Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
brutapren
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2003 9:56 pm Temat postu: Rakieta z zapałki [dla początkujących] |
|
|
na forum strony labboom.prv.pl ktoś napisał że można zrobić rakietke z zapałki tylko wystarczy owinąć folią aluminiową tylko nie wiem cotrzeba dokładnie zrobić. jak ktoś o tym coś wie to niech mi pomoże!! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
|
JoY
|
Wysłany: Wto Mar 25, 2003 11:12 pm Temat postu: |
|
|
:O <- dokladnie taka mine mialem po przeczytaniu posta.
Wezcie to usuncie _________________ Jeszcze zyje |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sabudda
|
Wysłany: Sro Mar 26, 2003 9:08 pm Temat postu: |
|
|
Taa jak mialem 8 latek to wyczytalem o tym w Kaczorze donaldzie ;PP |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafi
|
Wysłany: Pon Kwi 21, 2003 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Ja takie rakietki robie sobie w pokoju jak mi sie nudzi. Naprawde fajnie latają, czasami wybuchają, a czasami nie chcą lecieć, ale zabawa jest super, polecam.
ps. raz taka rakietka przeleciała mi przez cały pokój (fajnie to wyglądało) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ŚciArwA
|
Wysłany: Pon Kwi 21, 2003 10:11 pm Temat postu: |
|
|
huhu...
zeby dobrze latalo, trzeba zrobic wyrzutnie...
biezemy 5 zapalek
trzem z nich oskrobujemy lebki.
jedna zapalkie owijamy folia alu, tak, aby lepek byl w sordku rulonu z folii.
sypiemy 3 oskrobane lebki i ubijamy ostatnia zapalka.
uszczelniamy dziure pomiedzy pierwsza zapalka i folia najlepiej
superglutem albo tasma oklejamy.
zaciskamy lekko folie dookola ostatniej zapalki
i podgrzewamy zapalniczka tam, gdzie jest lepek pierwszej zapalki.
pierwsza zapalke dobrzejest trzymac w kombinekrkach...
pozdrawiam. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2003 8:31 am Temat postu: |
|
|
Tylko lepiej puszczać je w wietrzącym sie pokoju, bo dwie rakietki i strasznie śmierdzi zapałkami. Fajny ślad zostawiają. Dzisiaj jedna mi naprawdę ładnie poleciała. Muszę spróbować z malutkimi grudkami prochu. Ale pewnie będą wybuchały. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący |
|
|
Powrót do góry |
|
|
simpson
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2003 9:29 am Temat postu: |
|
|
cze wszystkim, przyznam że dawno mnie tu nie było a forum rozwija sie to szybko. Fajny ten pomysł, jakoś nigdy sie na to nie natknąłem, spróbuje przy najbliższej okazji. _________________ Każdy lubi ...
małe !!!BUM!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
simpson
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2003 10:57 am Temat postu: |
|
|
nie działa nie wiem czemu robie tak jak na podanej stronie a one zapalają się i przepalają folję. Myśle że coś jest z dyszą, jaki powinien być stosunek fi dyszy do fi komory spalania????? _________________ Każdy lubi ...
małe !!!BUM!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2003 1:04 pm Temat postu: Dokładny opis |
|
|
simpson napisał: | nie działa nie wiem czemu robie tak jak na podanej stronie a one zapalają się i przepalają folję. Myśle że coś jest z dyszą, jaki powinien być stosunek fi dyszy do fi komory spalania????? | Spróbuj więcej folii. Ja wycinam paski z folii 2cmx6cm i już powinieneś się domyślić, jak je zwijam. Pomagam sobie w ten sposób, że zaginam lekko z brzegu, kładę tam obcięty patyczek od zapałki i łepek (drewienkiem do przodu rakiety), a potem zawijam górę w kierunku przeciwnym do nawijania. Następnie zdejmuję z zapałki, nakładam na spinacz i zwijam tył zgodnie z kierunkiem nawijania. Wychodzi taka fajna spiralka na brzegach. Robię tak kilka i potem puszczam. Dwie pierwsze mi nie poleciały, ale jak zrobiłem z tych pasków, to wszystkie bez problemu. Po ponownym nałożeniu trzeba jeszcze raz "dowinąć", żeby ciasno siedziała i powinno działać. Czasem leci na odległość 5 metrów zostawiając za sobą cudowny slad z dymu, dzięki któremu można prześledzić jej trajektorię. Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że teraz każdemu wyjdzie. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
simpson
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2003 5:20 pm Temat postu: |
|
|
spoko odpisze ci w czwartek bo puki co jestem chory. _________________ Każdy lubi ...
małe !!!BUM!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
eltopsj
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2003 9:46 am Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich forumowiczów, a przede wszytkim zapałkowiczów (nie, nie chciałem tego zrymować, ale tak wyszło )! Wprawdzie w tym temacie nie było żadnego postu chyba od końca kwietnia, ale poczuwam się w obowiązku do udzielenia odpowiedzi (dopiero co dołączyłem do forum.pirotechnika), gdyż w poście z 25 marca Świstak podał link do portalu , którego jestem skromnym założycielem (patrz niżej) . Oto rysunek takiej rakietki:
(tak, tak wiem - to mój odręczny rysunek , jeśli się komuś nie podoba, to niech narysuje lepszy )
Jak widać wszystko jest jasne jak słońce. Przeczytajcie dokładnie opis, a nie będzie problemu ze startem takich rakietek. Przepis polecany szczególnie dla początkujących "rakieciarzy", ale powiem szczerze, że czasmi z synem odpalimy taką rakietkę (chyba bardziej po to, aby podpalić puszysty dywan leżący na podłodze ). Zabawa jest przednia i chyba jedyna jaką można robić w domu z rakietami, chociaż trudno taką rakietkę nazwać prawdziwą rakietą (przypomina bardziej Panzerfaust), ale o tym mógłyby coś więcej powiedzieć Knod (absolwent WAT ). Cóż jeszcze. Eksperyment taki można by przeprowadzać na lekcjach (zazwyczaj nudnej) fizyki jako wzorcowy przykład działnia zjawiska odrzutu (trzecia zasada dynamiki i prawo zachowania pędu ), ale do tego trzeba odważnego wykładowcy
Link do portalu: ELTOP-HOBBY
Serdecznie zapraszam wszystkich do odwiedzenia ELTOP-HOBBY. Niebawem ruszy forum, gdzie będą wałkowane tematy nie poruszane dotychczas na forum.pirotechnika. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
knod
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2003 10:26 am Temat postu: |
|
|
eltopsj napisał: | ...Zabawa jest przednia i chyba jedyna jaką można robić w domu z rakietami, chociaż trudno taką rakietkę nazwać prawdziwą rakietą (przypomina bardziej Panzerfaust), ale o tym mógłyby coś więcej powiedzieć Knod (absolwent WAT .... |
Male sprostowanie: jestem jedynie absolwentem PG
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2003 6:39 pm Temat postu: |
|
|
eltopsj napisał: | Eksperyment taki można by przeprowadzać na lekcjach (zazwyczaj nudnej) fizyki jako wzorcowy przykład działnia zjawiska odrzutu (trzecia zasada dynamiki i prawo zachowania pędu ), ale do tego trzeba odważnego wykładowcy | Jak sobie przypomniałem, to nadal się tarzam po podłodze ze śmiechu. Zrobiłem sobie w domciu ze 20 takich, do kubka po filmie włożyłem, swoją niesamowitą zapalarke do gazu wziąłem, i stojak oczywiście. No a że to było pod koniec roku, to już lekcje luźne, na jednej przedsiębiorczości pani rozdała jakieś pisma, i mieliśmy siedzieć spokojnie, a sama czytała. Pech chciał (dla niej pech oczywiście ) że idealnie na linii między nią a mną siedział kolega. No to ja już nie mogąc się doczekać, żeby pokazać kolegom najnowsze dzieło, zacząłem się rozstawiać, koledzy wszyscy wzrok na mnie, a ona dzielnie dalej czyta. ilku sie zbytnio tym nie interesowało, ale no cóż. Jak zacząłem zapalać, to już wszyscy się zainteresowali. Pierwsza poszła źle, blisko, ale zostawiła piekny ślad z dymu. Koledzy wszyscy w śmiech, ogólne podniecenie w klasie, wszyscy na psorkę zerkają, bo syk było słychać i moja zapalarka trzaska, a ona nic, jakby nic się nie działo. Po jakichś dziesięciu minutach zaczęła się zastanawiać, co tak smierdzi (jedna rakieta zaśmierdza ałą klasę), a my nie wiemy oczywiście, wszyscy zdziwieni, a niektórzy mówią, że śmierdzi jakby ktoś coś palił ( ). Za jakiś czas wyszła, to my jeszcze ze dwie odpaliliśmy. Jedna naprawdę wystraszyła kolegę, bo przeleciała mu 2cm od twarzy, zostawiając przecudnej urody ślad z dymu jak wyrzutnia rakiet w q3. Po jakims czasie ona znowu wchodzi: No bez żartów, ktoś tu chyba coś palił?. Mieliśmy z niej niezły ubaw, całe sytuacji nie da się tak opisać, żeby mieć takie przeżycia, jak ja wtedy.
Ale się rozpisałem. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
eltopsj
|
Wysłany: Czw Cze 26, 2003 7:51 pm Temat postu: Rakieta zapałkowa |
|
|
Ale to nie była fizyka, jak zrozumiałem . No co Yetihehe, zawsze jest dodatkowa adrenalina, nawet przy odpalaniu takich mikrorakietek, nieprawdaż? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2003 7:14 pm Temat postu: |
|
|
To była przedsiębiorczość . Byłem bardzo przedsiębiorczy z tymi rakietkami. Narysowałem sobie na kawałku folii siatkę z prostokątów 2x6cm i wycinałem. Doszedłem z nimi do wprawy, najpierw zaginałem z brzeżku i wkładałem tam łepek i kijek od zpałki, potem to obkręcałem dookoła kijka i po wyjęciu z kijka obkręcałem na wyrzutni. Potem do kubeczka i następnego dnia do szkoły _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
eltopsj
|
Wysłany: Pią Cze 27, 2003 11:15 pm Temat postu: Rakieta zapałkowa |
|
|
No to teraz tylko rozpocząć produkcję
Pozdrawiam. I już nie mordujmy tego tematu. Dosyć. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
DeTonix
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2003 11:44 pm Temat postu: Fajny sklepik |
|
|
Do Eltopsj) Troszkę to i moze nie na temat, ale w małym fajnym sklepiku po schodkach lubię się często zaoptrywać w ruzne drobiazgi np:20 * 0,125 W 5om A co z nimi robię to widać na lewo _________________ Memento Mori................ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
eltopsj
|
Wysłany: Pon Cze 30, 2003 8:58 am Temat postu: |
|
|
No tak, to już teraz wiem dlaczego kupujesz tych "rezystków" troszkę więcej
Pozdrówka. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon Cze 19, 2006 2:36 pm Temat postu: |
|
|
nie moge zrealizowac pomyslu z rakieta pszez eltopsj robimy to co na rysunku ale caly sie zapala chyba cos nie tak ze szczelnoscia pls powiedzcie co mam zrobic jakis taktyke moze mi podajcie jak to sie sklada |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|