pa� 2006
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pon Pa� 09, 2006 8:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozwol� sobie napomkn望 o petardach sznurkowych, cz瘰to nazywanych kasztanami. Kiedy� bardzo popularne, a opis ich produkcji znalaz貫m nawet w 120 letniej ksi捫ce o pirotechnice. Petarda ta charakteryzuje si� ca趾owit� bezod豉mkowo軼i�. To owin皻a w papierze mieszanina pirotechniczna o w豉sciwo軼iach wybuchowych. Nastepnie taki zwitek z zainstalowanym lontem owijami du膨 ilo軼ia warstw sznurka konopnego lub bawe軟ianego. Robimy poprostu rodzaj "k貫bka" podobnego jak babcie z we軟y przy robieniu na drutach Wink
Tetrazen

Do陰czy�: 29 Lis 2004
Sk康: z nitrozwi您ku

PostWys豉ny: Nie Gru 10, 2006 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja w og鏊e nie robi� zatyczek... Po prostu nacinam papierow� rurk� symetrycznie w czterech miejscach na ko鎍ach wzd逝� osi (na d逝go軼i nieco wi瘯szej ni� 鈔ednica rurki) po czym zaginam ko鎍e (獞iartki z obwodu) po przeciwnych stronach na zak豉dk� i przyklejem paski papieru przez zagi皻e ko鎍e do 軼ianek rurki, potem przyklejam paski po obwodzie rurki i tak samo z dwoma pzosta造mi ko鎍ami. Nic tylko papier i klej, a wytrzyma這嗆 takich zagi皻ych ko鎍闚ek praktycznie wieksza ni� 軼ianek, no i nadaje si� do rurek o 鈔ednicy nawet 4-5 cm. Smile
Powr鏒 do g鏎y
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Gru 10, 2006 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pr鏏owa貫m tylko mia貫m troch� inny patent zreszt� opisywa貫m go ju� na forum wiercimy spory otw鏎 wk豉damy wyci皻� z grubego kartonu przetyczk� grub� na oko這15x15mm tward� jak ska豉 a nast瘼nie zbitek papieru nab鎩 z FB powiedzmy 30g i analogicznie patrz punkt 1 rur� robimy przez w這瞠nie jednej rury w drug� fi 50 X 250 a nawet trzy razy tylko to ju� z pian�, ale to te� ju� opisywa貫m (....)
Powr鏒 do g鏎y
Piromarek

Do陰czy�: 07 Kwi 2005

PostWys豉ny: Nie Gru 10, 2006 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Przy petardach walcowych o niewielkiej 鈔ednicy ja sprawdzi貫m w praktyce z powodzeniem dwa patenty.
Mianowicie:
- zamiast nacinania korpusu, zaginam po prostu kolejne warstwy papieru do wn皻rza rurki, odrywaj帷 je spiralnie od wewn皻rznych warstw, smaruj帷 ka盥� ubit� warstewk� wilolem. Oczywi軼ie wk豉dam najpierw prost� zatyczk� z grubej tektury , np. ze starej ok豉dki segregatora biurowego.

- dla ma造ch petard stosowa貫m r闚nie� korki z kr捫ka grubej tektury , kszta速owane na stemplu wciskanym w otw鏎 r闚ny 鈔ednicy wewn皻rznej korpusu petardy. Powstaje wtedy co� na kszta速 miseczki.
Nawet nie przypuszczacie jak mocna jest taka miseczka , ciasno wklejona do korpusu. Sprawdza si� wy鄉ienicie przy fotob造skach i korpusach papierowych z lontem wprowadzanym z boku korpusu.

pozdrawiam

Piromarek
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
IrkaceK

Do陰czy�: 23 Lip 2002
Sk康: te pi瘯ne kolory ?

PostWys豉ny: Wto Gru 12, 2006 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Posprzatane i nie robic syfu!

Przypomne post P2 z pierwszej strony:
Piroman2 napisa�:
Poniewa� s� dwa podobne tematy o petardach, zrobimy pewn� zmian�.
Natychmiast zacz窸y si� tutaj dyskusje na wszystkie tematy zwi您ane z petardami, ale tak by� nie mo瞠.W tym momencie w d闚ch temat闚 mamy to samo.
Tutaj wiec niech zostan� opisane przyk豉dy jak zrobic petard�. Niech ten temat dotyczy wszystkich technicznych aspekt闚. Ale nie m闚my tutaj o mieszaninach, "czy pcz b璠zie dobry a czy ten Fb lepszy od drugiego"..
Tutaj tylko konstrukcja:!:

Posty odbiegaj帷e od tego b璠a usuwane, je郵i b璠zie sie pojawia� tutaj mn鏀two takich post闚 jak nie powinno, wtedy temat zostanie usuni皻y. Nikomu nie jest potrzebny kolejny nowy temat o petardach, o kt鏎ych jest mn鏀two napisane....

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
pay1

Do陰czy�: 16 Lis 2006

PostWys豉ny: Sro Gru 13, 2006 8:34 pm    Temat postu: Zatyczki z Glue Guna Odpowiedz z cytatem

Witam,
Chce sie podzielic moim sposobem na wykonanie zatyczek do petard. Mo瞠 ju� kto� robi� w ten spos鏏, ale nie znalaz貫m nigdzie na forum (je郵i jest to sorki i kosz). Mianowicie przy u篡ciu klejarki (glue gun). Wykonanie jakie� kilka minut. Przy grubszych korpusach (5 mm z rurek tekturowych) nawiercenie 軼ianki korpusu na ko鎍ach, (na obwodzie korpusu) tak aby gor帷y klej wnikn掖 w te otwory. Wzmacnia to bardzo wytrzyma這嗆 zatyczek. Rozgrzany klej ma temperatur� poni瞠j 100 C, tak wi璚 nie grozi zapaleniem mieszanki (ale przed u篡ciem radz� sprawdzi�). Mieszank� od kleju nale篡 odzieli� cienkim kr捫kiem z tektury.
Zalety:
-szybko嗆 wykonania
-wytrzyma這嗆
-bezpiecze雟two (zatyczka, to co� w rodzaju twardej gumy)

Polecam
Powr鏒 do g鏎y
Teo

PostWys豉ny: Sro Gru 13, 2006 9:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No a wola� by� dosta� zatyczk� gipsow�? My郵e, 瞠 pomys� nie jest z造, ale nie ka盥y ma pod r瘯� taki glue-gun i jeszcze si� liczy ekonomia wykonywania takich zatyczek. To co zauwa篡貫� jest do嗆 przydatnym spostrze瞠niem...ju� po kilku miesi帷ach zajmowania si� pirotechnik� zauwa篡貫m, 瞠 przeci庵ni璚ie "zbroje�"(np. drewniane patyczki) przez korpus i zalanie mas� zatyczkow� bardzo j�(zatyczke) wzmacnia, a w豉軼iwie szanse na jej wyrwanie bardzo malej�...Tani� i bezpiczn� opcj� jest masa oparta o papier toaletowy rozrobiony wod� z klejem typu wikol...Tylko to r闚nie� trzeba zrobi� odpowiednio.

Ostatnio zmieniony przez Teo dnia Sro Gru 13, 2006 9:20 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
koman

Do陰czy�: 09 Kwi 2006

PostWys豉ny: Sro Gru 13, 2006 10:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do pistoletu na klej polimerowy to mysla貫m 瞠 kto� juz pisa�.... z tego kleju eleganckie zatyczki wychodz�. ja na sylwestra robie tylko takie. naprawde ta guma nie jest twarda. pozatym do 5-6g petard tego kleju idzie naprawde minimalno嗆. ja nie robie zbroje� a poprostu zaginam boki korpusu do 鈔odka. i to nie wszystkie. powiecmy 1mm korpusu od 鈔odka.
ale to raczej patent na ma貫 petardy. 20g KClO3 Al (70:30) wywali這 takie zatyczki. w prawdzie korpus mia� tylko 10cm d逝go軼i (grubo軼i 10mm). wi璚 cienkie by造 te zatyczki. bardzo polecam sprawi� sobie taki pistolet. koszt naprawde nie du篡.

grzegorz.pl
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Gru 29, 2006 12:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja swoje petardy wykonuje w cagu kilku minut, rura pcv o sr wew ok 2,6 mm lub kartonowa (rozne, zalezy jakie mam) do tego fb lub pch. wszytko zamykam zatyczkami:
1. kiedys zywica epoksydowa zbrojona scinkami firanek /brudzi lapy i nie tylko dobrze trzyma sie korpusy lecz przy pcv roznie to bywa
2. teraz szpachlowka samochodowa / nie brudzi i nie trzyma sie pcv - musi rurka byc dobrze zbrojona, wystarczaja do zbrojenia dwie zapalki w poprzek rury (krzyzujace sie) niema szans aby puscilo.

zalety
+szybkie wykonanie
+ekonomika znaczy sie tanie w wykonaniu
.....szpachlowka 2 kg 28zl, mozna kupic mniejsze opakowania 250g lub 500g
.....rura pcv 3metry ok 3-4 zl, kupuje w hurtowni ze sprzetem elektro-instalacyjnym
+zatyczki solidne
+korpus pcv daje gwarancje efektu
+szpachlowka nie brudzi
+ dostepnosc materialow

wady
-zywica epoksydowa brudzi strasznie ni tylko rece
-mozliwe wystepowanie odlamkow pcv
-trzeba zbroic korpus inaczej zatyczka zostanie wyrwana

jeszcze nigdy nie pokruszylo mi zatyczki !? +/- petrade zawsze odpalam tylko na stojaco/w pionie, bo zatyczka nie rozpada sie ja wspominalem wyzej i napewno moze poleciec w powietrze wrazie gdy by ja wyrwalo.

Trzeba pamietac o BHP i miec duzy zapas zdrowego rozsadku !!!
Powr鏒 do g鏎y
DNF

Do陰czy�: 15 Kwi 2005
Sk康: Bydgoszcz

PostWys豉ny: Pon Sty 01, 2007 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na sylwestra zrobilem sobie "troszke" petard. Fi wew ok 25mm fi zew ok 45mm.
Wsad: 10g SSA
Korpus: Nieklejona zwijana tektura 1mm.
Zatyczki kulka z papieru osznurowana i zatasmowana.

[img=http://img82.imageshack.us/img82/1608/ogolnypetcw0.th.jpg]
[img=http://img398.imageshack.us/img398/6803/srednicapetsh3.th.jpg]

PS Cos miniaturki nie wyszly.

K. I. Ga販zy雟ki
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Kwi 10, 2007 12:13 am    Temat postu: EKSPRESOWA I TANIA PETARDA Odpowiedz z cytatem

Witam nie wiem czy kto� czego� podobnego nie opisywa�, ja podam pomys� na konstrukcj� banalnej do wykonania petardy. Potrzebne materia造:
3 szt. zrywek po zakupach - koszt 0PLN - ka盥y ma nadmiar w domu,
5 cm grubej s這mki do drink闚- zebra� po imprezie - koszt 0 PLN,
kilka cm jakiego� lontu - ja robi� sam na bazie Pcz i chusteczek nas帷zonych KNO3 koszt pomijalny,
造瞠czka szybkiego prochu - FB lub KClO3 + BNa - koszt ok 7 gr.
kawa貫k ta鄉y klej帷ej , kawa貫k ok 20X20 cm folii AL
Czas wykonania przy za這瞠niu i� posiadamy gotow� mieszank� i lont nie wi璚ej ni� 10 minut.
Materia造 : http://img156.imageshack.us/my.php?image=s6000779rs1.jpg

Wycinamy 10X10 cm folii ze zrywki, wsypujemy mieszank� - czubat� 造瞠czk� do herbaty, w s這mk� ( os這na) wk豉damy lont , robimy "w瞛e貫k": http://img401.imageshack.us/my.php?image=s6000780zh5.jpg

owijamy foli� AL by nieco wzmocni�: http://img356.imageshack.us/my.php?image=s6000781mo9.jpg

teraz zostaje tylko owin望 mocno 3 zrywkami i przymocowa� ta鄉� klej帷�. Ca這嗆 powinna wygl康a� tak: http://img356.imageshack.us/my.php?image=s6000782xx7.jpg

Petarda zrobiona na KCLO/Bna robi ca趾iem sporo zamieszania w鈔鏚 s御iad闚, a na pewno urozmaici ka盥ego wiosennego grila czy ognisko.
Wa積e zalety : expresowe wykonanie (kilka minut), konstrukcja bez klejenia, suszenia, zatyczek i co wa積e OD莧MK轑 !!! Koszt wykonania kilkana軼ie groszy. Wada : nieekologiczna zostawia mn鏀two strz瘼闚 folii - nie nadaje si� do odpalenia na naszym trawniku. Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Teo

PostWys豉ny: Wto Kwi 10, 2007 8:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szybkie petardy, "badziewiaki"(nie myli� z hamowni� Very Happy ) mo積a robi� z wielu rzeczy.. Taka petarda to niewielki problem ale my郵e, 瞠 dla nowicjuszy taki art mo瞠 okaza� si� przydatny. Dobrze obwijajcie obie zatyczki. Z g鏎y m闚i�, gdy macie wyb鏎 to u篡� proch闚 fotob造skowych..Lepiej jak autor poprzedniego postu pisze takie rzeczy ni� mia� by zamula� w towarzyskim Razz
I uwa瘸� z tymi grillami bo s御iedzi lubi� dzwoni� na numer 997.. juz kilka gram fotob造sku mo瞠 narobi� tyle zamieszania, 瞠 nie b璠� mieli ku temu 瘸dnych opor闚 Evil or Very Mad

Sylwek

Do陰czy�: 17 Sty 2007

PostWys豉ny: Pon Lip 09, 2007 2:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rzadko kiedy petardy komercyjne maj� klejone korpusy wi瘯szo嗆 zwini皻a jest jest na sucho a trzyma si� w kupie dzi瘯i naklejonej etykiecie Wink
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Nast瘼ny
Strona 2 z 10

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum