Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mag32
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 4:37 pm Temat postu: Baloniki Wodorowe |
|
|
Witam.
Nie jestem chemikiem i niewiele już pamiętam z lekcji w szkole.
Potrzebuje informacji na temat pozyskiwania Wodoru przez Elektrolizę Wody.
Oczywiście wiem, że wystarczy prąd stały 2 elektrody Dodatnia i Ujemna do osolonej wody i z Elektrody Ujemnej będzie wydzielał się Wodór a z dodatniej Tlen. To mniej więcej tyle.
Ale, jak obliczyć ile tego wodoró i w jakim czasie się wydzieli, jakie trzeba mieć informacjie i z jakich wzorów skorzystać.
Pewnie ważny będzie prąd przepływający przez elektrody, napięcie na elektrodachi ich powierzchnia, ale również stopień nasycenia roztworu solą.
Jak to policzyć ?
Po co mi to ?? Chcę napełnić 3 balony Meteo Wodorem własnej produkcji, i za ich pomocą wysłać urządzenia łącznościowe i telemetryczne na durzą wysokość.
Uprzedzając niektóre odpowiedzi, zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa i znam zasady zachowania się i wogóle BHP.
Pozdrawiam, może ktoś mi pomoże z tym problemem ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
menorzinho
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 4:48 pm Temat postu: |
|
|
dam ci rade:
lepiej nieotrzymywac wodoru przez elektrolize wody. lepiej zrobic to przez reakcje glinu z naoh i h2o, wydzieli sie sporo wodoru w szybkim czasie
pozdr _________________ 25 g opłatka i 20 ml wina ulega przemianie w ciało Chrystusa. Ile wydzieli się dżuli ciepła? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mag32
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 4:51 pm Temat postu: |
|
|
Też o tym czytałm jednak jest pewne Ale.
Mianowicie, nie mam żadnego z tych składników, ani nawet nie mam pojęcia skąd je wziąść, a na elektryce i elektronice znam się na tyle dobrze, aby sobie poradzić z elektrolizą, jednak nie wiem jak sie to liczy.
Chyba że mi jeszcze napiszesz skąd wziąść te składniki i w jakich proporcjach oraz jak to wszystko przygotować.
glin, czyli Aluminium ale pewnie takie z puszek czy profili się nie zabardzo nadaje ? może proszek glinowy ? skąd to wziąść iza ile ?
naoh skąd to wziąść ? i co to jest, rozumiem że jakiś kwas.
woda pewnie też destylowana.
Ile się wytworzy wodoru i w jakim czasie ??
Ostatnio zmieniony przez mag32 dnia Pon Kwi 24, 2006 4:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
PIRO_TECH
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 4:53 pm Temat postu: |
|
|
A poco ci te balony z wodorem bo coś mam złe przeczucia _________________ Usuwam się z forum ... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mag32
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 4:54 pm Temat postu: Re: Baloniki Wodorowe |
|
|
mag32 napisał: |
...
Po co mi to ?? Chcę napełnić 3 balony Meteo Wodorem własnej produkcji, i za ich pomocą wysłać urządzenia łącznościowe i telemetryczne na durzą wysokość.
...
|
Tak napisałem na początku. Po to mi balony z Wodorem. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
PIRO_TECH
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 4:59 pm Temat postu: |
|
|
OOOO to sporo tego wodoru będzie trzeba _________________ Usuwam się z forum ... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mag32
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Dlatego pytam jak to policzyć.
Jeden Balonik ma pojemność 180 ltr. A chcę osiągnąć pułap 500 do 1000 m ze sprzętem. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
menorzinho
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 6:18 pm Temat postu: |
|
|
chyba prosciej byloby kupic wodor/hel glin to moze byc zwykla folia aluminiowa, woda kranowka a naoh to kret do rur _________________ 25 g opłatka i 20 ml wina ulega przemianie w ciało Chrystusa. Ile wydzieli się dżuli ciepła? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
NBT
Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 8:32 pm Temat postu: |
|
|
życzę powodzenia 180l wodoru... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasterz
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 8:36 pm Temat postu: |
|
|
No ja bym tez kupił
reakcja tak wygląda
2Al+2NaOH+6H2O>>2Na[Al(OH)4]+3H2
czyli z 54g glinu i 80g wodorotlenku sodu otrzymujemy 73,2dm3 H2 opłacalne?? tak średnio ja bym kupił bo ta rekacja na takie ilości prosta ie jest.w dodatku egzotermiczna. Ciężko ją kontorlowac na taką skalę |
|
|
Powrót do góry |
|
|
julex
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Żeby oszacować czas napełniania balonu, wystarczy zmierzyć natężenie płynącego przez elektrolizer prądu (przy założeniu, że jest stały w czasie). Można je teoretycznie obliczyć, ale to trudne rzeczy --- jeśli jesteś zainteresowany, poszukaj o przewodnościach właściwych, wyznaczaniu oporu metodą czterech sond, a na koniec o drugim prawie elektrolizy Faradaya.
Chyba nie warto ; pewnie wyjdzie że potrzeba straszliwej energii.
Łatwiej metodami chemicznymi (ta z aluminium jest naprawdę prosta, a odczynniki do niej znajdziesz w każdym sklepie).
Pozdrawiam,
julex
PS. 'wziąść' to wymienia się na 'wzięłem'? _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 8:54 pm Temat postu: |
|
|
OFF TOPIC:
Julex wydaje mi sie ze długo nie pisałes ..Powróciłes ?
Pozdrawiam
ps. Pozniej usuncie mojego posta
ps2. Wiem to nie powinno mnie obchodzic bo sie nie znamy itp.
Ale twoje posty były pełne wiedzy itp.(fajnie by było sobie poczytać) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kokos
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 9:19 pm Temat postu: |
|
|
o ile się nie mylę to kret do czyszczenia rur i alumimium np folia
acha i chyba (z lekch chemii) metal w kwasie siarkoiwym |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szpaner
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 9:31 pm Temat postu: |
|
|
kokos napisał: |
acha i chyba (z lekch chemii) metal w kwasie siarkoiwym |
nie ma kwasu siarkoiwego.
Ale moze być praktycznie każdy kwas. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
kokos
|
Wysłany: Pon Kwi 24, 2006 9:34 pm Temat postu: |
|
|
w siarkowym
sorry |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 7:07 am Temat postu: |
|
|
jasne biegne marnowac H2SO4 i Mg dla paru l wodoru _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
DeTonix
|
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 8:20 am Temat postu: |
|
|
Witam...
Na wstepie pozdrawiam Juleksa, jednego ze Starej Gwardii, z forum jest prawie od poczatku....,
Wodór - marzenie każdego 10 latka, też ten okres przechodziłem wieeele lat temu.
Po 1: jaką mase moze unieść - (zrównowazyć ) 1 dm3 wodoru H2 ?
Na to pytanie nie potrafił mi odpowiedzieć nauczyciel z 6 klasy podstawówki, później wspólnie doszliśmy do wniosku , korzystająć z ....prawa Archimedesa ze będzie to około 1,3 grama , czyli to zwykłych oszacowań : Jeden litr wodoru uniesie na niski pułap około 1 gram masy.
Pozostało pozyskanie tego szlachetngo gazu:
Podobnie jak nasz pytający jako domorosły elektronik-elektryk chciałem to uczynić w procesie jakby się wydawało prostej elektrolizy wody....
Nie będe tłumaczył co i jak - odsyłam do książek chemicznych i fizycznych - wnioski:
-żeby proces przebiegał z sensowną wydajnością ( pare godzin) muszisz dysponować źródłem prądu stałego o napięciu 5 -10V i wydajności pradowej 30 -50 A, nie musze tłumaczyć jak się mocno grzeją nawet w miare grube przewody , i ta wszedobylska korozja wszystkiego co tylko może korodować (najgorsza na stykach). Nawet najlepszy elektrolit także się grzeje.
- elektrolit , tylko KoH lub elentualnie NaoH - czyli popularny Kret do rur, nie musze ostrzegać ze jego mocny 20 -30 % r-r jest silnie żrący a gdy to jeszcze się ogrzeje to...ho-ho "strach się bać" uwaga też przy rozpuszczaniu.
- teoretycznie mozna też stosować niektóre kwasy i sole ,ale wtedy nie przeskoczymy ( w domowych warunkach ) korozji elektrod, a i tak najlepszą przewodność daje nam właśnie Na0H,K0H.
ELEKTROLIZER: przy takim elektrolicie wystarczą elektrody z zwykłej nieocynkowanej blachy stalowej do nabycia w każdyn „żelaźniaku” o powiezchni co najmiej 1 dm2 na każde 15A, zauwarzycie jak "bąbelki" gazu nieźle izolują elektrody, wyprowadzenia najlepiej zrobić z grubego drutu stalowego - nie pchać miedzianych czy lutowanych przewodów do elektrolitu. Jako obudowy do elektrolizera najlepsze jest duże naczynie miska szkalna z uwagi na znaczący wzrost tempem, lub plastykowa.
I najważniejsze system separacji i odprowardzania gazów.
Nie musze tłumaczyć że na jednej elektrodzie wydziela się tlen a na drugiej wodór i pod zadnym pozorem nie radze ich mieszać, Osobiście używałem systemu z dwoma dużymi 3 litrowymi butelkami szkalnymi z odciętym dnem, ale warunkowało to za duże oddalenie lekektrod, wiec lelektrody ( w 2 wersji) były ze sobą skręcone śrubami na izolujących podkaładkach i stanowiły zespół, zaś pozyskanie gazu sanowiła palstykowa pregroda i fantazyjnie ukształtowane odbieralniki, ale dzięki temu odstep pomiedzy elektrodami spadł do 15 mm przy zachowanej separacji gazów.
Wniosek nasuwa się jeden - nie polecam tego sposobu pozysku wodoru....jest w bremw pozorom mało wydajnu i złozony.
Najprościej uzyć roztwory NaoH (kreta do rur) i pocietej rolki folii aluminiowej) - uwaga reakcja wraz ze wzostem temp sie rozpędza.Trzeba być przygotowanycm na chłodznie całości ewentualnie rociecznaie wodą . i znowu najleszy jest szczelny metalowy pojemnik z odprowadzneim gazu.
Pozdrawiam _________________ Memento Mori................ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Qba
Dołączył: 04 Lut 2003 Posty: 104 Skąd: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 1:40 pm Temat postu: |
|
|
No to kożystając ze sposobności to ja też pozdrawiam Julexa Myslałem, że nie bedziesz wracał na forum, a tu jednak
PS Jakbyś mnie nie kojażył, to widzieliśmy sie na olimpiadzie ostatnio Jak browarkowałeś z Tomkiem
Pozdro _________________ Qba |
|
|
Powrót do góry |
|
|
julex
|
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Witam i pozdrawiam wszystkich... miło wrócić, gdy jeszcze nie wszyscy mnie zapomnieli A że jakoś ostatnio zatęskniłem za piro... postanowiłM wrócić!
W kwestii wodoru DeTonix napisał chyba wszystko. Ale mag32 - nawet jeśli rozpracujesz już technologię, odradzałbym takie zabawy. Jeśli odpalisz zwykły balonik z wodorem, wydepiluje Ci rękę; ale 180l to byłby kataklizm, a przecież wystarczy iskra ze swetra.
Wspomnij Hindenburga
Pozdrawiam,
julex _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 9:42 pm Temat postu: |
|
|
hmm zdaje sie jednak ze dopoki masz sam wodor wszystko ok ale jak masz wodor i tlen to juz gorzej |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|