Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
andrew1989a

|
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 11:14 pm Temat postu: Legalizacja pirotechniki amatorskiej |
|
|
Czy coś takiego jast u nas możliwe? Jak sądzicie? W Ameryce każdy może zrobić petardę byle ją odpalał zdala od zabudowań i ludzi. Rozumiem Polska nie Ameryka ale może jest jakaś nadzieja jeszcze. Czy ktoś próbował cos wskurać w tej sprawie?Bo myślę że posłowie nasi drodzy to nie mają zielonego pojęcia o tym że takie coś istnieje. Myślą że piro = bomby = terroryści. Może by ich uświadomić i zadzwonić do jakiegoś biura poselskiego i przekabacić jakiegoś parlamentarzystę na naszą stronę? Co o tym myślicie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GhosT

|
Wysłany: Wto Maj 23, 2006 2:29 pm Temat postu: |
|
|
Ejj co wy gadacie pirotechnika to jest życie na nielegalu i dlatego jest elo i git .
...
A tak serio to daleko nam do libelarności rządu Amerykańskiego więc nie ma szans na legalizacje, nikt sie nawet nie przejmuje w rządzie pirotechniką, narazie skupiają się na ustabilizowaniu tego gnoju na wiejskiej. Pozatym dopuki nie stważasz zagrożenia to nie robisz nic złego... takie moje zdanie, szkoda że prawo tak nie mysli . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Wto Maj 23, 2006 2:32 pm Temat postu: |
|
|
Prawo uważa, że jeśli zajmujesz się piro, to stanowisz zagrożenie dla innych, bo nie masz do tego odpowiednich warunków i nie ma pewności co do tego jak to robisz i co wiesz. Dopiero po zdaniu odpowiedniego egzaminu państwo się upewnia, że nie będziesz robił dziwnych numerów w piwnicy w bloku, tylko w odpowiednim do tego miejscu, gdzie nie będzie za dużo przypadkowych ofiar. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Error

|
Wysłany: Czw Maj 25, 2006 7:31 pm Temat postu: |
|
|
"Moze" By ci pozwolili jesli bys miał warunki i duzo "kasy + wpływów"
Ale watpie bo nawet jesli bys miał bunkier i w nim robil to to by ci wszystko zabrali i wcisneli kit że stwarzarz zagrozenie sam dla siebie.
"Jesli chcesz walczyc z prawem, daj sobie spokój, szókaj dziór, i naginaj przepisy*"
Wszystkie słowa z * maja byc traktowanie niezbyt powaznie....
P.S. Jak znajde prawo polskie do pirotechniki to wstawie na forum.
Miałem gdzies na kompie to poszukam
Edit: oto link do ustawy radze poczytac zanim cokolwiek zrobisz... bo to napewno cie zniecheci uwierz mi... http://rapidshare.de/files/21370900/Ustawy_Pirot.doc.html _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirofun & ( 1-wsze ostrzeżenie )
Dołączył: 30 Paź 2005 Posty: 24 Skąd: BRoP (Banana Republic of Poland)
|
Wysłany: Czw Maj 25, 2006 9:23 pm Temat postu: |
|
|
jak komus chce sie czytac ta "legislacyjna sracze" to zapraszam do lektury
wyjatkowo nie przez pis zostala wysrana.
osobiscie nie czytalem tylko skopiowalem z http://www.piroportal.prx.pl/ a oni tam z: (zrodlo na koncu)
moze kiedys przeczytam
NIE DALO SIE NA TO PATRZEC WIEC KOLEGE OBCIELEM
Ustawa ktora wkleiles juz nie jest aktualna, a dokladniej mowiac wyszla ustawa zmieniajaca tamta ustawe i nie ma tekstu jednolitego :/
Ustawa o MW do uzytku cywilnego:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1007.htm
Ustawa o zmianie ustawy o MW do zuytku cywilnego:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2249.htm
Sorki ale musialem
Tchemik |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Czw Maj 25, 2006 11:39 pm Temat postu: |
|
|
A teraz na temat...
Z godnie z wczesniej wspomniana ustawa o MW do uzytku cywilnego nawet Policja (tak oni mimo ze nie sa cywilami) i uczelnie wyzsze musza posiadac na poslugiwanie sie MW odpowiednie papiery ktore wydaje WITU i IPO.
Obecnie prowadzone sa rozmowy (m.in. przez ludzi z grupy KT12) na temat zmiany tej glupiej uchwaly, lecz nie ma raczej szans na legalizacje amatorki.
Niestety PIRO to tez MW (ja osobiscie twierdze ze nawet gorsze boniebezpieczniejsze w pracy z nim) i na to zawsze bedzie trzeba miec papiery.
Pozdro
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
elessar

|
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 2:22 am Temat postu: |
|
|
Ja to widzę w ten sposób. Mogliby wprowadzić coś takiego jak rejestracja amatorów. Każdy zarejestrowany mógłby leganie bawić się, jednak na próby polowe zapewnione byłoby miejsce, pod okiem specjalistów itd. Taka pirotechniczna świetlica Wtedy władze miałyby wszystkich pod ręką i gdyby w razie ktoś gdzieś coś odstawił nie tak jak trzeba wiadomoby było od razu. Do tego ci ktorzy nie zarejestrowaliby sie byliby poza prawem i tylko ich powinni sie wtredy czepiac.
Ja to widze tak. Byloby pięknie... _________________ Per Aspera Ad Astra |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GhosT

|
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 9:48 am Temat postu: |
|
|
elessar napisał: | pod okiem specjalistów itd. |
Przychodzi sobie ziomek ze spłonką z TCAP wkłada ja w kilo Amonalu i ups, spłonka zdetonowała w ładunku. Oczywiście chłopaczek się zdematerializował i kto jest za to odpowiedzialny Przecież był pod okiem specjalistów na "poligonie" państwowym.
//Przestaniesz nabijac te posty ?
edit: a tak rzeczywiście troche siana tu sypnąłem, ale żeby zaraz o nabijanie postów posądzać 
Ostatnio zmieniony przez GhosT dnia Pią Maj 26, 2006 8:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andrew1989a

|
Wysłany: Pią Maj 26, 2006 2:38 pm Temat postu: |
|
|
elessar napisał: | Ja to widzę w ten sposób. Mogliby wprowadzić coś takiego jak rejestracja amatorów. Każdy zarejestrowany mógłby leganie bawić się, jednak na próby polowe zapewnione byłoby miejsce, pod okiem specjalistów itd. Taka pirotechniczna świetlica Wtedy władze miałyby wszystkich pod ręką i gdyby w razie ktoś gdzieś coś odstawił nie tak jak trzeba wiadomoby było od razu. Do tego ci ktorzy nie zarejestrowaliby sie byliby poza prawem i tylko ich powinni sie wtredy czepiac.
Ja to widze tak. Byloby pięknie... |
Ja to widze tak: Niektóre naiwniaki by się zarejestrowały. Jeśli coś by jebło w okolicy, niebiescy panowie patrzą na liste i widzą kto gdzie mieszka i wjazd na chate takiemu amatorowi co mieszka w pobliżu nielegalnego wybuchu. Nawet jakby coś takiego było ja na 100% bym się nie zapisywał. Ale na 100% takiego czegoś nie bedzie. A w sumie szkoda bo fajnie by to wyglądało. Znając polskie warunki pojawia się przedemną wizja. Dzieci odpalaja na poligonie swoje wyroby. Panowie instruktorzy piją wódkę w swojej budce. Czasami komuś tam ręke urwie albo głowe. Oczywiście rodziny poszkodowanych nie bedą protestować i jak w czasie produkcji wyrobów wybuchnie komuś dom to też nikt nie będzie miał tego za złe.
Jak już legalizować to zrobić testy takim amatorom czy się na tym znaja. Składamy papiery że jesteśmy nie karani, zdrowi psyhicznie i że zdalismy test z wiedzy o piro. Zrobić wykaz mieszanek które wolno robic a których nie wolno. Określić bezpieczną odległość odpalania wyrobów (np. ilość w g mieszanki petardowej x 15 m od budynku mieszkalnego) itd, itd.
Ale przy dzisiejszych rządach to prędzej każą obowiązkowo chodzić do kościoła niż zalegalizują piro.
Z drugiej strony jednak takie nielegalne piro ma w sobie to coś. Niesiemy w plecaku ANFO, kopiemy dół, adrenalina skacze. Detonacja, szybkie zdjęcia i w nogi jak najdalej, jak najszybciej bo mógł ktoś słyszeć i zadzwonić. Eh... Jak ja to lubie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rysiora

|
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 1:47 am Temat postu: |
|
|
Ja wam powiem tak: polskie prawo jest dooo ... eee... no dobra, zostawie to bez komentarza bo nie lubie bluznic.
Ale zna ktos dokladniej dokladnie ja kto jest z mieszankami piro?
Mi sie niechce tego czytac, kilkaset stron syfowatego niezrozumialego belkotu ktory zrozumieja tylko prawnicy... Tzn czy np. saletra potasowa jest nielegalna sama? a z cukrem? a skaremlizowana? (wiem ze to glupie pytania, ale w Polsce potrafia sie przyczepic nawet do LEGALNYCH rzeczy, jak szukaja zaczepki to cie spisza za to ze sie "podejrzanie zachowujesz").
A jak to jest w przypadku PCz? czy jest jakies ograniczenie co do ilosci?
Przeciez PCz jest w kazdym fajerwerku. A nie spotkalem sie nigdy z limitem posiadania fajerwerkow, ktore przeciez moze kupic kazdy normalny czlowiek w kazdym normalnym supermarkecie w okolicach kazdego normalnego sylwestra. Czytalem kiedys fora czarnoprochowcow, oni maja problem zeby kupic PCz do swoich pukawek! Polskie prawo to kpina, niby bron PCz dostepna bez pozwolenia, wiec amunicja logicznie tez, ale tylko teoretycznie - praktycznie policja chodzi po sklepach i zakazuje sprzedawania PCz komukolwiek grozac kolegium itp itp.
Ciekawe co by zrobili jakby u jakiegos posiadacza legalnej repliki sprzed 1850 znalezli puszke 100g prochu, kupionego np. w Czechach albo Słowacji?
Z tego co wiem to PCz jest takze w komercyjnych silniczkach do rakiet kupionych np. w skladnicy harcerskiej.
Czy ktos kto ma o tym jakies pojecie moglby cos rzec? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 8:14 am Temat postu: |
|
|
pcz to niby jest MWM... my wiemy ze to dziwnee ale dla nich to MW więc teoretycznie można dostać do 8 lat (?)...
kiedyś gdzieś przeczytałem, że miszanka w petardzie kupnej jest ok, ale jak ją wyjemimy z niej już posiadamy nielegalną substancję, sama saletra jest legalna (inaczej y w sklepach nie sprzedawali) z cukrem już jest nielegalna, tak samo karmel...
co do silniczków, są legalne (kupne of coz), ale jak go rozbierzemy i wyjmiemy proch już to jest nielegalne... ogółem dziwne to jest |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Sro Sie 02, 2006 2:59 pm Temat postu: |
|
|
Nostra napisał: | ...więc teoretycznie można dostać do 8 lat (?)...
|
Teoretycznie grozi a dokładniej od 6miesięcy do 8lat
Niebawem zdam Ciekawą relacje czekam na ostatni papierek i dokładnie wam (o)powiem jak to jest w polsce.
Powiem tyle,myślałem że jest gorzej .
Pozdrawiam
Wiktor _________________ Znów w branży Molinos de bolos Strzelaj szelki będziesz wielki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Pią Sie 04, 2006 4:09 pm Temat postu: |
|
|
crave napisał: | a btw, ostatnio widziałem w telewizji (wiadomości/fakty?), że policjanci widząc lekko wstawionego rowerzystę (stolica) zatrzymali go i w plecaku znaleźli wyroby pirotechniczne, a w domu cały "arsenał", przyczym sądząc po tym, że pokazywali palące się na różne kolory gwiazdki i coś w rodzaju warsztatu szelkowego, to arsenałem to nie było.
Nie ma z tym nikt nic wspólnego? |
Słyszałem o tym kuple mi powiedziel podobno fajnie w Tv pokazali tak jak pisz3esz spalanie mas i gwiazdki.
osobiście czytałem tylko to http://www.warszawa.policja.gov.pl/?page=Structure&id=8&nid=2569
Jak by ktoś coś miał to niech pisze.
Przestańcie pisać co gdzie detonujecie, nie o tym temat tylko o legalizacji pirotechniki sam zbaczam z tematu ale niebawem zrobię porządek.
Pozdrawiam
Wiktor _________________ Znów w branży Molinos de bolos Strzelaj szelki będziesz wielki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rysiora

|
Wysłany: Pią Sie 04, 2006 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Wiktors napisał: |
Niebawem zdam Ciekawą relacje czekam na ostatni papierek i dokładnie wam (o)powiem jak to jest w polsce.
|
Ok, tylko nie zapomnij bo ciekawy jestem. Czekamy i fajnie by bylo sie doczekac, a forum pelne jest obietnic sprzed kilku lat w stylu "...jutro wrzuce filmik...", albo "... niebawem beda zdjecia...", ktore oczywiscie nigdy nie byly spelnione. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Sob Sie 05, 2006 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Znalałem relacje z TVN'u na temat tego gościa niezły miał arsenał w domciu:]
Relacja z TVN
Pozdrawiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 12:45 am Temat postu: |
|
|
Dobra ja mam taki pomysł może wydać się głupi ale przemyślcie to:
Zgłosić się w odpowiednie miejsca z tą sprawą o zlegalizowanie pirotechniki amatorskiej i wytłumaczyć że chcemy zrobić takie coś jak Winterblast co roku organizowany jest zlot fanów pirotechniki amatorskiej są specjalne firmy które sprzedają gotowe wyroby i sprzedają też Proch , Gwiazdki itd. Ludziom na pewno spodobała by się tego typu rozrywka. Mogli by też przyjeżdżać zwykli ludzie po oglądać całe przedstawienie. Nawet taki zlot to już jest coś. Dalej możemy jeszcze porozmawiać przy kawie o zlegalizowaniu pirotechniki amatorskiej w życiu codziennym, ale nie było by to zezwolone dla wszystkich. A mianowicie chodzi o to :
Wpierw każdy musi przejść około 1-2 miesięczne szkolenie później konieczny egzamin. Po napisaniu egzaminu dostaje się dokument dzięki któremu możemy wykupić licencje roczną.
Dokładnie:
Pozwolenie na robienie :
Fajerwerki: 120 zł || Za Rok
Rakiety: Bez efektówy wybuchów 50 zł || z efektem wybuchu 90 zł || Za rok
Petardy: 140 zł || za rok z powodu iż są robione w celu wybuchu na ziemi.
Dalej do tego wszystkiego ograniczenia np. Paliwo do Rakiet max 1kg szelki max 350 gram petardy do 75 gram.
Teraz dalej do MWK trzeba przejść oddzielny test i konieczność jest ukończone 24 lata.
Testy i szkolenia na MWK oczywiście były by trudniejsze bo sami wiecie tu nie ma już żartów. Oczywiście za szkolenie też by się płaciło i za egzamin łacznie np. 200 zł
Zobaczcie nawet trochę by ten kraj dzięki nam zarobił. Jeśli chodzi o petycje można zrobić 100000 głosów zazwyczaj jest potrzebne wiec w kilku dużych miastach po kilka osób by chodziło zrobiło kampanie reklamową jakąś itd. Później zwrócić się z tym wszystkim z gotowymi planami do odpowiednich władz i kto wie kto wie
Co do zlotów :
Wystarczyło by jakieś pole 5km x 5km z dobrze ściętą trawą w kwietniu - maju kiedy jeszcze jest zielona. Na pewno każda firma fajerwerków z chęcią będzie wystawiać proch do sprzedarzy i gotowe produkty bo na tym zarobią _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasterz

|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 1:39 am Temat postu: |
|
|
Nawet jakby stał się cud i byśmy zebrali te 100 000 podpisów to nasza inicjatywa idzie na biurko marszałka sejmu. Abstrahując od tego, że politycy mają w dupie nasza inicjatywę i nie będzie im się chciało czymś takim zajmować, to nawet jak to zostanie przeczytane skomentowane do zostanie odrzucone w pierwszym głosowaniu. Ludzie nie wiedza co to pirotechnika i nie da rady ich tego nauczyć (bez reklam w TV i jakiś innych akcji społecznych). A tak w ogóle to ilu jest takich co by rzeczywiście zrobiło coś dla sprawy 100 osób max jak dla mnie. Możecie mówić, że jestem pesymistą ale dla mnie to zwykły realizm. Bez spoooorych funduszy gów***o zrobimy.
Ogólnie ten pomysł to totalna abstrakcja (a licencja na MW to już totalnie oderwane od rzeczywistości). _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 1:48 am Temat postu: |
|
|
Na no może z tym MW to faktycznie. Ale sami zobaczcie : Skąd fundusze ? Firmy fajerwerków raz by zapłacili a za pewien czas by im sie zwróciło na zlotach. Dalej o tym trzeba pogadać nie z byle kim tylko z kimś z kto mógł by pomóc nam w sejmie. Tak naprawdę to co niektórym to się nie chce nic robić dla tego też piszą że to nie realne uwierzcie wszystko jest realne tylko trzeba chcieć i mieć na to czas a pieniądze się same znajdą jeśli się dowiedzą dobre firmy o tej całej kampani  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasterz

|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 2:09 am Temat postu: |
|
|
MnichU napisał: | Tak naprawdę to co niektórym to się nie chce nic robić dla tego też piszą że to nie realne  |
Stracie mędrca szkiełka i oka z marzycielstwem i emocjami.
Jest nas za mało.
1 Nie zbierzemy 100 000 głosów.
2 Nie przekonamy społeczeństwa, że jesteśmy niegroźni (więcej nawet- my nie pokażemy, że istniejemy)
3 Nie rozpętamy jakiejś społecznej debaty ponieważ
a) nie uda nam się dostać do mediów (o ile się ktoś nie zabije)
b) to nie jest temat dla społeczeństwa "wstrząsający" jak aborcja, eutanazja itp.
4 Jaki zysk miałby mieć firmy produkujące fajerwerki ze sprzedaży (optymistycznie) 20-30 zainteresowanym produktami droższymi niż mogą sami sobie wykonać abstrahując od tego że musza być pełnoletni.
5 Trzeba by nie człowieka mieć w sejmie tylko partię rządzącą która ma nierówno pod sufitem. Tzn. taką, która by była na tyle głupia, że zaryzykowałaby podarowanie opozycji broni przeciwko sobie(dlaczego broń? patrz punkt 2)
Ps. Ja naprawde chciałbym aby pirotechnike amatorska zalegalizowali  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
polu
|
Wysłany: Sob Sty 20, 2007 2:20 am Temat postu: |
|
|
Mnichu swiat nie jest taki wspanialy ( a w szczegolnosci polska) jak ci sie wydaje. Gowno prawda a nie chciec to moc .... . Jedyny sposob aby moc sie spojojnie zajmowac piro amatorska to miec kupe kasy wtedy masz gdzies wszystkie ustawy, zezwolenia itp
To nie amerykanski film familijny  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|