Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kokos
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 1:22 pm Temat postu: HODOWLA KRYSZTAŁÓW |
|
|
Czy ktoś z forumowiczów zajmował się hodowlą kryształów Jeżeli tak to jakiej soli wżywał I jak dokładnie to robił Ja dziś próbowałem z ałunu glinowego, efekty nie oszałamiające |
|
|
Powrót do góry |
|
|
CTX Gość
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Proponuję zacząć od CuSO4*5H2O. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 4:38 pm Temat postu: |
|
|
A nie wiesz, że to wymaga czasu? jak dzisiaj zrobiłeś rozwtór, to nie możesz teraz mieć oszałamiających wyników.[/b] _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 5:05 pm Temat postu: |
|
|
Ja robie ze zwykłej soli kuchennej roztwór stoi już ze 3 miesiące ale efekty słabe kryształy 5 x 5 mm a stoją w dosyć zimnym pomieszczeniu _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 5:53 pm Temat postu: |
|
|
Sól kuchenna to jeden z gorszych przypadków, akurat z niego każą na lekcje (zadanie domowe) robić kryształy. A jest mała róznica rozp. między 100 za 20*C, ciężko uzyskać dobre kryształy NaCl. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
v-21
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 6:27 pm Temat postu: |
|
|
piekne kryształy szczawianu powstaja w kapielach cjankalicznych... [galwanizernie] rozmiarów kilku cm ....
jesli chodzi o nacl to fdasie wychodowac idelny kryształ [szescianik] ale wymaga to pracy i cierpliwosci ale efekt jest wart zachodu _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kokos
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | A nie wiesz, że to wymaga czasu? jak dzisiaj zrobiłeś rozwtór, to nie możesz teraz mieć oszałamiających wyników. |
Ałun glinowy ma dużą różnicę rozpuszczalności względrm temperatury Ja zrobiłem nasycony roztwór w temperaturze 100* C i schłodziłem wkładając kryształek do zapoczątkowania krystalizacji. Małem termometr w roztworze więc znałem temperaturę.
Na Cl ma małą różnicę rozpuszczalności względem temperatury Sękowski pisze o tym w bazarze chemicznym. Różnica pomiędzy 100* C, a 20* C wynosi 4,1 g w roztworze zrobionym w 100 ml wody. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kokos
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 6:50 pm Temat postu: |
|
|
Ach zapomniałem Czy ktoś mógłby napisać jaki kolor mają inne ałuny |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kacper
|
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Baaaaaaaaardzo duże kryształy powstają z tiosiarczanu sodu (chyba utrwalacz do zdjęć) można wyhodować w parę dni całkiem duże kryształy a w kilka tygodni to gigantyczne ja wyhodowałem kryształ o wadze 253g niestety jest bardzo higroskopijny i gdy jest wilgotne powietrze powierzchnia się trochę rozpuszcza a jak wyschnie to się robi białe a nie przeźroczyste. hodowałem go w słoiku przez 3 tygodnie. Bardzo dobrze się rozpuszcza w wodzie ale w temperaturze powyżej 48*C rozpuszcza się w swojej wodzie krystalicznej.
Kiedyś podczas ochładzania nasyconego roztworu azotanu amony wyszły mi kryształki w kształcie igieł modrzewia wszystkie identyczne i wyglądały trochę jak makaron ryżowy bo były elastyczne przez kilkanaście minut. Można było lepić kulki a kryształki się nie łamały tylko wyginały |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ander
|
Wysłany: Pon Mar 20, 2006 6:12 pm Temat postu: |
|
|
ciekawe kryształki powstają i to bardzo szybko z nadchloranu baru-słupki . azotan baru też daje ładne pryzmatyczne kryształki, aczkolwiek mniejsze i trudniejsze. z tego co próbowałem to siarczan chromu? i bromek potasu-regularne też dają niezłe wyniki- nie znam się na krystalografii ale każda z tych substancji daje inne kryształy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
nx-01 && ( 2-gie ostrzeżenie )
|
Wysłany: Czw Maj 11, 2006 10:42 pm Temat postu: |
|
|
nie wiesz to czeba tak zrobic: wlej pewnego roztowu do sklanki (lub innego naczynia) z woda wlej tego tak duzo az roztwor bedzie przeszyczony( oznacza to ze juz wiecej sie w wodzie nie rospusci i juz lerzy cos na dnie) potem zostaw go na parapet w slonczu po okolo 2 tygodniach zauwazysz ze wody nie ma a wrzedzie dookola naczynia osadzil sie osad; to jest wlasnie ta sol ktore zes rospuscil. teraz jescze podam ci ladne i fajne rzecy ktorze sie fajnie krystalizuje:
NaCl: bialy (wyglada jak snieg)
KMnO4: fioletowy
CuCl: zielony
CuSO4: niebieski
Cu(NO3)2: niebieski
FeCl3: zolty
FeBr3: czerwony
CuBr2: czerwony
jakby ktos chcial sie dowiedziec o innych kolorach (lub innych solach) to prosze wyszylac na moja skrzynke odbiorcza |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 12:09 am Temat postu: |
|
|
_________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
CTX Gość
|
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 8:23 am Temat postu: |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
nuclear
|
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 4:10 pm Temat postu: |
|
|
ja mam inny pomysl
1urzywajac roztworu siarczanu miedziowego pieciowodowego(siny kamien)
wychodza piekne krysztaly o regularnych ksztaltach _________________ <---- CHOLERA WIE |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Pią Maj 12, 2006 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Nie ważne ilowodny. I tak najpierw będzie trzeba go rozpuścić.
Poza tym było 3 posty wyżej. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bartosz J.
|
Wysłany: Sob Maj 13, 2006 4:30 pm Temat postu: |
|
|
a co powiecie na gwaltowne ochlodzenie w zbiorniku z woda NaCl w postaci plynnej (temp. top. ok. 800 C)
pozdrawiam _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
nx-01 && ( 2-gie ostrzeżenie )
|
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 9:54 am Temat postu: |
|
|
to jest tak: jak mas ciepla wode to wieczej mozna rozpuscic a wiec kiedy sie ochlodzi ten roztwor to automatycznie zaczyna sie krystalizacja bo juz wiecej w wodzie sie nie rospusci to tylko przyspiesza ten process |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 12:22 pm Temat postu: |
|
|
Inteligencja....
A widziałeś roztwór wodny o temeraturze 800*C ?
Poza tym różnica rozpuszczalności NaCl / 100g wody to ok 2g (0-100*C) więc praktycznie mniej niż nic.
Bartosz: nie wiem jak sobie wyobrażasz to chłodzenie, ale spodziewam się, że wyszła by Ci szklista masa rozpuszczalna w wodzie, ale z matową powieżchnią. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
CTX Gość
|
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Szpaner, zależy w jakim ciśnieniu. Takie cos mogło by dać nawet ciekawy efekt. Tylko weź to zrób... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Nie Maj 14, 2006 12:36 pm Temat postu: |
|
|
wiem, że zależy od ciśnienia, ale nie sądzę, żeby był w stanie wytworzyć odpowiednio wysokie, by woda o t 800*C była cieczą.
Więc pominąłem tą opcję. Tym bardziej, żę pytanie było o stopiony NaCl, a nie o jego r-r _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|