Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Lechu
Do³±czy³: 22 Lis 2004 Posty: 470
|
Wys³any: Sob Lip 15, 2006 10:00 am Temat postu: NARESZCIE !! |
|
|
Omg, czeka³em na to ju¿ od dawna... Nareszcie siê spe³ni³o. Wiêc skoro mo¿emy ju¿ bezkarnie zabiæ bandytê we w³asnym domu to czemu nie zliberalizowaæ dostepy do tych narzêdzi zabijania? Choæby tak jak pisze Królik aby sprzedawaæ bez pozwolenia strzelby g³adkolufowe jako broñ obiektowa - bez mo¿liwo¶ci wyniesienia poza posesje do jakiejh jest przypisana (z przep[ustkami na strzelnice).
Ale tu jest ca³y art.:
Cytat: | Broni±c siê w domu, nie poniesiemy kary
Sobota, 15 lipca (07:57)
Kodeks karny czeka radykalna zmiana: broni±c siê przed bandyt± w domu, nie poniesiemy kary, je¶li przestêpcê zranimy albo nawet zabijemy.
Informuje o tym "Dziennik", relacjonuj±c projekt Ministerstwa Sprawiedliwo¶ci, który w ci±gu dwóch miesiêcy trafi do Rady Ministrów, a nastêpnie do Sejmu.
Teraz w kodeksie prawo do obrony koniecznej ogranicza³o takie sformu³owanie: nie mo¿na u¿yæ ¶rodków zbyt silnych w porównaniu do gro¿±cego niebezpieczeñstwa. Wkrótce pojawi siê pojêcie: naruszenie miru domowego. I ten kto naruszy mir, musi siê liczyæ z tym, ¿e zostanie potraktowany jak napastnik. Takie prawo od dawna obowi±zuje np. w Stanach Zjednoczonych i Belgii.
- Je¿eli kto¶ nie opuszcza mojego domu na wezwanie, to mam prawo zak³adaæ, ¿e chce pope³niæ zamach na moje ¿ycie. To napastnik powinien ponosiæ ryzyko napadu - mówi wiceminister Andrzej Kry¿e w wywiadzie dla "Dziennika". I dodaje: Napadniêty nie mo¿e czekaæ, a¿ przestêpca go zabije.(...) Obrona, ¿eby by³a skuteczna, musi byæ bardziej intensywna ni¿ atak.
¬ród³o informacji: PAP
|
Co wy na to? Ma³a rewolucja? Ja sadze ¿e nie, ale mam nadzieje ze w koñcu zi¶ci siê marzenie o ³atwo dostêpnej, legalnej broni palnej... _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogl±da. Spust naciska³ szybko, wolno broñ wyci±ga³". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lip 16, 2006 8:15 am Temat postu: |
|
|
No wkoñcu!
Ciekawe jaka ofertê dla cywili wystawi premys³ zbrojeniowy
pozdro
Czarny Iwan |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karol R
Do³±czy³: 18 Lip 2004 Posty: 700
|
Wys³any: Nie Lip 16, 2006 11:19 am Temat postu: |
|
|
te¿ jestem ciekaw co bardziej intensywnego ni¿ popularan± broñ automatyczn± nam zaoferj± CAWS ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
login1902
Do³±czy³: 05 Lis 2005 Posty: 245
|
Wys³any: Nie Lip 16, 2006 3:49 pm Temat postu: |
|
|
tylko czekac moze bedzie latwy dostep do broni jak w ameryce:D i tak tanio jak tam  _________________ Kto pyta, nie b³±dzi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karol R
Do³±czy³: 18 Lip 2004 Posty: 700
|
Wys³any: Pon Lip 17, 2006 9:00 am Temat postu: |
|
|
czy tanio, czy drogo to bardziej zalezy od kursu miejscowej waluty + paru innych spraw o których nie mam pojêcia Zreszt± kogo to obchodzi jak bêdzie tylko mo¿na to siê sprowadzi zza granicy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Martinez
Do³±czy³: 29 Gru 2005 Posty: 22
|
Wys³any: Pon Lip 17, 2006 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Jaka oferta, jakie sprowadzanie z zagranicy? Panowie, spokojnie z tym hurraoptymizmem. W tej propozycji nie pad³o ani jedno s³owo o rozlu¼nieniu dostêpu do broni palnej, pozwolenia (ciê¼kie do zdobycia) nadal trzeba mieæ... I nie wydaje mi siê ¼eby w tej kwestii co¶ siê jeszcze przez jaki¶ czas ruszy³o. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Lechu
Do³±czy³: 22 Lis 2004 Posty: 470
|
Wys³any: Pon Lip 17, 2006 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | nie wydaje mi siê ¼eby w tej kwestii co¶ siê jeszcze przez jaki¶ czas ruszy³o. |
Wiesz - wybory siê zbli¿aja, nie wiadomo jak± nam jeszcze kie³basê wyborcz± zgotuj±. Jak mo¿nma dostaæ ¶wiadectwo maturalne nawet po niezdaniu obowi±zkowego przedmiotu to nie zdziwi mnie podlizanie siê grupie wyborców/wilebicieli militariów rozlu¼nionym dostepem do pukawek. Sam bym na nich nie zag³osowa³ co prawda po takiej lukratywnej obietnicy rozlu¼nienia, ale mimo ¿e nie lubie obecnych polityków (nigdy nie zag³osowa³bym na nich i tego nie zrobie) to z aprobat± na tak± ma³± kie³basê bym spoj¿a³. _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogl±da. Spust naciska³ szybko, wolno broñ wyci±ga³". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

Do³±czy³: 11 Pa¼ 2004 Posty: 561
|
Wys³any: Sro Lip 19, 2006 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Lechu napisa³: | Cytat: | nie wydaje mi siê ¼eby w tej kwestii co¶ siê jeszcze przez jaki¶ czas ruszy³o. |
Wiesz - wybory siê zbli¿aja, nie wiadomo jak± nam jeszcze kie³basê wyborcz± zgotuj±. Jak mo¿nma dostaæ ¶wiadectwo maturalne nawet po niezdaniu obowi±zkowego przedmiotu to nie zdziwi mnie podlizanie siê grupie wyborców/wilebicieli militariów rozlu¼nionym dostepem do pukawek. Sam bym na nich nie zag³osowa³ co prawda po takiej lukratywnej obietnicy rozlu¼nienia, ale mimo ¿e nie lubie obecnych polityków (nigdy nie zag³osowa³bym na nich i tego nie zrobie) to z aprobat± na tak± ma³± kie³basê bym spoj¿a³. |
BINGO!
na mój g³os te¿ nie maj± (i raczej nie bêd± mieli ) co liczyæ, ale s± takie rzeczy, z którymi nie mo¿na siê nie zgodziæ.
M.in s³uszno¶æ tego prawa (tylko ¿e od dawna wszyscy wiedzieli ¿e to jest potrzebne, ale nikt nie wpad³ na pomys³, ¿eby to wprowadziæw ¿ycie - brawa za odwagê)
albo cytowany txt. Dobrze opisuje sytuacjê. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|