Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
da_domb

Do³±czy³: 28 Wrz 2003 Posty: 5 Sk±d: podlasie
|
Wys³any: Pon Lis 03, 2003 5:34 pm Temat postu: Jak otrzymaæ Dekstrynê ? |
|
|
Cze¶æ
W puszce po konserwie na kuchence elektrycznej pra¿y³em m±kê ziemniaczan±. Czê¶æ mi sie zwegli³a, a reszta zarumieni³a (lekki br±z, be¿ czy jak kto woli). Te rumiane przesia³em, i sie pytam czy to dekstryna??
Po dodaniu ma³ej ilo¶ci wody robi siê jakby ciastolina czy cos takiego a jak da siê wiêcej wody to p³yn w kolorze kawy z mlekiem.
Pozdrawiam _________________ fire wall |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pon Lis 03, 2003 10:11 pm Temat postu: |
|
|
K³aniam siê piêknie
No jasne, ¿e dekstryna!
jak dasz nie za du¿o wody ani nie za ma³o to wychodzi idealny klej do klejenia rakiet. Sam takim klejê i dekstrynê te¿ przez pra¿enie m±ki ziemniaczanej uzyskujê, ale nie jest to takie proste i ³atwe. Je¶li kto¶ nie wierzy to niech sam spróbuje zrobiæ tak, ¿eby nie spaliæ, a przyrumieniæ.
Mieszaæ trzeba ! mieszaæ  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zbig-zbig

Do³±czy³: 09 Pa¼ 2003 Posty: 15 Sk±d: znienacka
|
Wys³any: Sro Lis 05, 2003 6:43 pm Temat postu: Dekstryna |
|
|
Sam mam z tym problem. Mam prosbe aby najlepiej Kermit opisal krok po kroku co i jak z ta dekstryna. Pisales ze dekstryna jest lepsza od np wikolu, jest to tez skladnik wielu mieszanek. Wiec Kermit nie daj sie juz prosic........ pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pietruszkin

Do³±czy³: 21 Mar 2003 Posty: 188 Sk±d: /dev/null
|
Wys³any: Sro Lis 05, 2003 6:54 pm Temat postu: |
|
|
Kurde, ludzie czytajcie forum. Aby uzyskaæ dekstrynê trzeba skrobiê wygrzewaæ w temp. 210*C! _________________ ﺖ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Lis 05, 2003 8:12 pm Temat postu: |
|
|
Dekstryna dobra jest jako sk³adnik nie których mas piro. Do budowy SR ( glównie tuleje ) uzywaæ radzê wikolu. Dekstryna po wyschniêciu w obecno¶ci wody na nowu "puszcza" a wikol nie
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Czw Lis 06, 2003 4:28 pm Temat postu: dX |
|
|
K³aniam siê piêknie
To siê zgadza dekstryna pu¶ci pod wp³ywem wilgoci ,ale czy to taka wada
Co do wykonania dekstryny, to nie wytrzymaliby¶cie prawdopodobnie szczegó³owego opisu wykonania. Zanudzi³bym zresztê ca³e towarzystwo , a chyba ka¿dy sam mo¿e wykazaæ siê pomys³owo¶ci±.
Polecê jedynie zastosowanie p³askiego naczynia ( typu patelnia suchego i czystego koniecznie, oraz p³askiej ³opatki metalowej lub drewnianej do mieszania )
Krytycznym momentem jest pocz±tkowe nagrzewanie, kiedy w m±ce kartoflanej jest jeszcze wilgoæ. je¶li siê za mocno przygrzeje na pocz±tku to siê wszystko zkrochmali ( dos³ownie i mog± wyj¶æ gluty )
Restê pozostawiê Waszej cierpliwo¶ci i ¿adzy poznania  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lis 07, 2003 8:19 am Temat postu: |
|
|
zbig-zbig napisa³: | ...A wikol nie jest tez odporny na wilgoc, jest wodorozcienczalny. |
Ale po wysuszeniu spróbuj jego rozpu¶ciæ
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Pi± Lis 07, 2003 3:12 pm Temat postu: klej |
|
|
Klaniam siê piêknie
Wikol jest klejem emulsyjnym
To znaczy jest wodn± dyspersj± nierozp[uszczalnego w wodzie octanu celulozy bodaj¿e. Czyli jak jest w postaci emylsji to mo¿na go wod± rozcieñczyæ, ale po wususzeniu woda ju¿ jego nie ruszy  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Loss Bandit
Do³±czy³: 13 Kwi 2005 Posty: 26
|
Wys³any: Pi± Kwi 29, 2005 12:59 pm Temat postu: Re: klej |
|
|
kermit napisa³: | Klaniam siê piêknie
Wikol jest klejem emulsyjnym
To znaczy jest wodn± dyspersj± nierozp[uszczalnego w wodzie octanu celulozy bodaj¿e. Czyli jak jest w postaci emylsji to mo¿na go wod± rozcieñczyæ, ale po wususzeniu woda ju¿ jego nie ruszy  |
wikol jest dyspersj± wodn± octanu winylu. daje spoiny ma³o elastyczne i po wyschniêciu w miare odporne na wodê. pod wp³ywem d³ugiego dzia³ania wody mo¿e spêczniêæ. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
macmaciek
Do³±czy³: 09 Sie 2005 Posty: 23
|
Wys³any: Sob Sie 13, 2005 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Na forum bylo juz o tym pisane jak zrobic dekstryne(w temacie o lontach)
Ja sam przed chwila przetestowalem pewien sposob ktory ktos tam podal.
0,5h w piekarniku 220*C z termoobiegiem. Otrzymalem jasnobrazowy proszek ktory po rozp. w wodzie daje kleista mase(to chyba dekstryna).
Jest jeszcze sposob hydrolizowania z uzyciem elektrolitu, dla zainteresowanych odsylam do w/w tematu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CTX Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sie 13, 2005 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Kermit mówil ze powstaj± na pocz±tku grzania gluty. Spróbuj wpakowac wilgotn± m±ke ziemniaczan± do piekarnika na 110-120 *C przez 30 min. Mieszaj czasem zeby woda z niej odparowala. Potem z such± m±k± do rondla i przyrumieniamy powoli do uzyskania piaskowego koloru
naRazie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
¯ydu

Do³±czy³: 20 Mar 2004 Posty: 31
|
Wys³any: Nie Sie 14, 2005 9:11 am Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem tylko po co takie alpejskie kombinacje, nie prosciej patelnia teflonowa maly ogien i 10 minut mieszajac ? ;P ja tak robie jestem zadowolony. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
veteran5

Do³±czy³: 14 Pa¼ 2004 Posty: 22 Sk±d: z Browaru ;-)
|
Wys³any: Pon Sie 15, 2005 10:36 am Temat postu: |
|
|
ja mam tak± dekstrynkê co ma jakie¶ 15lat(kupn±).
wiêc dekstryna powinna ca³kowicie siê rozpuszczaæ w wodzie, daj±c ciecz o gêsto¶ci syropu(zale¿y od stê¿enia), przezroczyst±( ) i o kolorze mocnej herbaty. W³a¶nie przezroczysto¶æ pokazuje czy dekstryna jest dobrze wygrzana. kiedy¶ próbowa³em j± zrobiæ tak jak abrycznie czyli z kasztanów.
Kasztany wysuszy³em, zmieli³em i na patelniê, przyrumieni³em tylko troszkê zala³em wod± 1:1 i odla³em przezroczysty r-r którego mog³em u¿ywaæ jako klej. jednak jest to syf i wolê fabryczn±  _________________ Do Admina/moda: Proszê o usuniêcie tego profilu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
Do³±czy³: 15 Kwi 2005 Posty: 141 Sk±d: Bydgoszcz
|
Wys³any: Czw Sie 25, 2005 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam..!
ja moja dextrynke robie tak...biore blache do pieczenie od mamy(nie jest tym zachwycona) wykladam ja folia Al sypie rownomiernie nie za grubo maki ziemniaczanej i jak piekarnik osiaga 200*C caly czas ja dogladam jak dobrze bedzie wygladac wyciagam i z sypuje poitem nastepna partia..
UWAGA...!! £ATWO MOZNA PRZYPALIC JA PRZYPALILEM 3 RAZY ZA 4 WYSZLA..
 _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczêta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Ga³czyñski |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

Do³±czy³: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Pi± Sie 26, 2005 2:49 pm Temat postu: |
|
|
piroman napisa³: | Mnie siê podoba, zw³aszcza ¿e moja dex jest do¶æ blada i zazdroszczê wszystkim takiego kolorku Mimo to klei (chyba) jak powinna |
Te¿ mia³em z tym problemy zanim nie spróbowa³em na patelni teflonowej. Nic siê nie przypala, i jakie równomierne  _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Daltar

Do³±czy³: 09 Pa¼ 2006 Posty: 47 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Pon Pa¼ 09, 2006 7:29 pm Temat postu: |
|
|
Dok³adnie tak jak napisa³ jeden przedmówca. Prawdziwa dekstryna powstaje z m±czki kasztanowej. Jest tania jak barszcz i doprawdy nie pojmujê, po co meczyæ siê i samemu ja produkowaæ, skoro mozna j± kupiæ fabrycznie idealna. Na marginesie ostrzegam przed robieniem jakichkolwiek mieszanek na bazie dekstryny i nadmanganianu potasu. Odrobina wilgoci i ju¿ mamy samozap³on. _________________ www.nakaja.com - pirotechnika, fajerwerki, pokazy sztucznych ogni - Kraków |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

Do³±czy³: 17 Lis 2005 Posty: 39 Sk±d: Z W³adcy Pier¶cieni
|
Wys³any: Wto Pa¼ 10, 2006 2:46 pm Temat postu: |
|
|
w³±¶nie robi³em dekstrynkê i uda³o siê piêkny piaskowy kolor z³ocisty i ca³kowicie siê rozpuszcza w wodzie.
Przepis:
1. Bierzemy m±kê ziemniaczan± i wsypujemy kilka ³y¿ek do garnuszka (nie mo¿e byæ jej du¿o).
2. Na kuchence ustawiamy du¿y ogieñ.
3. £apiemy garnek, u¿ywaj±c kombinerkek lub innych szczypiec za ucho.
4. Przenosimy garnek nad ogieñ i nastêpnie bardzo szybkimi ruchami trzepiemy garnkiem w prawo i lewo, tak, ¿eby m±ka ziemniaczana nie przyleg³a do denka, bo inaczej glut gwarantowany.
Maka ma je¿dziæ do powierzchni garnka nie mo¿e siê zatrzymaæ.
Co chwilê zdejmujemy garnuszek znad gazu i ³y¿eczk± metalow± mieszamy nasz± przysz³± dekstrynê.
Gdy ju¿ siê zaczyna robiæ lekko ¿ó³ta (po oko³o 5-10min) do naszych ruchów rêk± dochodzi podrzucanie jej jak placków.
po kolejnych 2-3 minutach nasza dekstryna jest gotowa (poznajemy po kolorze) kolor ma byc taki jak piasek + z³oto (bardzo piêkny kolor)
podrzucanie jej powoduje, ¿e sklejona dekstryna powsta³a podczas termicznego rozk³ady skrobii zbryla siê, a potrz±sanie rozbija ziarna na piêkny proszek i sprawia, ¿e ca³a jej powierzchnia mo¿e siê zamieniæ w dekstrynê.
Plusy i Minusy:
+ szybko otrzymujemy dekstrynê dobrej jakosci
+ ³atwo¶æ wykonania
- po d³ugotrwa³ym potrz±saniu i machaniu garnkiem trochê boli rêka i trzeba zmieniaæ rêkê
- nie mo¿na robiæ bardzo du¿ej ilo¶ci dekstryny na raz
ogólnie jest to dobry i szybki sposób
zawsze sobie robie ma³e ilo¶ci ok 20-30g, max 100g, aby mieæ "¶wie¿±" dekstrynê, przed robieniem gwiazdek.
Wg mmnie poprawia to znacznie jako¶æ gwiazdek (nie rozpadaj± siê po wybuchu bursta)
SCALONE
Oto dekstryna otrzymana w sposób przezemnie zaprezentowany
nieco ponad 30g
czas wykonania to ok 10 minut
i jeszcze 1 zdjêcie :
przepraszam za jako¶æ zdjêæ, robione komórk± :/
niestety kolory s± blade, poniewa¿ moja komórka trochê ma co¶ nie tak z kolorami i nie pokaza³a prawdziwego koloru tej¿e dekstryny.
pozdrawiam _________________ WEJD¬ TU ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sty 22, 2007 5:31 pm Temat postu: |
|
|
a ja zadam mo¿e i banalne pytanie i pewnie mnie wy¶miejecie, ale czy ze zwyk³ej m±ki mo¿na zrobiæ dekstrynê Te¿ ma taki ciemnobr±zowy kolor a nie iwem czy sie rozpuszcza w wodzie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eyeti

Do³±czy³: 21 Sty 2007 Posty: 46
|
Wys³any: Pon Sty 22, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Ja poleci³bym m±kê ziemniaczan± (ziemniaki najlepiej "magazynuj±" skrobie) i przed zarzuceniem na gaz poleci³ bym podgrzaæ chwile w piekarniku (tak ze 100*C). Mi za 1 razem wysz³a i jak na patelni robicie to nie zbierajcie ze ¶cianek bo bêdzie syf
PS: Nie wiem jak Ci Urghai wyszed³ taki ³adny proszeczek u mnie to siê raczej zrobi³o co¶ na styl "kleju" ale w palcach ³adnie siê rozdrabnia (podejrzewam ¿e pod wp³ywem d³ugiego podgrzewania moja dekstryna uleg³a mocniej procesowi hydracji, grza³em co¶ ok 30min na max gazie - d³ugo po tym jak siê ¿ó³ta zrobi³a ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostêp próbny do MW

Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk±d: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys³any: Pon Sty 22, 2007 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Wystarczy grzaæ lekko i ca³y czas intensywnie mieszaæ poprzez ruchy koliste garem tak aby siê nic do dna nie przykleja³o, wtedy na ca³ej powierzchni robi siê ¶licznie ¿ó³ciutka i sie nie przypala.
Pozdr. _________________ Ju¿ tylko teoretyzujê, potrzeba mi r±czek by rodzinê utrzymaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|