| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Mar 19, 2006 6:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam
"Ma造" zach璚i� mnie do moich test闚. Rakiety s� "szybkie" w produkcji wi璚 bez "kultury sztabowej" czyli bez glancu. Ale ten glanc wazny jest na zawodach cho� jak jest to dobrze. Kamerka podczepiona to Mustek. Niestety mr霩 i zgrabienie paluch闚 spowodowa這 ,瞠 chyba zbyt delikatnie nacisn掖em guzik kamerki wi璚 nie dzia豉豉 ona a szkoda. FIlm OSZ by by� ale niezaliczony bo spad si� nie otworzy� . No ale nie ma jego i nie ma co 瘸這wa�. Kamerka uratowana i to jest wazne - dzi瘯i zaspie 郾iegowej. Dzi� to pisz� bo mam film z drugiej kamery. Kr璚i ona z plam� i nic si� nie da zrobi� ale kr璚� te� drug� dobr� kamer� . Nast瘼nym razem lepsz� kamera ja b璠� kr璚i�.
FILM 1
FILM 2
Dzi瘯i Ma貫mu zassa這 mnie na nowo do SR. Robi� 7 sztuk SR Boster i dwa wieksze SR Olusia_max ( 320 g paliwa , wk豉dane). Na nowym SR Olusia_Max kiedy� podejm� kolejna pr鏏� filmu OSZ. Na Bosterach zrobi� rakiet� z 3 silnikami u g鏎y rakiety. Analiza kr璚enia Mustka wykaza陰 ,瞠 skutecznemu naci郾i璚iu guzika towarzyszy lekki pisk wi璚 nast瘼nym razem kamerk� napewno w陰cz�.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Pon Mar 20, 2006 10:37 am Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | | "Ma造" zach璚i� mnie do moich test闚. Rakiety s� "szybkie" w produkcji wi璚 bez "kultury sztabowej" czyli bez glancu. |
Witam
Ciesz� si�, 瞠 znowu jeste� aktywny.
Film, co prawda nie wyszed�, ale lot by� pi瘯ny. Silnik bardzo 豉dnie zadzia豉�. Rakieta majestatycznie wzbi豉 si� w powietrze, nabieraj帷 pr璠ko軼i. Wnosz� z tego, 瞠 silnik mia� charakterystyk� lekko progresywn�. Nie piszesz nic o systemie odzysku. Na filmie s造szalny jest wybuch (czy to zadzia豉� 豉dunek miotaj帷y?)
Mam r闚nie� wra瞠nie, 瞠 kamerka przyczepiona do burty rakiety stanowi豉 jednak element oporowy, co zaowocowa這 lekk� zmian� kierunku lotu. No, ale wiem jak trudno jest zamontowa� kamerk� we wn皻rzu kad逝ba i p騧niej j� uruchomi�. Sam mia貫m podobny problem w listopadzie z rakiet� ASTRO 1.
Mam nadziej�, 瞠 po przerobieniu mojej kamery przez Ma貫go uda mu si� nakr璚i� film z lotu.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Mar 20, 2006 3:55 pm Temat postu: |
|
|
| ksard napisa�: | | ....Wnosz� z tego, 瞠 silnik mia� charakterystyk� lekko progresywn�. Nie piszesz nic o systemie odzysku.........co zaowocowa這 lekk� zmian� kierunku lotu. |
Troch� z造 jestem o t� kamerk� bo w sumie lekko si� w陰cza. No ale przy - 10 C ci篹ko by這 naci郾望 guzik i upewni� si�, 瞠 Mustek pracuje. Nast瘼nym razem gapa nie b璠�. Paliwo pali sie kana貫m i zacisk pocz徠kowy to ok. 150. Fi wewnetrzne korpusu SR to 25 mm a fi zewn皻rzbe to ok. 36 mm. Paliwo jest szybkopalne ( nie potrafi� oszacowa� V palenia ) i obowi您kowo przed strartem trzeba SR zala� denaturatem bo inaczej exploduje. Denaturat wype軟ia pory i paliwo jest wtedy jednolite. Teraz robie 3 Bostery ale zalewane b璠� nitrometanem. Paliwa ciek貫go wchodzi 3-5 %. Polecam to do paliw z AP i wiele razy o tym pisa貫m a szkoda ,瞠 nie korzystacie z moich do鈍iadcze�. Pory to nie wszystko ale ich eliminacja sporo daje. System odzysku prosty , na opo幡iaczu piro. Nie wiem dlaczego nie zadzia豉� spad bo ten lekki wybuch w g鏎nym punkcie lotu to w豉郾ie odstrzelenie g這wicy. Nie znalaz貫m jej. Nie wiem dlaczego spad si� nie rozwin掖 bo rakieta wbi豉 si� na p馧 metra w 郾ieg i przy wyci帶niu jej rozwin掖 si� spad. Mam te� wra瞠nie ,瞠 paliwo 篡wiczne daje inny d德i瘯 ( dla mojego ucha lepszy ) przy pracy SR ni� paliwo karmelkowe .
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Pi� Mar 24, 2006 12:19 pm Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | Mam te� wra瞠nie ,瞠 paliwo 篡wiczne daje inny d德i瘯 ( dla mojego ucha lepszy ) przy pracy SR ni� paliwo karmelkowe . |
Witam
Nie tylko Ty masz takie wra瞠nie.
My - tzn. Jaskiniowiec i Ma造 - przekonali鄉y si� o tym podczas pierwszych test闚 rakiet na Pustyni B喚dowskiej i ostatnich startach w listopadzie 2005r.
Silniki na paliwie ZPP (砰wiczne Paliwo Pirotechmana) pracuj� zupe軟ie inaczej ni� na karmelce.
D德i瘯 przypomina odg這s wydawany przez lec帷y odrzutowiec.
Szkoda, 瞠 na ud德i瘯owionych materia豉ch filmowych nie mo積a tego efektu us造sze�.
PS
UWAGA: Wydzieli貫m posty z tematu dot. Projektu POWIEW. Mam nadziej�, 瞠 Arek nie b璠zie mia� nic przeciwko
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Maj 22, 2006 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Kolejny test na film OSZ.
SR"Olusia1M_max". Taki sam SR dosta� ponownie wojtek do nowej rakiety.
FILM
Pr鏏a cz窷ciowo nieudana bo bez spadu ( si� skr璚i� z linkami, kt鏎e jego owin窸y ) no i qrde nie w陰czy貫m Mustka w rakiecie . Ale Mustek prze篡� bo rakieta spad豉 bokiem i mia豉 mniejsz� pr璠ko嗆.
Przy okazji wysz這 , 瞠 bebiko to kobieta. Mia貫m nie ci k這potu z goszczeniem bo kawalerem nie jestem
Bebiko
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Maj 24, 2006 3:30 pm Temat postu: |
|
|
Poka輳 Wam zdj璚ie spadu z owini皻ymi linkami
Niestety mam ma貫 do鈍iadczenie w budowaniu rakiet i spad 幢e zwin掖em . Do tego ten stres przez co nie w陰czy貫m Mustka . Mo瞠 i dobrze bo dopiero bym by� z造 jakby spad si� rozwin掖 a filma niet .
Aby film OSZ by� zaliczony rakieta musi wr鏂i� na spadochronie.
Nat瘼nym razem dobrze zwin� spadochron.
Mi貫go dnia A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
YagYelskY

Do陰czy�: 08 Gru 2002 Posty: 90 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Sro Maj 24, 2006 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Tak si� sk豉da, 瞠 zdarzy這 mi si� skaka� na spadochronie i mam przemy郵enie, kt鏎ym chyba si� warto podzieli� - minimalizujcie kontakt linek z czasz�. W du篡ch spadakach robi si� to tak, 瞠 czasza znajduje si� w os這nie, kt鏎� zamyka si� w豉郾ie linkami no郾ymi mocuj帷 je w odpowiednich gumkach. Kiedy ca這嗆 si� rozk豉da, pilocik wyci庵a os這n� z pokrowca a� linki si� napn� i po kolei wyskocz� z gumek. W闚czas os這na si� otwiera i zostaje sci庵ni皻a z czaszy, kt鏎a nape軟ia si� powietrzem.
Bo瞠 bro� owija� czasz� linkami mo瞠 si� nie roz這篡�.
Swoj� drog� to zw鵵cie uwag� na r騜nic� w wymowie s堯w "mo瞠 si� nie roz這篡�" w sytuacji rakiety i w豉snego skoku...
Pozdrawiam. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|