Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KML

|
Wysłany: Nie Sie 10, 2003 2:02 pm Temat postu: Rakieta wodna |
|
|
Witam.. ostatnio zainteresowałem się Rakietami wodnymi...
http://www.dph.com/vidroc/Vidroc_flights/Gator_Launcher.avi <- suuuper filmik
wykonanie bardzo proste... tyko mam maly problemix... a mianowicie.. jak cosik takiego odpalić na odległość ?
Pozdrowionka.. KML _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Nie Sie 10, 2003 8:39 pm Temat postu: pneumatycznie |
|
|
Kłaniam się pięknie
Woda + spr powietrze, awięc i odpalenie powinno być na spr powietrze  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Nie Sie 10, 2003 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Gdzieś mi sie zagubił link ale było tak:
zawór z wentyla od bezdetkowej (uciety w miejscu zaczecia się rozszerzenia) start nastepował w momencie gdy ciśnienie w butelce pozwoliło na "wyrwanie" wentyla z korka butelki (w korku jest wywiercony otwór ciut mniejszy od srednicy wentyla). Rakieta pompowana pomka akumulatorowa - taka z CARROFURA - więc jest możliwośc zdalnego załączania.
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Pon Sie 18, 2003 12:48 am Temat postu: |
|
|
Witam... Dziś zrobiłem rakiete (0,5l) i "launch pad'a", rakieta zwalniana gwoździem na sznurku...jeszcze nie odpalałem ale jutro... ładowane bedzie oczywiście wodą i (nie jak w standardzie powietrzem) tylko CO2 z butli:) ( Rodzice mają Pub i dorwalem butle z gazem do piwa, jutro tylko manometr, zawór i jedziemy z koksem )
Pozdrowienia, KML
PS jeśli ktoś ma doświadczenia w tym kierunku prosze o wypowiedź. _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pon Sie 18, 2003 8:44 am Temat postu: |
|
|
mały problem polega na tym że CO2 rozpuszcza się w wodzie, a dla dobrego odlotu potrzebne jest dość stałe ciśnienie. Chociaż z drugiej strony napęd na bombelwasser ( wodę sodową ) może być ciekawy.
Czasami przy otwieraniu butelek z napojami wychodzi niezła fontanna.
Nie przesadzaj tylko z ciśnieniem! Pozdrówka! _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Sie 18, 2003 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Moja siostra upuściła kiedyś butelkę 2l sprite'a, którą merdała idąc przez ok 1km. Butelka upadła na korek i przesunęła się po ziemi o 3m. Pewnie byłoby i z 5, ale już uderzyła w murek. Gdyby było tam mniej sprite'a, to by pewnie lepiej poleciała, ale wiadomo, że jak jest za dużo wody, to nie poleci. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JoY
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2003 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Hello
Cos mi sie przypomnialo propo tej butelki... Kiedys niosac ze sklepu 2l 7up merdalem ja na wszystkie strony nie wiedzac czemu nawet. Gdy zaszlem do domu niechcacy upuscilem butelke na kant ciezarka ( podstawa ) Butelka poleciala przez caly pokoj oprozniajac swoja zawartosc.... Fajna byla fontanna :>.
Kermit a rostwor nasycony co2 i dales sie nie rozpusci. _________________ Jeszcze zyje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pon Sie 18, 2003 9:40 pm Temat postu: |
|
|
a za to ja wiem co można dać za ładunek ocet + soda = dwutlenek węgla
i mamy ekstra ciśnienie tylko trzeba ustalić proporcje ja się nie bawiłem w takie rakietki ale za to w armaty na dwutlenek węglą a oto przepis (butelka najlepiej po szampanie napełniona octem potem bierzemy sodę taką kucheną zawiemy w ręcznik papierowy jedan raz czyli jedna warstwa skręcamy to wrzucamy do butelki mamy kilka sekund na włożenie korka z korka takiego do wina) ale mugł by ktoś dać do tego zapalnik (najlepiej rysunek nawet byle jaki) i jaką butelkę najlepiej zastosować |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pon Sie 18, 2003 10:01 pm Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
JoY napisał: |
Kermit a rostwor nasycony co2 i dales sie nie rozpusci. |
Toż "BOMBELWASSER" albo Sodowa woda to jest nasycony pod określonym ciśnieniem roztwór CO2 w wodzie. Zawiera kwas węglowy, a więc CO2 jest częściowo związany chemicznie z wodą. Niemniej przy gwałtownym obniżeniu ciśnienia następuje wydzielanie CO2 z roztworu głównie, a później rozkład H2 CO3 z wydzieleniem CO2.
Pozdrówka dla wszystkich  _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MAD

|
Wysłany: Sob Sie 23, 2003 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Rakietka z butelki 0,5l napompowana pompką rowerową leci jakieś 5m. A na kąkórcie złorganizowanym pszes "Młodego Technika" rakiety z kevralu latały na 120+m. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 11:06 am Temat postu: |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Sob Maj 20, 2006 7:26 pm Temat postu: |
|
|
O rakietach wodnych jest opisane w książce Młody modelarz rakiet P Elszteina tam można poczytać  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|