Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ksard
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 10:24 am Temat postu: Małopolskie spotkanie rakietowców - Maj 2006 |
|
|
Witam serdecznie
13 maja 2006 roku spotkali się na poligonie członkowie naszego Forum oraz inni entuzjaści modelarstwa rakietowego z Krakowa .
W imprezie uczestniczyli (od lewej na zdjęciu):
Kacper, Zombek, YagYelskY, Paulina, Agnieszka, Jaskiniowiec, Mały Gabrysia, Ksard, Marek.
Tutaj można zobaczyć fotki z wyprawy autorstwa Jaskiniowca
Mam nadzieję, że każdy z uczestników napisze kilka słów na ten temat w tym dziale.
Pozdrowienia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Luk

|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 4:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Zdjęcia fajne tylko szkoda że nie ma więcej z samego startu rakiet.
Czekam na zdjecia z lotu Powiewa i czy udalo sie w końcu nakręcić film OSZ no i moze udało sie także przekroczyć predkość dźwięku bo z teoretycznego punktu widzenia Powiew był do tego zdolny. No i oczywiście czekam również na film z lotu rakiety Lacerta. Ztego co widac na zdjęciach rakieta ta powróciła cała na ziemię co mnie bardzo cieszy.
Pozdr.Luk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartosz J.

|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Widzę, że udało Wam się zorganizować niezłą ekipę i dość duży (jak na nasze realia) nieformalny zlocik... Na pewno nie obyło się bez mocnych wrażeń: explozji silników, twardych przyziemień i jak widzę w pełni udanych lądowań Gratuluję zgrania i organizacji (BHP wzorowe . Oczywiście z niecierpliwością czekam na szczegółowe relacje ze startów wszystkich rakiet i kolejnej dokumentacji (szczególnie interesują mnie oczywiście loty Lacerty i Powiewa).
Życzę kolejnych takich działań na jak najszerszą skalę
pozdrawiam serdecznie
Bartek _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Zwracam uwagę na ostatnią fotkę w galerii, a dokładniej na suwaczek na dole. Ostatnia fotka to panorama 360 stopni. Mozna zobaczyc "poligon" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Wto Maj 23, 2006 7:53 am Temat postu: Rakietowe szlaki |
|
|
Witam
Zapraszam do obejrzenia relacji fotograficznej z ostatniej imprezy modelarzy krakowskich, autorstwa Marka Nickel
"Rakietowe szlaki".
Fot. Grupa krakowska
Pozdrawiamy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek
|
Wysłany: Wto Maj 23, 2006 1:48 pm Temat postu: |
|
|
Znamy sie tylko z widzenia...
Podziwiam, że tak sprawnie się organizujecie. Może za jakiś czas odrodzi się na poważnie modelarstwo rakietowe w Polsce. Kto wie może za kilka lat z łezką w oku wspominać się będzie te pionierskie czasy.
Fajnie, że pojawiła się równiez płeć piękna, kobiety potrafią wprowadzić zupełnie inne emocje do modelarstwa /i nie tylko/
pozdrawiam
wojtek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sro Lip 05, 2006 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Trochę po czasie, ale "ukazał" się materiał z małopolskiego spotkania rakietowców. Jest to filmik 22 minutowy w formacie DVD, zawierający zdjęcia i filmiki z imprezy. Całość zmontowana przez Małego. Podejrzewam, że to pierwszy tego typu materiał wśród forumowiczów, jeśli nie w Polsce.
Jeśli są osoby zainteresowane otrzymaniem takiego filmiku, to pisać do mnie na maila. Na bierząco będę kopiował i wysyłał ten materiał. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pon Gru 18, 2006 9:40 am Temat postu: Tego jeszcze nie było |
|
|
Uwaga - tego jeszcze nie było !!!
Teraz możecie oglądać ten reportaż bezpośrednio na stronie internetowej.
Zapraszam tutaj
Trochę późno, ale lepiej niż ....
Zapraszam i głosujcie !  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Gru 19, 2006 1:55 pm Temat postu: |
|
|
Tylko pozazdrościć ekipy, widzę, że zlot bardzo udany była jakaś część nieoficjalna – integracyjna
Do kolegów mających słaby net, którym google filmy słabo idą można sobie ściągnąć za pomocą strony http://keepvid.com/
Pozdrawiam Sylwek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 12:57 pm Temat postu: IV spotkanie rakietowców z Małopolski |
|
|
Witam
Kolejna, druga już relacja filmowa tym razem z październikowej wyprawy na poligon. Trochę późno, ale myślę, ze warto.
Autorem reportażu jest oczywiście niezastąpiony MalyRo.
szczegóły tutaj
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Witam
29 kwietnia 2007 odbyło się kolejne spotkanie rakieciarzy z Krakowa (i nie tylko ). Uczestniczyli: Mały, Ksard, Jaskiniowiec (czyli "RoXaN"), Pinot, YagYelskY, Marek (fotograf), Gabriela, Agnieszka, Mateusz.
Przygotowano 8 rakiet, ale odbyło się 9 startów (jedna z rakiet odbyła 2 starty). Modele Ksarda: Maxi Alpha, Starburst, TRIStar, Delphin2. Modele YagYelskYego: Paulina1 oraz Paulina2. Model Małego: Trymaks. Oprócz tego startowała rakieta dwustopniowa skonstruowana siłami "RoXaN", czyli rakieta TurGil. Dodatkowo obyły się 2 testy silników. Relację zdjęciową można obejrzeć na stronie Ksarda, czyli TUTAJ
A teraz filmiki:
Test silnika YagYelskiego
Próba silnika Małego
Start rakiety Delphin
Start rakiety Starburst
start rakiety Trymaks
start rakiety Paulina
start rakiety TRIStar
drugi start rakiety TRIStar
start rakiety Paulina2
opadanie na spadochronie rakiety Paulina2
start rakiety TurGil
Jak widać na filmikach, impreza w sensie startów i lotów nie należała tym razem do szczególnie udanych. Ale to zawsze przynosi ze sobą nowe obserwacje i wnioski. Szcewgóły myślę że zostaną opisane (lub nie) przez konstruktorów. Pewną ciekawostką jest rakieta TurGil, jako że została zbudowana prze 2 różne osoby i była jak na razie chyba najbardziej zaawansowanym modelem. zawierała kamerkę, dwa człony elektroniki, dwa stopnie, dwa spadochrony. Istotnym doświadzceniem było wykorzystanie po raz pierwszy szynowej wyrzutni.
Pozdrawiam....
Ostatnio zmieniony przez jaskiniowiec dnia Nie Maj 13, 2007 11:33 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Kurcze ale wam zazdroszczę MOgę wiedziec gdzie sie to odbylo?? _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2007 8:40 pm Temat postu: |
|
|
jaskiniowiec napisał: | ... impreza w sensie startów i lotów nie należała tym razem do szczególnie udanych. |
Zgadza się - pozostał lekki niedosyt. No, ale nasze modele są rakietami eksperymentalnymi i w pewnym sensie są one niepowtarzalne. W każdej rakiecie dokonuje się zmian, a nie wszystkie one mogą być trafne.
Tym razem generalnie zawiodły układy odzysku, bo silniki działały OK.
Najważniejszy jednak cel został osiągnięty - spotkaliśmy się już szósty raz.
Dodam jeszcze, że znamy powody niepowodzeń i z tego wyciągniemy wnioski na przyszłość.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 5:23 am Temat postu: |
|
|
Czy mi się wydaje czy ktoś ignoruje moje pytanie? Szukam dobrego poligonu niedaleko krakowa oprocz pustyni błędowskiej Nikt nie pomoże? _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
teesq
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Jacek R. napisał: | Czy mi się wydaje czy ktoś ignoruje moje pytanie? Szukam dobrego poligonu niedaleko krakowa oprocz pustyni błędowskiej Nikt nie pomoże? |
jest dosc fajny poligon przy miecie bukowno blisko olkusz wyrobisko po starej piaskowni jakies 35 km od krakowa |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 5:46 am Temat postu: |
|
|
Rozumiem że bliżej od Pustyni?? Zobaczymy, może warto Dzięki wielkie! _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|