Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
IrkaceK

Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 215 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wykonano mieszanine wg. powyzszych proporcji i kolejnosci jednak z pominieciem glinu. Nie zaobserwowano zadnych nieporzadanych skutkow .
I jeszcze mnie ciakawi dlaczego dopiero po dodaniu Buteprenu reakcja zaczela przebiegac
Pozd. IrkaceK _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

Do³±czy³: 11 Sty 2004 Posty: 496 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 11:02 pm Temat postu: |
|
|
Mysle ze z powodu wilgoci jaka zawieral. Wtedy jest wieksza sznsa ze zajdzie reakcja w fazie stalej. pozatym powstajacy AlCl3 tez z woda silnie reaguje..... Wiec nie wiadomo czy to nie to tamta reakcja mogla zachodzic wczesniej. Ale wilgoc zawarta w butaprenie wywolala rozklad AlCl3.
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Pi± Sty 28, 2005 11:05 pm Temat postu: |
|
|
No to my¶le ¿e razem to ³±cz±c mamy rozwi±zanie.
A przy 3CuCl2+2Al=>3 Cu + 2AlCl3 nie wydziela siê do¶æ du¿o ciep³a?
pozdrawiam
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
toship

Do³±czy³: 06 Kwi 2004 Posty: 4 Sk±d: Zduñska Wola
|
Wys³any: Pon Lut 21, 2005 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mo¿e to nie wtym topiku ale czy wiecie jak w Powstaniu Warszawskim robiono mo¼dzierze?? ¶rodkiem miotaj±cym by³ chloran potasu i kwas siarkowy mo¼dzie¿e te nie robi³y du¿ej szkody oddzia³om wroga ale zastosowano tu ¶rodek psychologiczny wybuch po zmieszaniu by³ ogromny niemcy uciekali gdzie pieprz ro¶nie i na koniec podsumowanie NIE MIESZAÆ KCLO3 I H2SO4 bo wam rêce urwie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bomberman22

Do³±czy³: 12 Mar 2004 Posty: 66 Sk±d: pd. - wsch. Polska
|
Wys³any: Sro Lut 23, 2005 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Mieszanka KClO3 + cukier zapala siê do kontaktu z kwasem siarkowym, ale samo KClO3? _________________ <<KNO3 + sacharoza
£adne, nie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Czw Lut 24, 2005 3:34 pm Temat postu: |
|
|
KClO3 reaguje z H2SO4 wydzielaj±c cholernie silny utleniacz ClO2, silnie te¿ wybuchowy gaz.
To on w³a¶nie powoduje zap³on cukru czy innej substancji zmieszanej z KClO3. _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

Do³±czy³: 11 Pa¼ 2004 Posty: 561
|
Wys³any: Sob Gru 24, 2005 11:06 pm Temat postu: Re: jak mieszac? |
|
|
Laki napisa³: | Mam takie jedno pytanko: czym mieszamy skladniki prochu (saletra siarka i wegiel)? M³ynkiem czy mozna normalnie ³yzk± i potem to zalac.
Pomurzcie mi.
pozdro Laki
|
Je¿eli masz na my¶³i m³ynek kulowy, to nie ma problemu.
Pcz nie jest wra¿liwy na ude¿enie czy tarcie, wiêc mo¿esz go mieszaæ praktycznie jak tylko zechcesz, o ile tylko nie bêdzie mo¿liwo¶ci powstania iskry.
Je¿eli mieszasz np. w kulowcu z iskrz±cymi kulami, to musisz dodaæ odpowiedni± ilo¶æ wody, powy¿ej której proch przestaje siê paliæ, choæ nadal jest raczej sypki. nie pamiêtam dok³adnie ile % _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Nie Gru 25, 2005 8:43 am Temat postu: Re: jak mieszac? |
|
|
szpaner napisa³: | [to nie ma problemu.
Pcz nie jest wra¿liwy na ude¿enie czy tarcie, wiêc mo¿esz go mieszaæ praktycznie jak tylko zechcesz, o ile tylko nie bêdzie mo¿liwo¶ci powstania iskry. |
Jest jest ju¿ nie raz fabryki wylatywa³y w powietrze a iskier nie by³o specjalne okna przyciemniane wentylacja itd... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ MHz

Do³±czy³: 06 Sie 2004 Posty: 380 Sk±d: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wys³any: Nie Gru 25, 2005 7:53 pm Temat postu: |
|
|
m³otkiem ubija³ mieszankê z chloranu  _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasterz

Do³±czy³: 04 Kwi 2004 Posty: 54 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Pon Gru 26, 2005 1:22 am Temat postu: |
|
|
Nie nale¿y zapominac o bardzo niebezpiecznej mieszance FB która siê zapala od wilgoci AgNO3+Mg. Mieszanka fajna na pokazy. Ale trzeba bardzo uwa¿aæ odczynniki musz± byæ bardzo suche.
TO NIE JEST PAPLANIE TAKIE JAK O MIESZANCE KMnO4+S+Al, ¿e sobie s³ysza³em, ¿e znajomemu mojego kolegi walne³a taka mieszanka kiedy¶ od wilgoci. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

Do³±czy³: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys³any: Pon Gru 26, 2005 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm to ja teraz o cos spytam, ja ubijam mieszanki na chloranie ale bindowane lakierem NC, zwilzone rozpuszczalnikiem, mlotkiem ale poprzez drewniany kolek, myslicie, ze glupio robie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Pon Gru 26, 2005 7:32 pm Temat postu: |
|
|
dobrze zwil¿ona mieszanina ubijana rozs±dnie (nie walenie z ca³ej si³y) i spokojnie, nie powinna siê zapalic, je¶li nie jest to co¶ bardzo niebezpiecznego jak np. chlorany z rodankiem czy z ¿elazocyjankiem.
Trzeba uwa¿aæ, robiæ powoli i spokojnie. Nigdy nie ma 100% pewno¶ci, nawet przy u¿yciu KClO4.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DuchX
Do³±czy³: 06 Maj 2005 Posty: 4
|
Wys³any: Pi± Gru 30, 2005 12:20 pm Temat postu: |
|
|
A ja chcia³em podzieliæ siê rad± mo¿e ¶mieszn± i oczywist±, ale pozwalaj±c± oszczêdziæ sobie zatruæ, wymiotów, etc.
Otó¿ kiedy po zabawie z odczynnikami myjemy rêcê nale¿y KONIECZNIE pamiêtaæ o wyczyszczeniu przestrzeni pod paznokciami. Przy pracy czêsto gromadzi siê tam sporo niekoniecznie przyjaznych substancji. Je¶li tego nie zrobimy, substancje te trafi± na pierwsz± mocniej chwycon± kanapkê.
(je¶li powiedzia³em co¶ powszechnie znanego i oczywistego, przepraszam) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Cze 23, 2006 2:14 pm Temat postu: Kleje cyjanoakrylowe a bezpieczenstwo |
|
|
Witam , nie wiem czy daje to we wlasciwym temacie (jesli nie to prosze o przeniesienie) ale nurtuje mnie pewno pytanie.
Jako ze jestem z tych co najpierw czytaja, pozniej czytaja jeszce raz, nie mogac znalezc informacji ... pytam.
Na stronie United Nuclear jest laczenie obu polkul szelki (plastikowej) za pomoca kleju ... cyjanoakrylowego ? Czy klejenie pojemnikow, czesci ktore maja bezposredni kontakt z mieszanka klejem cyjanoakrylowym ma jakies znaczenie dla bezpieczenstwa naszych (i innych) czesci ciala ?? Chodzi mi o to ze plastik w polonczeniu z cyjanoakrylem, ktory schnac w szybkim tepie wytwarza temperature nie reaguje jakos z mieszanka stwarzajac niebezpieczenstwo zaplonu ??
Pozdrawiam i czekam na KONSTRUKTYWNA dyskusje( lub prosta ale sensowna odpowiedz) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
Do³±czy³: 04 Mar 2004 Posty: 292
|
Wys³any: Pi± Cze 23, 2006 2:34 pm Temat postu: |
|
|
Ja czesto uzywam cyjanoakrylu do klejenia niektorych elementow (polecam wzmocnienie opozniacza i lacznie pulkul) i nie stwierdzilem zadnych niebezpiecznych sytuacji przy tym.
Testowalem dajac kropelke na gwiazdki ( zawierajace chloran czy kno3 lub inne utleniacze, siarka tez nie daje niebezpiecznych reakcji), pcz, lub H3 i nigdy nie doszlo do samozaplonu czy gwaltownego wzrostu emperatury - super glut, cyjanopan, kropelka i inne jak najbardziej nadaja sie do tworzenia b.mocnych i kruchych (malo elastycznych) polaczen co w przypadku laczenia pulkul jest nawet porzadane.
pozdrawiam HF
P.S.
przy wiekszym zuzyciu polecam zakupic sobie 10-15 tubek na targu, czesto sprzedaja po cenach producentckich np. 50-80gr za tubke kleju. _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|